ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥΤΙΝ
Ολη η «βεντάλια» συμφερόντων των ρωσικών μονοπωλίων

Ο Ρώσος Πρόεδρος (αριστερά) στη χτεσινή εκπομπή ερωταπαντήσεων
Ο Ρώσος Πρόεδρος (αριστερά) στη χτεσινή εκπομπή ερωταπαντήσεων
Την ετήσια «επικοινωνία με τους πολίτες» μέσω ερωταπαντήσεων σε πανεθνική τηλεοπτική εμβέλεια πραγματοποίησε χτες, για 15η φορά στην πολιτική του καριέρα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε μια εκπομπή που κράτησε 4 ώρες, ο Ρώσος αστός πολιτικός δεχόταν τα μηνύματα και τις ερωτήσεις από όλη τη χώρα, που σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο.

Ο Πούτιν αρχικά επιχείρησε να δώσει μια «νότα» αισιοδοξίας για την πορεία της ρωσικής οικονομίας (δηλαδή την αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη του 0,5 % του ΑΕΠ), ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του γιατί υπάρχει μείωση των εισοδημάτων και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να «βοηθηθούν οι πιο αδύναμοι». Μεγάλο μέρος των ερωταπαντήσεων αφορούσε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής ή της προσωπικής πορείας του Πούτιν (αν θα είναι υποψήφιος το 2018, κάτι που άφησε ανοιχτό), ωστόσο οι απαντήσεις για πεδία όπου εξελίσσεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ξεχώρισαν.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας από χώρες της Δύσης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να άρει τα αντίμετρα αν γίνουν κινήσεις από την άλλη πλευρά, αλλά τόνισε ότι «οι δυτικές κυρώσεις είχαν και τη θετική τους επίδραση στη ρωσική οικονομία, καθώς έδωσαν ώθηση σε διάφορους τομείς της ρωσικής οικονομίας και ιδιαίτερα στον αγροτοβιομηχανικό», και πρόσθεσε πως «βάζουμε το μυαλό μας να δουλέψει, αξιοποιούμε τους πόρους μας και τους ταλαντούχους ανθρώπους». Επισήμανε επίσης ότι «άρχισε να αναπτύσσεται πραγματικά η παραγωγή σε τέτοιους πολύπλοκους τομείς, όπως ο τομέας της ηλεκτρονικής, ο πυραυλικός τομέας, η φαρμακευτική βιομηχανία, ο τομέας των μηχανοκατασκευών στη βαριά βιομηχανία».

Σε ό,τι αφορά μια πρόσφατη ρήση από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, που χρησιμοποίησε ένα ποίημα του Μιχαήλ Λέρμοντοφ, το οποίο έκανε λόγο για «αφεντικά και δούλους», σημείωσε ότι γράφτηκε το 1842 και σκωπτικά κάλεσε τον Ποροσένκο «αφού τόσο νοιάζεται για τους Ουκρανούς, ας κλείσει πρώτα τους λογαριασμούς στο εξωτερικό». Χαρακτηριστικός ήταν και ο σχολιασμός για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, όπου ο Ρώσος Πρόεδρος είπε χωρίς περιστροφές ότι «μας έδωσαν πολλά πραγματικά δεδομένα που βοήθησαν τη στρατιωτική βιομηχανία να βελτιώσει τα όπλα», τα οποία βεβαίως μοσχοπουλάνε μετά από τέτοια προβολή στην πράξη. Πάντως είπε πως η Ρωσία θέλει να προωθήσει τον πολιτικό διάλογο για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία και ο «βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η Συρία να ενισχύσει τις δικές της στρατιωτικές δυνατότητες για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Βεβαίως το ίδιο πρόσχημα χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που πρώτοι πραγματοποίησαν επέμβαση στη Συρία, ενώ η ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση αφορά το μοίρασμα αγορών, της Ενέργειας και των γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην αντιπαράθεση στην Ουκρανία.

Ο Βλ. Πούτιν επίσης αναφέρθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται στην Αρκτική για την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων, όσο θα λιώνουν οι πάγοι, ένα ακόμα πεδίο όπου αναμένεται σφοδρότατος ανταγωνισμός, καθώς και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν τις δικές τους βλέψεις.

Αναφορικά με τις κατηγορίες για εμπλοκή της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, ανταπέδωσε με τη χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων μέσα στη Ρωσία, ενώ δήλωσε ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας με τις ΗΠΑ ακόμα και με τεταμένες σχέσεις (ανέφερε τη συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα στο ζήτημα συμφωνίας με το Ιράν), και ότι αυτό θα επιδιώξει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του G20, που θα γίνει στη Γερμανία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε επίπεδα ρεκόρ οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού

Πάνω από τις μισές πωλήσεις όπλων της Γερμανίας φτάνουν σε «τρίτες χώρες», όπως Αλγερία, Κατάρ, Νότια Κορέα, Αίγυπτος

Πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού ύψους 6,85 δισ. ευρώ ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση το 2016 (από 7,86 δισ. ευρώ το 2015), σύμφωνα με την έκθεση εξαγωγής όπλων που παρουσίασε την Τετάρτη το απόγευμα η σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Οικονομίας, Μπριγκίτε Τσίπρις, στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και το υπουργικό συμβούλιο και δημοσιεύει η εφημερίδα «Handelsblatt». Παρά τη μικρή μείωση πέρυσι (όπως και κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016), συνολικά από τότε που η σημερινή κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών ανέλαβε καθήκοντα το 2013, ο αριθμός των εγκεκριμένων πωλήσεων έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Μάλιστα, τα περσινά 6,85 δισ. ευρώ είναι ο δεύτερος υψηλότερος κύκλος εργασιών για τις γερμανικές εταιρείες όπλων.

Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από τις μισές πωλήσεις όπλων της Γερμανίας - στρατιωτικός εξοπλισμός αξίας 3,67 δισ. ευρώ - έφτασε το 2016 σε «τρίτες χώρες», δηλαδή όχι σε χώρες «εταίρους» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το 90% αυτών πήγε στην Αλγερία, το Κατάρ και τη Νότια Κορέα. Ενδεικτικά, πουλήθηκε ένα γερμανικό υποβρύχιο στην Αίγυπτο και ένα πολεμικό πλοίο στην Αλγερία, ενώ όπλα αξίας 790,5 εκατ. ευρώ στο Κατάρ. Ανάμεσα σε αυτά που προωθούνται στο Κατάρ είναι και άρματα μάχης (τανκς) «Leopard», που πρόκειται να παραδοθούν με την πάροδο του χρόνου.

Η έκθεση δείχνει ότι η Γερμανία πούλησε το 2016 «μικρά όπλα» αξίας 46,9 εκατ. ευρώ σε όλο τον κόσμο, δηλαδή κατά 15 εκατ. ευρώ περισσότερο από ό,τι το 2015. Η ιδιαίτερη αναφορά στα «μικρά όπλα» έχει το νόημα ότι αυτά υποτίθεται πιο εύκολα χρησιμοποιούνται για «σκοτεινούς σκοπούς» και δεν μπορεί «να ελεγχθεί» η χρήση τους. Η αξία των πωλήσεων «μικρών όπλων» σε τρίτες χώρες ανήλθε στα 16,4 εκατ. ευρώ (από 14,5 εκατ. ευρώ το 2015). Σε κάθε περίπτωση, οι πωλήσεις όπλων, πέρα από το άμεσο οικονομικό όφελος, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων των γερμανικών μονοπωλίων ανά τον κόσμο. Ενδεικτικά, πωλήθηκαν γερμανικά «μικρά όπλα» αξίας 2,8 εκατ. ευρώ στους Κούρδους «Πεσμεργκά» στο βόρειο Ιράκ, στο όνομα της καταπολέμησης του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά φυσικά και για τα σχέδια δημιουργίας ξεχωριστού κράτους.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Ψηφίστηκε νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος

ΤΟΚΙΟ.--

Με 165 ψήφους υπέρ και 70 κατά η Βουλή των Συμβούλων (το ένα από τα δύο σώματα της Εθνικής Δίαιτας) ενέκρινε χτες στην Ιαπωνία νέο νόμο για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Την πρόταση νόμου στήριξαν το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και το κόμμα Κομέιτο (που συγκυβερνά με το κόμμα του Σίνζο Αμπε) αλλά και το κόμμα Νιπόν Ισιν νο Κάι από την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση Αμπε υποστηρίζει ότι οι ανάγκες της «ασφάλειας» της χώρας είναι μεγαλύτερες ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 (που θα φιλοξενήσει το Τόκιο). Σύμφωνα με διεθνή και ιαπωνικά ΜΜΕ, ο νέος νόμος προβλέπει σοβαρές ποινές και θεωρεί κακούργημα το σχεδιασμό και την τέλεση 277 ενεργειών.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται μέχρι και πενταετής φυλάκιση για όσους (απλά) σχεδιάζουν σοβαρά εγκλήματα. Ακόμα, προβλέπονται ποινές για όσους (έστω) «υποβάλλουν αίτηση για συμμετοχή σε συνωμοσία», ενώ για εκείνους που παραδίνονται πριν τελεστεί το «έγκλημα» προβλέπεται μείωση ποινών.

Ο Αμπε υπογράμμισε πως ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων «η Ιαπωνία θέλει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την παρεμπόδιση τρομοκρατικών πράξεων».

Θυμίζουμε ότι στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», τα τελευταία χρόνια έγιναν αλλαγές και στο Σύνταγμα, προκειμένου οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να μπορούν να αναλαμβάνουν δράση εκτός συνόρων, δήθεν για την υπεράσπιση της ασφάλειας της χώρας και του έθνους.

Με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» (σ.σ. και οργανώσεων που στήνουν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές για ανακατατάξεις ευνοϊκές για τις δικές τους επιδιώξεις), σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη τα τελευταία χρόνια επιταχύνονται αντιδραστικές αλλαγές που στοχοποιούν συνδικαλιστικές και άλλες δημοκρατικές ελευθερίες, βάζοντας εμπόδια στην ανάπτυξη της οργανωμένης λαϊκής πάλης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης για την καταδίκη Μπερμπέρογλου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το βάθος των ενδοαστικών αντιθέσεων φέρνουν στο προσκήνιο οι σφοδρές αντιδράσεις που εκδηλώνονται στην Τουρκία για την καταδίκη του βουλευτή του CHP (το σοσιαλδημοκρατικό, βασικό κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης) Ενίς Μπερμπέρογλου, που αφού κρίθηκε ένοχος για «κατασκοπεία» οδηγήθηκε κατευθείαν στη φυλακή, για να εκτίσει ποινή κάθειρξης 25 χρόνων.

Χτες, το CHP ξεκίνησε πορεία από την Αγκυρα μέχρι την Κωνσταντινούπολη, καταγγέλλοντας την καταδίκη Μπερμπέρογλου, υπόθεση που συνολικά αναζωπύρωσε τη συζήτηση περί «σεβασμού των (αστικών) ατομικών δικαιωμάτων» στην Τουρκία, όπως αυτή αξιοποιείται στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών και ανταγωνισμών σε βάρος του τουρκικού λαού. Ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου εικονιζόταν σε πλάνα να περπατά κρατώντας πικέτα που έγραφε «Δικαιοσύνη». Με το ίδιο σύνθημα, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», οργανώσεις του CHP από 80 επαρχίες της χώρας επίσης καλούσαν σε διαδηλώσεις.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει μεταξύ άλλων, και διεθνώς, η καταδίκη και του (Τούρκου) δικαστή του Μηχανισμού του ΟΗΕ για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια Αϊντίν Σεντάφ Ακάι, που κρίθηκε ένοχος για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και φυλακίστηκε σε κάθειρξη επτά ετών και έξι μηνών. Το συγκεκριμένο δικαστήριο του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του μίλησε για «περαιτέρω παραβίαση του προστατευόμενου στάτους του δικαστή Ακάι» (οι δικαστές του ΟΗΕ διαθέτουν διπλωματική ασυλία βάσει του διεθνούς δικαίου). Ο Ακάι φέρεται να ανήκε στο δίκτο FETO του ισλαμιστή επιχειρηματία, ιμάμη και πρώην συνεργάτη του ΑΚΡ και του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν.

  • Εκτενές δημοσίευμα της «Χουριέτ» μετέφερε ότι στην πρόσφατη συνάντηση ΕΕ - Τουρκίας αποφασίστηκε να γίνει σύντομα διμερής συνάντηση για τα ζητήματα του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», με στόχο την ανάληψη κοινών «αντιτρομοκρατικών» πρωτοβουλιών. Η εφημερίδα επικαλείται τουρκικές «διπλωματικές πηγές», σύμφωνα με τις οποίες οι Βρυξέλλες πρόσφατα υιοθέτησαν «μια πιο σοβαρή στάση» στο ζήτημα της FETΟ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ