ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Καθοριστικός ο ρόλος των συνδικάτων στη μάχη για την πραγματική ισοτιμία

Ολοκληρώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνδιάσκεψης, που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η ΠΣΟ

Το προεδρείο της Συνδιάσκεψης
Το προεδρείο της Συνδιάσκεψης
Της απεσταλμένης μας Αναστασίας ΜΟΣΧΟΒΟΥ.-

Με τη δέσμευση να ενισχυθεί αποφασιστικά η δράση των συνδικάτων, ώστε να μπουν στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ισοτιμία των γυναικών, ολοκληρώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες οι διήμερες εργασίες της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνδιάσκεψης Εργαζομένων Γυναικών, που οργάνωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ).

Ο γόνιμος διάλογος και προβληματισμός, που αναπτύχθηκε με την παρουσία 100 περίπου συνδικαλιστριών από 62 συνδικαλιστικές οργανώσεις και 80 χώρες, ανέδειξε τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, στέλνοντας καθαρό μήνυμα προς όλες τις εργαζόμενες: ότι η ΠΣΟ παλεύει για «ίσα δικαιώματα στη δουλιά και στην κοινωνία». Οτι είναι κρίσιμο ζήτημα, να βρεθούν «μαζί, γυναίκες και άνδρες, στα συνδικάτα τους, ενάντια στη φτώχεια και την εκμετάλλευση», όπως σημειωνόταν και στα πανό που στόλιζαν την αίθουσα της Συνδιάσκεψης.

Μεταφορά πλούσιας πείρας

Η εικόνα που μετέφεραν συνδικαλίστριες από Ινδία, Πορτογαλία, Κούβα, Σουδάν, Κίνα, Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Κύπρο, Νότια Αφρική, Παναμά, Ισπανία, Μαυριτανία και δεκάδες ακόμα χώρες ανέδειξε ότι, στα πλαίσια της καπιταλιστικής κοινωνίας, όχι μόνο δεν είναι εφικτή η ικανοποίηση των αναγκών των γυναικών, αλλά και ότι η επίθεση θα εντείνεται διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Το 60% των πιο φτωχών εργαζομένων σε όλο τον κόσμο είναι γυναίκες.
  • Οι άνεργες φτάνουν παγκοσμίως - σύμφωνα μόνο με τα επίσημα στοιχεία - τα 81,8 εκατομμύρια.
  • Τα 2/3 των 800 εκατομμυρίων αναλφάβητων σε όλη τη Γη είναι γυναίκες.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή δεύτερη μέρα των εργασιών
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή δεύτερη μέρα των εργασιών
Η ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης, αλλά και της φυλετικής καταπίεσης δυσχεραίνει τη θέση εκατομμυρίων γυναικών:

  • Στην Ιρλανδία, οι εργαζόμενες δαπανούν το 70% για τη φροντίδα των παιδιών τους, ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της Πρόνοιας, υπογράμμισε η Παουλίν Χάμφρεϊς. Τα τελευταία 20 χρόνια που υπάρχει το σύστημα του «κοινωνικού εταιρισμού», η συμμετοχή στα συνδικάτα μειώθηκε κατά 54% στον ιδιωτικό τομέα και 20% στο δημόσιο, ενώ λήφθηκαν μερικές από τις πιο αρνητικές αποφάσεις, πρόσθεσε.
  • Η επιστροφή του καπιταλισμού έφερε στη Ρωσία αμέτρητες δυστυχίες στους εργαζόμενους, τόνισε μία Ρωσίδα συνδικαλίστρια. Οκτώ από τα 10 εκατομμύρια που έχασαν τις δουλιές τους μέσα στην τελευταία δεκαετία είναι γυναίκες. Σε μία γνωστή εταιρεία, η ιδιοκτήτρια αναγκάζει τις εργαζόμενες (ηλικίας 20-30 ετών) να δουλεύουν χωρίς κανένα ρεπό, χωρίς άδεια, χωρίς να τους επιτρέπουν ούτε καν να πηγαίνουν στο μπάνιο.
  • Το 81,4% των γυναικών δουλεύει σε αγροτικές εργασίες, μέσα σε πολύ άσχημες συνθήκες, αφού τη γη διαχειρίζονται πολυεθνικές εταιρείες. Πολλοί δουλεύουν σα να είναι δούλοι, υπογράμμισε η Αμαργέτ Καούρ, από την Ινδία. Οι γυναίκες αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερες ώρες από τους άνδρες.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Ερώτηση για τους συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ

Την εργασιακή ομηρία χιλιάδων γιατρών του ΙΚΑ ανέδειξε με Ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια του Κόμματος στην Α' Πειραιά, Διαμάντω Μανωλάκου, ζητώντας την εξασφάλιση πλήρων εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «900 γιατροί του ΙΚΑ, όπως και δεκάδες χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα παραμένουν όμηροι συμβάσεων, χωρίς ασφαλή θέση εργασίας και χωρίς ασφάλιση, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, και 5.500 γιατροί μετά από πολυετή απασχόληση στο ασφαλιστικό αυτό ταμείο και μετά τη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου παραμένουν χωρίς ασφάλιση στο Ταμείο αυτό σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους».

Μετά από αυτά, ρωτάει την Επιτροπή αν σκοπεύει «να προβεί στις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει η άτυπη αλλά διαρκής αυτή ομηρία και να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι γιατροί στο ΙΚΑ θα αποκτήσουν πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα».

Ο,τι φοβούνται περισσότερο

Πουλάνε «ελπίδες» και ελπίζουν στην ατιμωρησία από τους 135 εργαζόμενους της αλλαντοβιομηχανίας «Θράκη» που βρίσκονται στην πόρτα της ανεργίας. Στις 4 Σεπτέμβρη αποφασίστηκε, μετά από αίτηση 11 τραπεζών, η ένταξη της επιχείρησης στο άρθρο 46, άμεση δηλαδή εκκαθάριση και κλείσιμο του εργοστασίου. Στις 21 Σεπτέμβρη είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί στο Εφετείο Κομοτηνής η αίτηση που έχει υποβάλει το ελληνικό δημόσιο για υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 44, δηλαδή για εκκαθάριση εν λειτουργία.

Προεκλογικά -κάτω από πολιτικές πιέσεις- εκπρόσωποι ορισμένων από τις 11 τράπεζες, εμφανίστηκαν να δηλώνουν ότι αν η απόφαση του Εφετείου Κομοτηνής κάνει αποδεκτή την ένταξη της επιχείρησης στο άρθρο 44 δε θα ενεργοποιήσουν τη δική τους απόφαση. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι καμία από τις δύο περιπτώσεις δε διασφαλίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Καμία λύση δεν εγγυάται τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εγγυήθηκε μόνο την κερδοφορία της εργοδοσίας. Και φρόντισε να την ενισχύσει στο παρελθόν με επιδοτήσεις και προνόμια. Η «Θράκη» επιδοτήθηκε με 9,5 δισ. δραχμές, με τη δέσμευση ότι μέχρι το 2008 θα απασχολεί 240 εργαζόμενους. Αντί αυτού οδηγείται σε λουκέτο. Τα χρέη έφτασαν τα 158 εκατ. ευρώ (101 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και 57 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο, και σε προμηθευτές).

Τώρα διάφοροι καλοθελητές προσπαθούν να εκτονώσουν την οργή των εργαζομένων σπρώχνοντάς τους στην αποχή από τις εκλογές. Τους βολεύει να μην εισπράξουν την αγανάκτηση με ψήφο καταδίκης ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ. Συμφέρον των εργαζόμενων είναι να μην τους κάνουν τη χάρη. Να επιλέξουν αυτό που τους πονάει και τους φοβίζει περισσότερο. Αύριο, να πάνε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.


Α. Α.

Πρωτοβουλίες από την ΠΣΟ

Το επόμενο διάστημα η ΠΣΟ θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την οργάνωση της δράσης σε κάθε περιφέρεια, με επίκεντρο τα προβλήματα και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών και με την επιδίωξη να δυναμώσει συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα και ο ταξικός του προσανατολισμός, σημείωσε Γιώργος Μαυρίκος, ΓΓ της ΠΣΟ, στην προχτεσινή εισηγητική του ομιλία.

Στη χτεσινή δεύτερη μέρα των εργασιών, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, έγινε εκτενής αναφορά και στις εργαζόμενες γυναίκες στα ΜΜΕ της Ελλάδας. «Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, ειδικά για τις νέες. Οταν μια εργαζόμενη αποκτήσει παιδιά, όχι μόνο δεν τηρούνται κατακτήσεις όπως το μειωμένο ωράριο, αλλά και εντείνεται η εργοδοτική πίεση ώστε να υποχρεωθεί σε απόλυση. Κι ενώ οξύνεται η αντεργατική επίθεση, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ αυξάνουν τα κέρδη τους. Μόνο το 2006, τα έσοδα από διαφημίσεις για τα έντυπα Μέσα έφτασαν τα 978,15 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 10,4%», σημείωσε χαρακτηριστικά η Αναστασία Μοσχόβου, μεταφέροντας την εμπειρία από τον κλάδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ