ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγωνιστικό κάλεσμα προς τους κτηνοτρόφους

Αμεσες λύσεις από την κυβέρνηση, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, ζητά, σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, καλώντας ταυτόχρονα τους κτηνοτρόφους του νησιού να αγωνιστούν για τα δίκαιά τους.

Για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου, τα "δεινά" που άφησε πίσω της η πολύμηνη καραντίνα, εξαιτίας του αφθώδους πυρετού, ήρθε να συμπληρώσει η δραματική πτώση της τιμής του γάλακτος. Για παράδειγμα, η τιμή στο πρόβειο γάλα έπεσε κατά 100 δραχμές σε σχέση με την προηγούμενη γαλακτοκομική περίοδο, οδηγώντας στην απόγνωση την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Στην ανακοίνωσή της, η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ επισημαίνει πως η σημερινή κατάσταση στο γάλα και η κατακόρυφη πτώση της τιμής του, ήρθε ως αποτέλεσμα των αθρόων εισαγωγών τυροκομικών προϊόντων στη χώρα μας και της αδιάφορης πολιτικής της κυβέρνησης, μπρος στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου. Με τη στάση αυτή, η κυβέρνηση - τονίζεται στην ανακοίνωση - κάνει ξεκάθαρο, για μια ακόμα φορά, ότι δε νοιάζεται για την πορεία της κτηνοτροφίας, αλλά, όπως και τα άλλα κόμματα ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη και "ΣΥΝ", αγωνιά για το πώς θα πιάσει τους στόχους του Μάαστριχτ, αδιαφορώντας για την οικονομική εξαθλίωση των κτηνοτρόφων.

Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ καλεί τους κτηνοτρόφους του νησιού να ενώσουν τη φωνή και τον αγώνα τους με τους κτηνοτρόφους της Κρήτης, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και να απαιτήσουν: Τιμή στο γάλα, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα λογικό εισόδημα. Να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές τυροκομικών προϊόντων και να παρθούν μέτρα για τον έλεγχο των τιμών στις ζωοτροφές.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Μειωμένο και με τη "βούλα" της ΕΕ

Σύμφωνα με την Κοινοτική Στατιστική Υπηρεσία, το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκε το 1995 κατά 1,7%, ενώ, αντίθετα, στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκε κατά 2,6%

Με την επίσημη "βούλα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαιώνεται η μείωση του αγροτικού εισοδήματος στη χώρα μας, για το έτος 1995, και οι δραματικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ δεν μπορούν πλέον να αποκρυφτούν.Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Κοινοτική Στατιστική Υπηρεσία και είδαν χτες το φως της δημοσιότητας στις Βρυξέλλες, το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκε το 1995 κατά 1,7%,ενώ αντίστοιχα το αγροτικό εισόδημα στα όρια της ΕΕ φέρεται πως σημείωσε αύξηση κατά 2,6%. Εκτός από την Ελλάδα, μείωση του αγροτικού εισοδήματος σημειώθηκε σε άλλες πέντε χώρες της ΕΕ που είναι: Το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία. Με βάση, πάντως, και τα στοιχεία αυτά, αποδεικνύεται καθαρά ότι το 1995 τα πράγματα χειροτέρεψαν με ταχείς ρυθμούς για τους αγρότες και τον αγροτικό τομέα, αφού τα αντίστοιχα νούμερα για το 1994 έδιναν αύξηση του αγροτικού εισοδήματος για την Ελλάδα κατά 8,8% και για το σύνολο της ΕΕ κατά 7,4%. Τα νούμερα που έδωσε η Κοινοτική Στατιστική Υπηρεσία έρχονται να "δέσουν" με τη μηδαμινή αύξηση στις αγροτικές τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, που ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα η ίδια υπηρεσία. Εδώ αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Κοινοτική Στατιστική Υπηρεσία διαπίστωσε ακόμα πως για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στα αγροτικά έξοδα (κόστος παραγωγής).

Τα παραπάνω έρχονται να διαψεύσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που, θέλοντας προφανώς να αποκρύψει την πικρή πραγματικότητα, ανακοίνωνε λίγες μέρες πριν πως για το 1995 το εισόδημα των αγροτών παρουσίασε σημαντική αύξηση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές τιμές σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων ακολούθησε αποδεδειγμένα, το 1995, την κατιούσα, εξαιτίας και της νέας μείωσης των θεσμικών τιμών που επέβαλε η ΕΕ (π.χ., βαμβάκι, σιτηρά). Ανεξάρτητα, πάντως, από τα στοιχεία της ΕΕ - που βγαίνουν με βάση εκείνα που στέλνουν οι ελληνικές αρχές - η πραγματικότητα για την ελληνική ύπαιθρο είναι καταθλιπτική, σε ό,τι αφορά τους δείκτες της αγροτικής οικονομίας. Η εικόνα αυτή βέβαια δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα των δραστικών περιορισμών που επιβάλλει η ΕΕ στις βασικές καλλιέργειες και από το γεγονός ότι οι αγρότες έφτασαν σε σημείο να αδυνατούν πλέον σε πολλές περιπτώσεις να διαθέσουν την παραγωγή (π.χ. εσπεριδοειδή) λόγω και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ. Στην αρνητική αυτή εικόνα έρχεται να προστεθεί και η άσχημη κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της κτηνοτροφίας, όπου τα στοιχεία της ΕΕ αναφέρουν πως οι τιμές στα ζωοκομικά προϊόντα μειώθηκαν, το 1995, κατά 4%. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι το μέλλον για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους προδιαγράφεται ακόμα πιο "μαύρο" και όλα δείχνουν πως το 1996 το εισόδημά τους θα υποστεί νέα επιπρόσθετη μείωση.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Συζήτηση για... καλά κρασιά!

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τη Δευτέρα οι προτάσεις για την αναθεώρηση του καθεστώτος για το κρασί

Η συζήτηση για το νέο καθεστώς στον τομέα κρασιού, θα είναι το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει τη Δευτέρα 22.1.96 το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, το πρώτο με ιταλική προεδρία. Στην πραγματικότητα θα συνεχιστεί η συζήτηση των προτάσεων για την αναμόρφωση του τομέα κρασιού - μια αναμόρφωση που προωθείται στα πλαίσια της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ.

Η προωθούμενη αναθεώρηση, όπως προδιαγράφεται συγκεκριμένα από τις συζητούμενες προτάσεις της Επιτροπής, και τις άλλες συμβιβαστικές που έγιναν μέχρι τώρα, οδηγεί σε μεγάλη χειροτέρευση στον τομέα της παραγωγής κρασιού, σε βάρος, κυρίως, των μεσογειακών χωρών. Προωθεί το δραστικό περιορισμό, αναλογικά σ' όλες τις χώρες, της παραγωγής κρασιού με ξεριζώματα και υποχρεωτικές αποστάξεις. Κι αυτό ενώ, ταυτόχρονα, κατοχυρώνει τη χρήση της ζάχαρης στην παραγωγή κρασιών από τις βόρειες χώρες που έχουν υποβαθμισμένη ποιοτικά παραγωγή κρασιού.

Σοβαρότατο θα είναι το πλήγμα στην ελληνική παραγωγή κρασιών - που μάλιστα είναι και ανώτερης ποιότητας από κείνα των βόρειων χωρών - η οποία έχει περιοριστεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με την υλοποίηση των προγραμμάτων για το ξερίζωμα αμπελώνων και οριστική εγκατάλειψή τους. Είναι τραγικό ότι από το 1988 μέχρι το 1994 έχουν ξεριζωθεί και εγκαταλειφθεί οριστικά περί τα 250.000 στρέμματα - περισσότερο από 25% της έκτασης του ελληνικού αμπελώνα και φέτος, το 1996 που λήγει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτιμάται ότι η σχετική έκταση θα ξεπεράσει, πιθανά, τα 300.000 στρέμματα! Ας σημειωθεί ότι, ως συνέπεια της αρνητικής αυτής εξέλιξης και της εγκατάλειψης μέρους των υπόλοιπων εκτάσεων του ελληνικού αμπελώνα λόγω χαμηλών τιμών κλπ., η χρονιάτικη παραγωγή, ήδη, έχει περιοριστεί στα όρια των αναγκών της ντόπιας κατανάλωσης, ενώ αυξάνουν χρόνο το χρόνο οι εισαγωγές...

Καθυστερούν οι πληρωμές ενισχύσεων

Δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές επιδοτήσεις, αλλά και αποζημιώσεις, καθυστερούν να καταβληθούν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ποσά τα οποία αφορούν την περσινή και ακόμα την προπερσινή χρονιά.

Ειδικότερα, την ώρα που χειμάζεται η αιγοπροβατοτροφία, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν εισπράξει ακόμα ενισχύσεις που ξεπερνούν τα 70 δισ. δραχμές, για τη χρονιά του 1994 και οι οποίες έπρεπε να είχαν πληρωθεί εδώ και πολλούς μήνες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο, αφού οι τιμές στο γάλα έχουν μειωθεί δραματικά και το εισόδημά τους συρρικνώνεται δραστικά. Καθυστέρηση υπάρχει επίσης και στην ολοκλήρωση της καταβολής των ενισχύσεων στα σιτηρά, οι οποίες έπρεπε να είχαν πληρωθεί μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, μετά το "αλαλούμ" που δημιουργήθηκε από την εγκύκλιο που εξέδωσε την τελευταία στιγμή το υπουργείο Οικονομικών για φορολογική ενημερότητα. Επιπλέον, απλήρωτοι παραμένουν ακόμα οι παραγωγοί ροδάκινων και βιομηχανικής ντομάτας, αφού οι μεταποιητικές βιομηχανίες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν τους έχουν πληρώσει για την παραγωγή που πήραν το καλοκαίρι, ενώ καθυστέρηση μηνών παρατηρείται και στην καταβολή των εξαγωγικών επιδοτήσεων.

Εκτός από αυτά, σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή, και το φαινόμενο να αποζημιώνονται οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος δε λέει να σταματήσει, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Γεωργίας.

ΔΣΑ
Συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Συζήτηση με θέμα: "Δημοψήφισμα και Αναθεώρηση του Συντάγματος" διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα 22 Γενάρη 1996, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Το θέμα θα αναπτύξει ο αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδ. Δημητρόπουλος.Η εκδήλωση θ' αρχίσει στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου (Ακαδημίας 60).

ΟΜΕ - ΟΤΕ
Απαράδεκτο το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ

Ως απαράδεκτο χαρακτηρίζει η ΟΜΕ - ΟΤΕ το νομοσχέδιο για το λεγόμενο εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, και ζητάει ν' αποσυρθεί. Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι οι προτάσεις για τον τρόπο διορισμού των διοικήσεων των ΔΕΚΟ, δεν εξασφαλίζουν την αξιοκρατία και την αντιπροσωπευτικότητα, όπως επίσης και τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την άσκηση ουσιαστικού κοινωνικού ελέγχου από τα Συμβούλια καταναλωτών. Τέλος, επισημαίνει ότι στο νομοσχέδιο δε γίνεται μνεία στη διαδικασία προμηθειών των ΔΕΚΟ, στη διαφάνεια που πρέπει να τις διέπει καθώς και στη δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμφωνιών.

Τη δραστική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ