ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα θύματα άμαχοι

ΚΑΝΤΑΧΑΡ, ΠΕΣΑΒΑΡ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε χτες στο νότιο Αφγανιστάν, στην επαρχία Κανταχάρ, με αποτέλεσμα 11 άμαχοι - μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά - και ένας Βρετανός κατοχικός στρατιώτης να χάσουν τη ζωή τους. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί δίπλα στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να χτυπήσει αμάχους που ταξίδευαν. Οι αφγανικές αρχές που συνεργάζονται με την κατοχή απέδωσαν την επίθεση στις δυνάμεις των Ταλιμπάν, ενώ συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις και η παραμονή χιλιάδων κατοχικών στρατιωτών, στην επαρχία της Χελμάντ, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου επιθετικότητας «εναντίον της τρομοκρατίας», του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, στην περιοχή.

Στον ίδιο παρονομαστή, συνεχίζονται και οι επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή του βόρειου Ουαζιριστάν του Πακιστάν, με στόχο «δυνάμεις ανταρτών που συνδέονται με τους Ταλιμπάν». Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές του Πακιστάν, που συστρατεύονται με τον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» των ΗΠΑ στην περιοχή, με τον κυβερνητικό στρατό να εξακολουθεί τις πολεμικές επιχειρήσεις τόσο στις περιοχές των φυλών, όσο και στην κοιλάδα Σουάτ, από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν «πέντε αντάρτες και τέσσερις ακόμα τραυματίστηκαν». Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο, και πάλι πλήγηκαν και άμαχοι.

Αυτή την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι στο Πακιστάν έρχεται να συμπληρώσει το γεγονός ότι μέσα σε συνθήκες ανέχειας, απόγνωσης και φτώχειας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να πουλάνε ζωτικά τους όργανα (ένα νεφρό για 1.600 δολάρια), προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Επίσης, πληθαίνουν οι αγοραπωλησίες παιδιών για τον ίδιο λόγο. Είναι η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος που λέγεται εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστική καταπίεση.

ΙΡΑΝ - ΚΗΡΥΓΜΑ ΡΑΦΣΑΝΤΖΑΝΙ
Εναυσμα αντι-κυβερνητικών διαδηλώσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Διαστάσεις αντικυβερνητικής διαδήλωσης έλαβε, χτες, το κήρυγμα του έτερου ισχυρού άνδρα του Ιράν, του πρώην Προέδρου και νυν επικεφαλής δύο σημαντικότατων οργάνων, του Συμβουλίου των Ειδικών και του Συμβουλίου Διαιτησίας, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί. Σπάζοντας τη σιωπή του, ο Ραφσαντζανί προκάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής προσευχής της Παρασκευής, της οποίας χοροστάτησε, στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, που κατακλύστηκε από οπαδούς του «μεταρρυθμιστικού ρεύματος».

Ο Ραφσαντζανί επέκρινε ανοιχτά την ηγεσία της χώρας, επειδή, όπως είπε, «περιφρόνησε τις αρχές της ισλαμικής επανάστασης και δεν έδειξε εμπιστοσύνη στις αμφιβολίες που είχε ο ιρανικός λαός για το εκλογικό αποτέλεσμα». Ζήτησε, προκειμένου να «διασφαλιστεί η ενότητα της χώρας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας», να απαντηθούν αυτές οι αμφιβολίες, αλλιώς «θα οξυνθεί η κρίση, στην οποία ήδη βρίσκεται η χώρα». Τέλος, ζήτησε ν' απελευθερωθούν όλοι οι συλληφθέντες. Φυσικά ο Ραφσαντζανί, που θέλει εκσυγχρονισμό για να προχωρήσει η καπιταλιστική ανάπτυξη στα πλαίσια της ισλαμικής δημοκρατίας, προσπαθεί να προσεταιρισθεί τις δικαιολογημένες λαϊκές αντιδράσεις για να τις καναλιζάρει.

Στο ακροατήριο βρίσκονταν όλα τα σημαίνοντα στελέχη του «μεταρρυθμιστικού ρεύματος» που έχει τις ίδιες επιδιώξεις, συμπεριλαμβανομένων του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί αλλά και του Μεχντί Καρουμπί, ο οποίος προπηλακίστηκε έντονα από υποστηρικτές του Προέδρου Αχμαντινετζάντ και του Αγιατολάχ, καθώς έφθανε στο χώρο, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι «αμφισβητεί την Αρχή του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη». Η ομιλία Ραφσαντζανί έγινε δεκτή με συνθήματα από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Πανεπιστήμιο. Διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα όπως «θάνατος στους δικτάτορες» και «να παραιτηθεί η πραξικοπηματική κυβέρνηση», συγκρούστηκαν με μέλη του παραστρατιωτικού σώματος Μπασίτζ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν αρκετές συλλήψεις.

  • Ο πρώην αντιπρόσωπος του Ιράν στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, διδάκτορας Πυρηνικής Φυσικής, που σπούδασε στις ΗΠΑ, είναι ο αντικαταστάτης του Γκολάμ Ρεζά Αγκαζαντέχ, επικεφαλής επί 12ετίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, του οποίου θεωρείται και θεμελιωτής. Ο διορισμός έγινε από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.- Οι Σαούλ και Σερβάντο Πουέρτα, δύο ακόμη από τα διωκόμενα από τις περουβιανές αρχές στελέχη του ιθαγένικου κινήματος έφτασαν χτες στη Νικαράγουα, αφού πρώτα τους δόθηκε άσυλο, ενώ τους υποδέχτηκε ο Αλμπέρτο Πισάνγκο, ο ηγέτης του Aidesep. Παράλληλα στην Μανάγκουα πραγματοποιείται η Σύνοδος για την Ειρήνη και Συμφιλίωση με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και του προέδρου της ΓΓ της 63ης Συνέλευσης του ΟΗΕ, Μιγκέλ ντ' Εσκότο, η Ριγκομπέρτα Μεντσού και ο αντιπρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.- Την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας με την αποστολή 5.500 επιπρόσθετων αστυνομικών αλλά και στρατιωτών αποφάσισε η κυβέρνηση μετά τις μάχες, κυριολεκτικά που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες και την ανεύρεση δεκάδων πτωμάτων. Από τις αρχές του 2009 υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 5.300 άνθρωποι στον πόλεμο μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών και των αρχών αριθμός που πλησιάζει ήδη το συνολικό αριθμό όσων δολοφονήθηκαν το 2008.

ΟΥΡΟΥΜΤΖΙ.- Ανοιξαν χτες τα μουσουλμανικά τεμένη στην πόλη Ουρούμτζι της κινεζικής επαρχίας Ζινζιάνγκ, επιτρέποντας την προσευχή της Παρασκευής, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να μην επαναληφθούν βίαια επεισόδια, μεταξύ μελών της εθνότητας των Ουιγούρων και μελών της εθνότητας των Χαν, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 192 ανθρώπους και φαίνεται να υποκινούνται από συγκεκριμένα συμφέροντα.

ΠΑΡΙΣΙ.- Η αμερικανική κατασκευαστική JLG Industries στο Τονέν συμφώνησε να δώσει επιπλέον αποζημίωση στους 53 υπαλλήλους της, (30.000 ευρώ), οι οποίοι απειλούσαν να ανατινάξουν το εργοστάσιο αν δε λάμβαναν αυτήν την αποζημίωση, μετά την απόφαση για τερματισμό της λειτουργίας τους. Η κίνηση αυτή δημιουργεί προηγούμενο καθώς ανάλογη απειλή και αίτημα έχουν διατυπώσει οι 336 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανταλλακτικών New Frabris μόνο που απευθύνεται στους δύο αποκλειστικούς πελάτες του εργοστασίου: τις αυτοκινητοβιομηχανίες Renault και PSA Peugeot - Citroen, καθώς η ίδια η New Frabris κήρυξε χρεοκοπία.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Μέχρι και 10.000 ένοπλοι που δρουν στο Δέλτα του Νίγηρα εκτιμά η νιγηριανή κυβέρνηση ότι μπορεί ν' ανταποκριθούν στην προσφορά αμνηστείας, την οποία έχει διατυπώσει.

ΣΟΥΔΑΝ
Μέτρα για «αποκλιμάκωση»

XΑΡΤΟΥΜ.--

Σε σειρά μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκρούσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης για τα σύνορα μεταξύ βόρειου και νότιου Σουδάν, κατέληξαν, χθες, εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπό την παρουσία του Αμερικανού απεσταλμένου Σκοτ Γκρέισον. Τόσο ο διαπραγματευτής από το Κίνημα Λαϊκής Απελευθέρωσης του Νότου όσο και ο εκπρόσωπος του Προέδρου Μπασίρ, από το Βορρά, δήλωναν ότι θα πράξουν ό,τι μπορούν για να θέσουν υπό έλεγχο την όποια ένταση προκληθεί, καθώς, όπως τόνιζαν, ούτως ή άλλως, μία από τις δύο πλευρές θα είναι δυσαρεστημένη από την απόφαση του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα Λαϊκής Απελευθέρωσης, που αρχικώς είχε ξεκινήσει ως μαρξιστική οργάνωση και εδρεύει στο χριστιανικό και ανιμιστικό νότο, πολέμησε επί 22 χρόνια τα στρατεύματα και τις παραστρατιωτικές ομάδες, που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του μουσουλμανικού βορρά, ζητώντας, καταρχάς, τερματισμό των διακρίσεων και της καταπίεσης σε βάρος του νότου. Οι συγκρούσεις αυτές, που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, τερματίστηκαν επισήμως με συμφωνία το 2005, η οποία, αν και όχι χωρίς προβλήματα, τηρείται σε γενικές γραμμές.

Το Κίνημα, που συνεργάζεται με την Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία από το 1989, συμμετέχει πλέον στην κυβέρνηση του Χαρτούμ. Επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι η, πλούσια σε πετρέλαιο, περιοχή Αμπιέι, όπου έχει προγραμματιστεί να γίνει δημοψήφισμα για ενδεχόμενη απόσχισή της και ένωσή της με τον αυτόνομο νότο το 2011. Η συγκεκριμένη αντιπαράθεση δε σχετίζεται με τη διαμάχη στο πολύπαθο Νταρφούρ.

ΓΚΑΝΑ
Αντιλαϊκά μέτρα προοιωνίζεται η δανειοδότηση από το ΔΝΤ

ΑΚΚΡΑ.--

Δάνειο με ορίζοντα τριών χρόνων ενέκρινε, χτες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Γκάνα, μετά από αίτημα της κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας, η οποία, πλέον, εισέρχεται στο χορό των αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων. Το δάνειο, ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων, υποτίθεται ότι έχει ως στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους από 14,5% το 2008 σε 9,4% το 2009, με απώτερο σκοπό το 2011 να φτάσει το 4,5% και τη στήριξη του νομίσματός της.

Η Γκάνα είναι η δεύτερη στον κόσμο χώρα στην παραγωγή κακάο, η δεύτερη στην Αφρική χώρα σε εξαγωγές χρυσού και προσφάτως εισήχθηκε στο «κλαμπ» των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Βασιζόμενη κυρίως στην υδροηλεκτρική ενέργεια, πλήγηκε ιδιαιτέρως από την έλλειψη βροχών, τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσει ακριβότερους τρόπους, όπως το πετρέλαιο, για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τόσο οι τιμές των τροφίμων όσο και των καυσίμων.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ήδη, προέγραφε το «μέλλον» του λαού της Γκάνας, τονίζοντας ότι για να ανταποκριθεί στους όρους του δανείου θα πρέπει να «μειώσει τις κρατικές δαπάνες, ν' αυξήσει τη φορολογία, αλλά και τις τιμές των λογαριασμών των κοινωφελών υπηρεσιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ