Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ 24ΟΡΟΦΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ
Οργή για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Ανέβηκε σε τουλάχιστον 17 ο αριθμός των νεκρών, δεκάδες αγνοούνται

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η διαβεβαίωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι θα γίνει «πλήρης, εξονυχιστική έρευνα» για τα αίτια της προχτεσινής καταστροφικής πυρκαγιάς στον 24όροφο πύργο «Γκρένφελ» δεν κατάφερε χτες να μαλακώσει τον πόνο και την οργή για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα τα οποία δείχνουν την ανεπάρκεια μέτρων ασφαλείας και πυροπροστασίας του κτιρίου, ενώ γίνονταν άλλες κοστοβόρες εργασίες καλλωπισμού.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να εντοπίσουν τις σορούς 17 ενοίκων, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός αριθμός θυμάτων θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Ο διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου επίσης εξέφρασε την ελπίδα να μην ανέλθει σε τριψήφιο αριθμό ο τελικός αριθμός των θυμάτων, δεδομένου ότι αγνοούνται δεκάδες οικογένειες και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι διέμεναν στο κτίριο.

Η Μέι πάντως χτες μετέβη στο χώρο της τραγωδίας, επιλέγοντας να συναντήσει μόνο τους πυροσβέστες, που διέσωσαν 67 ανθρώπους. Απέφυγε να συναντηθεί με διασωθέντες ενοίκους του πύργου «Γκρένφελ», υπό το φόβο έντονων αποδοκιμασιών, καθώς πριν καιρό βουλευτές του κόμματός της καταψήφισαν νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση εργασιών ενίσχυσης της ασφάλειας εργατικών πολυκατοικιών στο Λονδίνο. Ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, πήγε επίσης στον τόπο της τραγωδίας και συναντήθηκε με ενοίκους, στην εκκλησία του Αγίου Κλημεντίου, που μαζί με άλλους ναούς και τζαμιά της περιοχής (αρκετοί ένοικοι ήταν μουσουλμάνοι) χρησιμοποιούνται προσωρινά σαν καταφύγιο για τους άστεγους πυρόπληκτους. Την ίδια ώρα, χιλιάδες Λονδρέζοι συμμετέχουν στη συλλογή ρούχων και τροφίμων για τους πυρόπληκτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ