Σάββατο 18 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Εντονο παρασκήνιο στην απαγωγή των δύο πρακτόρων

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε επαφές με τους απαγωγείς των δύο Γάλλων μυστικών πρακτόρων, που μετέβησαν στη Σομαλία, επισήμως, για να εκπαιδεύσουν Σομαλούς ομολόγους τους, βρίσκονται οι σομαλικές αρχές, που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εγκληματική και όχι για πολιτική ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικώς και οι δύο Γάλλοι βρίσκονταν στα χέρια της μίας ισλαμιστικής οργάνωσης, της «Χιζμπούλ αλ Ισλάμ». Η έτερη ισλαμιστική οργάνωση, η «αλ Σαμπάαμπ», φέρεται να ζήτησε τους δύο Γάλλους και να τους απέσπασε, τελικά, χθες.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η «αλ Σαμπάαμπ», που διατείνεται ότι σχετίζεται με την «αλ Κάιντα», θέλει να εκτελεστούν οι δύο Γάλλοι και συνδέει την απαγωγή τους με την κράτηση στη Γαλλία συλληφθέντων Σομαλών πειρατών. Μέχρι χθες, πάντως, δεν είχε γίνει γνωστό αν διατυπώθηκε κάποιο αίτημα για ανταλλαγή των πειρατών με τους δύο πράκτορες.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει εμπλακεί στην αιματηρή αναμέτρηση για την εξουσία που εξελίσσεται στη Σομαλία μεταξύ των δύο, συνεργαζόμενων στην παρούσα φάση, ισλαμιστικών ομάδων και των κυβερνητικών δυνάμεων υπό τον μετριοπαθή ισλαμιστή πρόεδρο Σεΐκ Σαρίφ Σεΐκ Αχμαντ, αναλαμβάνοντας να εκπαιδεύσει, εκτός της χώρας, ένα τάγμα. Στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων, που έχουν περιοριστεί στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, βρίσκονται 4.000 στρατιώτες «ειρηνευτικής δύναμης» της Αφρικανικής Ενωσης, ενώ εξοπλισμό έχει αποστείλει και η Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ