Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ψηφίστηκε νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος

ΤΟΚΙΟ.--

Με 165 ψήφους υπέρ και 70 κατά η Βουλή των Συμβούλων (το ένα από τα δύο σώματα της Εθνικής Δίαιτας) ενέκρινε χτες στην Ιαπωνία νέο νόμο για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Την πρόταση νόμου στήριξαν το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και το κόμμα Κομέιτο (που συγκυβερνά με το κόμμα του Σίνζο Αμπε) αλλά και το κόμμα Νιπόν Ισιν νο Κάι από την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση Αμπε υποστηρίζει ότι οι ανάγκες της «ασφάλειας» της χώρας είναι μεγαλύτερες ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 (που θα φιλοξενήσει το Τόκιο). Σύμφωνα με διεθνή και ιαπωνικά ΜΜΕ, ο νέος νόμος προβλέπει σοβαρές ποινές και θεωρεί κακούργημα το σχεδιασμό και την τέλεση 277 ενεργειών.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται μέχρι και πενταετής φυλάκιση για όσους (απλά) σχεδιάζουν σοβαρά εγκλήματα. Ακόμα, προβλέπονται ποινές για όσους (έστω) «υποβάλλουν αίτηση για συμμετοχή σε συνωμοσία», ενώ για εκείνους που παραδίνονται πριν τελεστεί το «έγκλημα» προβλέπεται μείωση ποινών.

Ο Αμπε υπογράμμισε πως ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων «η Ιαπωνία θέλει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την παρεμπόδιση τρομοκρατικών πράξεων».

Θυμίζουμε ότι στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», τα τελευταία χρόνια έγιναν αλλαγές και στο Σύνταγμα, προκειμένου οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να μπορούν να αναλαμβάνουν δράση εκτός συνόρων, δήθεν για την υπεράσπιση της ασφάλειας της χώρας και του έθνους.

Με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» (σ.σ. και οργανώσεων που στήνουν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές για ανακατατάξεις ευνοϊκές για τις δικές τους επιδιώξεις), σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη τα τελευταία χρόνια επιταχύνονται αντιδραστικές αλλαγές που στοχοποιούν συνδικαλιστικές και άλλες δημοκρατικές ελευθερίες, βάζοντας εμπόδια στην ανάπτυξη της οργανωμένης λαϊκής πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ