Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζεται νέος γύρος εκβιασμών του κυπριακού λαού

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Ε. Μπ. Αϊντε, που συντονίζει το παζάρι για το νέο διχοτομικό σχέδιο και πάλι στην Κύπρο

Copyright 2017 The Associated

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Ε. Μπ. Αϊντε, που συντονίζει το παζάρι για το νέο διχοτομικό σχέδιο και πάλι στην Κύπρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το έδαφος στο οποίο θα ξετυλιχθούν οι νέοι εκβιασμοί του κυπριακού λαού στρώνουν όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στο αντιλαϊκό αλισβερίσι, με ορίζοντα (προς το παρόν) τη συνέχιση της Διάσκεψης για το Κυπριακό, στη Γενεύη, στις 28 Ιούνη.

Χτες, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε είχε συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μετά την οποία το μόνο που σημείωσε είναι ότι «είμαστε προετοιμασμένοι να μείνουμε για μερικές βδομάδες στη Γενεύη» και ότι «θα συζητηθούν όλα τα κεφάλαια», και τόνισε πως στόχος είναι να κλείσει κάθε εκκρεμότητα. Αναφορικά με το κοινό έγγραφο που προετοιμάζεται, είπε ότι θα είναι «στη βάση των τοποθετήσεων των δύο κοινοτήτων και των εγγυητριών δυνάμεων».

Σήμερα, ο Αϊντε αναμένεται να συναντήσει και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος και μέσα από τη χτεσινή τριμερή Σύνοδο Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου επιβεβαίωσε πόσο μπλεγμένο είναι το Κυπριακό με γενικότερους ενδοϊμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς για το φυσικό πλούτο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, όπως έγινε και χτες από τη Θεσσαλονίκη, από την ελληνική αλλά και την κυπριακή ηγεσία (βλ. και σχετικό θέμα), πληθαίνουν οι «ελπίδες» για τη συνεργασία που μπορεί να επιδείξει η Τουρκία, με το σκεπτικό ότι έτσι θα ανοίξουν και προοπτικές για νέες συνεργασίες σε όλη την περιφέρεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αυτό δηλαδή της καλλιέργειας αυταπατών για τις προθέσεις και τη στρατηγική των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των εκπροσώπων των μονοπωλίων, αξιοποιούνται τις τελευταίες μέρες και νέες «πληροφορίες» - που φυσικά δύσκολα επαληθεύονται - για την πιθανότητα η Αγκυρα να διαπραγματευτεί μεγάλη μείωση των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Ανεξάρτητα από το αν αυτές αληθεύουν, η ουσία είναι πως το νέο σχέδιο διχοτόμησης του νησιού - μέσα από τη δημιουργία δύο «συνιστώντων κρατών» - βυθίζει το νησί ακόμα περισσότερο στους επικίνδυνους γεωπολιτικούς και ενεργειακούς σχεδιασμούς που αφορούν ευρύτερες ισορροπίες σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Πάντως, να σημειωθεί ότι στη χτεσινή καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών, δημοσιογράφος ζήτησε από τον εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζάριτς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία συμφώνησε να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων στην Κύπρο κατά 80%. Εκείνος απέφυγε να σχολιάσει, λέγοντας ότι τέτοια θέματα θα συζητηθούν στη Γενεύη.

«Διαζύγιο» ΑΚΕΛ - Μάικ Σπανού

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μετά από έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ανακοινώθηκε ότι τελικά το κόμμα δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του οικονομολόγου και στελέχους επιχειρήσεων Μάικ Σπανού για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ Αντρος Κυπριανού χαρακτήρισε τον Μάικ Σπανό «έναν έντιμο και ικανό άνθρωπο, με τον οποίο κατ' αρχήν συμφωνήσαμε στο Κυπριακό και σε βασικά κοινωνικοοικονομικά θέματα». Εξήγησε ωστόσο ότι «επεκτείνοντας τη συζήτηση και επιχειρώντας να ολοκληρώσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε το πλαίσιο της συμφωνίας μας, φάνηκε ότι υπήρχαν ζητήματα στα οποία οι προσεγγίσεις μας ήταν τέτοιες που δεν μας επέτρεψαν να καταλήξουμε στο αμοιβαία επιθυμητό αποτέλεσμα. Με εντιμότητα και ειλικρίνεια, όπως αρχίσαμε το διάλογο, αποφασίσαμε από κοινού να τον τερματίσουμε». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «οι δρόμοι μας δεν χωρίζουν. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η σχέση θα συνεχιστεί σε στέρεες βάσεις». Τώρα θα αναζητηθεί νέος υποψήφιος, θα γίνει συζήτηση στη βάση και έκτακτο Συνέδριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ