Σάββατο 18 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ
Προεδρικές εκλογές ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα

ΝΟΥΑΚΟΤ.--

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Μαυριτανοί για να εκλέξουν πρόεδρο, ένα περίπου χρόνο μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας. Ο επικεφαλής του πραξικοπήματος, στρατηγός Μουχάμαντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ, παραιτήθηκε τον περασμένο Απρίλη από το στράτευμα, προκειμένου σήμερα να είναι υποψήφιος.

Τόσο ο Αζίζ όσο και οι υπόλοιποι οκτώ προεδρικοί υποψήφιοι έχουν αποδυθεί σε υποσχέσεις για ανακατανομή του πλούτου, για αντιμετώπιση της κακοδιαχείρισης και της κοινωνικής ανισότητας, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φτώχεια που μαστίζει τη χώρα της βορειοδυτικής Αφρικής, όπου το 20% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα.

Κυριότεροι αντίπαλοι του Αζίζ θεωρούνται ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού κόμματος, της «Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων» Αχμέντ Ουλντ Ντάνιαχ, ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου και επικεφαλής του «Εθνικού Μετώπου για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας», Μεσαούντ Ουλντ Μπουλκχάιρ, και ο επικεφαλής του ισλαμιστικού κόμματος «Τεουασούλ», Τζαμίλ Ουλντ Μανσούρ. Παρατηρητές εκτιμούσαν ότι είναι πολύ δύσκολο να εκλεγεί πρόεδρος από τη σημερινή διαδικασία και ότι το πιθανότερο είναι, τελικά, να υπάρξει δεύτερος γύρος την 1η Αυγούστου. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καταμετρούνται σε 1,2 εκατομμύρια από τα συνολικά 3 εκατομμύρια του πληθυσμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ