Σάββατο 18 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Μέτρα για «αποκλιμάκωση»

XΑΡΤΟΥΜ.--

Σε σειρά μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκρούσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης για τα σύνορα μεταξύ βόρειου και νότιου Σουδάν, κατέληξαν, χθες, εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπό την παρουσία του Αμερικανού απεσταλμένου Σκοτ Γκρέισον. Τόσο ο διαπραγματευτής από το Κίνημα Λαϊκής Απελευθέρωσης του Νότου όσο και ο εκπρόσωπος του Προέδρου Μπασίρ, από το Βορρά, δήλωναν ότι θα πράξουν ό,τι μπορούν για να θέσουν υπό έλεγχο την όποια ένταση προκληθεί, καθώς, όπως τόνιζαν, ούτως ή άλλως, μία από τις δύο πλευρές θα είναι δυσαρεστημένη από την απόφαση του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα Λαϊκής Απελευθέρωσης, που αρχικώς είχε ξεκινήσει ως μαρξιστική οργάνωση και εδρεύει στο χριστιανικό και ανιμιστικό νότο, πολέμησε επί 22 χρόνια τα στρατεύματα και τις παραστρατιωτικές ομάδες, που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του μουσουλμανικού βορρά, ζητώντας, καταρχάς, τερματισμό των διακρίσεων και της καταπίεσης σε βάρος του νότου. Οι συγκρούσεις αυτές, που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, τερματίστηκαν επισήμως με συμφωνία το 2005, η οποία, αν και όχι χωρίς προβλήματα, τηρείται σε γενικές γραμμές.

Το Κίνημα, που συνεργάζεται με την Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία από το 1989, συμμετέχει πλέον στην κυβέρνηση του Χαρτούμ. Επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι η, πλούσια σε πετρέλαιο, περιοχή Αμπιέι, όπου έχει προγραμματιστεί να γίνει δημοψήφισμα για ενδεχόμενη απόσχισή της και ένωσή της με τον αυτόνομο νότο το 2011. Η συγκεκριμένη αντιπαράθεση δε σχετίζεται με τη διαμάχη στο πολύπαθο Νταρφούρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ