Σάββατο 18 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Απαιτώντας «γη, ζωή και αξιοπρέπεια» χιλιάδες εκτοπισμένοι πολίτες της Κολομβίας διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της πρωτεύουσας Μπογκοτά, πορευόμενοι από το εθνικό πάρκο έως την πλατεία Μπολίβαρ προκειμένου να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση του προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, η οποία «κωφεύει» χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν, τα αναφαίρετα «συνταγματικά τους δικαιώματα».

Οι εκτοπισμένοι πολίτες ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια όλα τα χρόνια που μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος - 380.000 προστέθηκαν μόνο το 2008- σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής Εθνικού Συντονιστικού των Εκτοπισμένων (CND) Ριγομπέρτο Χιμένες και οι κινητοποιήσεις αποτελούν την απαρχή του αγώνα των ανθρώπων που βιαίως εκτοπίστηκαν από τη γη τους, τα σπίτια τους και τις εργασίες τους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Ανθρώπων που στοιβάζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Μπογκοτά και υποφέρουν από την πείνα, χωρίς καμία δυνατότητα πρόσβασης και στις πιο βασικές υπηρεσίες και παροχές που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές οι ομάδες των εκτοπισμένων αποτελούν την πρώτη και μεγαλύτερη ομάδα υψηλού κινδύνου όσον αφορά τη γρίπη A (H1N1) και η ζωή τους είναι σε άμεσο κίνδυνο.

Εν τω μεταξύ, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην πετρελαϊκή εταιρεία της Κολομβίας «Ecopetrol», κυρίως με αιτήματα για αυξήσεις των αποδοχών τους, είχαν σαν αποτέλεσμα να σταματήσει εντελώς η παραγωγή σε 17 πετρελαιοπηγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ