ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Μαζικές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις

Από τις εκδηλώσεις που έγιναν στη Μόσχα

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις που έγιναν στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ, ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Με συνθήματα «Ζήτω η Μέρα της Διεθνούς Αλληλεγγύης των Εργαζομένων!», «Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!», «Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!», «Οχι στις ληστρικές μεταρρυθμίσεις!», «Να παραιτηθεί η κυβέρνηση!», «Καμιά εμπιστοσύνη στον Πούτιν!», «Λένιν, Πατρίδα, σοσιαλισμός!», «Επανάσταση!» κ.ά. πραγματοποιήθηκαν την Πρωτομαγιά σε όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία μαζικές διαδηλώσεις που διοργάνωσαν οι κομμουνιστές και άλλες αριστερές δυνάμεις. Αντηχούσαν σοβιετικά και επαναστατικά τραγούδια. Οι διαδηλωτές κρατούσαν κόκκινες σημαίες, πορτρέτα του Λένιν και Στάλιν και πλακάτ, στα οποία εκφραζόταν η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και καταδικαζόταν η πολιτική υπόθαλψης του πολέμου από τις ΗΠΑ. Σε πολλές πόλεις, μεγάλες και μικρές, ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε κατά 2-3 φορές τον αριθμό των μετεχόντων στις παραδοσιακές πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας. Οι κόκκινες πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στη χώρα άρχισαν με πορείες και συγκεντρώσεις από την Απω Ανατολή. Στο Βλαδιβοστόκ έγινε πορεία και συγκέντρωση στο μνημείο του Λένιν. Στο Χαμπάροβσκ, στο Εκατερινμπούργκ σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής στις πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις από το 1991 - πάνω από 50.000 άτομα. Το πλήθος των διαδηλωτών με κόκκινες σημαίες κατέκλυσε την Πλατεία των ανακτόρων στο Λένινγκραντ. Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης.

Στη Μόσχα έγιναν και φέτος τρεις χωριστές εκδηλώσεις: δυο των κομμουνιστικών και αριστερών οργανώσεων και μια των οπορτουνιστικών συνδικάτων. Στην πρώτη μεγάλη «κόκκινη φάλαγγα» πορεύτηκαν από την Πλατεία Οκτιάμπρ οι οργανώσεις της Μόσχας του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ, του ΚΚ της Ενωσης Ρωσίας-Λευκορωσίας, του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος Μπολσεβίκων, του ΚΚ Ρωσίας-ΚΚΣΕ, της Ενωσης Εργατών της Μόσχας, της Ενωσης Αξιωματικών, του κινήματος «Για την προστασία της παιδικής ηλικίας», αριστερές νεολαιίστικες οργανώσεις και πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πλατεία Τεατράλναγια. Την άλλη «κόκκινη φάλαγγα» αποτελούσαν το ΚΚΡΟ, η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, η Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας (ΛΠΕΡ), η Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών, η Εργαζόμενη Ρωσία και άλλες αριστερές πατριωτικές οργανώσεις, αντιπροσωπείες από 13 περιοχές της Ρωσίας, καθώς και εκπρόσωποι αδελφών κομμάτων. Πάνω από μια ώρα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές (περίπου 100.000) διέσχισαν το κέντρο της Μόσχας προς το άγαλμα του Καρλ Μαρξ, όπου έγινε η συγκέντρωση.

ΕΥΡΩΠΗ
Στους δρόμους του αγώνα

Από τη μία ως την άλλη άκρη της Ευρώπης, εκατομμύρια εργαζόμενοι βρέθηκαν στους δρόμους των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, μετατρέποντάς τους σε κόκκινες θάλασσες, θυμίζοντας με αυτόν τον τρόπο, για άλλη μία φορά ότι, η 1η Μάη δεν είναι αργία, αλλά απεργία και ο αγώνας είναι μονόδρομος.

Στο πόδι όλη η Ιταλία, όπου η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι και των ιταλικών συνδικάτων, αναφορικά με τα σχέδια για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και την κατάργηση του άρθρου 18 της εργατικής νομοθεσίας που προστατεύει τους εργαζόμενους από τις απολύσεις, θεριεύει. Τα εργασιακά δικαιώματα, η ανεργία, αλλά και η αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό και τους μετανάστες αντήχησαν στους δρόμους των ιταλικών πόλεων. Εκατοντάδες χιλιάδες πήραν μέρος στις δύο μεγάλες συγκεντρώσεις που έγιναν στο Τορίνο και τη Νάπολη και σε δεκάδες χιλιάδες μετριούνται στις άλλες πόλεις, όπως την Μπολόνια, το Μιλάνο, τη Ρώμη. Στο Μιλάνο το πρόγραμμα των πρωτομαγιάτικων κινητοποιήσεων περιλαμβάνει ακόμη και κινητοποιήσεις ολόκληρη την ημέρα, υπό το σύνθημα «ανακτήστε τους δρόμους».

Πάνω από 500 χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν για την Πρωτομαγιά στη Γερμανία, όπου πάντως ξέσπασαν πολύ σοβαρά επεισόδια μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων νεοναζιστών και διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 62 αστυνομικοί και δύο πολίτες. Τα σοβαρότερα επεισόδια έγιναν στο Αμβούργο, στη Φραγκφούρτη, αλλά και στο Βερολίνο, όπου οι δυνάμεις της τάξης χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για την αντιμετώπιση των νεοναζί και των διαδηλωτών. Ωστόσο, ειδικά στην περίπτωση του Βερολίνου τα επεισόδια ξεκίνησαν σε διάφορες γειτονιές της γερμανικής πρωτεύουσας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Μία γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της πόλης και εκφράζονται σοβαροί φόβοι για τη ζωή της. Τα επεισόδια γενικά δε λείπουν από τη Γερμανία και οι πόλεις την Πρωτομαγιά πολλές φορές φαντάζουν φρούρια. Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί ήταν σε ετοιμότητα από την παραμονή και προληπτικά έγιναν δεκάδες συλλήψεις σε πολλές γερμανικές πόλεις.

Εβδομήντα πέντε μεγάλες πορείες έγιναν στην Ισπανία, με κυριότερες αυτές που έγιναν στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, όπου περισσότεροι από 70.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε κάθε μία από αυτές. Οι διαδηλωτές, τιμώντας την Κόκκινη Πρωτομαγιά, διαμαρτυρήθηκαν για το πρόγραμμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και ειδικότερα σχετικά με τα επιδόματα ανεργίας, αλλά και καταδίκασαν τη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης και την Ευρώπη του κεφαλαίου.

Δεκάδες διαδηλώσεις έγιναν και στη Βρετανία, με κυριότερη αυτή στο Λονδίνο, όπου πάνω από 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ. Ολη την ημέρα οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες ήταν πολλές, περιλαμβανομένης και της καθιερωμένης πια πορείας των ποδηλατιστών, που έγινε το πρωί με τη συμμετοχή περισσότερων των 500 ακτιβιστών.

ΓΑΛΛΙΑ
Με το μυαλό στον ... Λεπέν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σείστηκαν οι πόλεις, οι κωμοπόλεις ακόμη και τα χωριά της Γαλλίας από τις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις, που φέτος είχαν ξεκάθαρα αντι-Λεπέν χαρακτήρα. Με βάση τις επίσημες εκτιμήσεις, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σε περισσότερες από 110 πόλεις, με τις συγκεντρώσεις στην Γκρενόμπλ, στη Λιλ, στη Λυόν και στο Μπορντό να ξεχωρίζουν.

Με κύρια συνθήματα κατά του Λεπέν, του καπιταλισμού και του φασισμού, η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε στο Παρίσι και βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ. Πριν από την έναρξη της διαδήλωσης, έγινε τελετή μνήμης, στο Σηκουάνα, για τον νεαρό Μαροκινό Μπραχίμ Μπουαράμ, που πριν από 7 χρόνια, Πρωτομαγιά, πνίγηκε στον ποταμό μετά από επίθεση μελών του Εθνικού Μετώπου. Κατά προσέγγιση το πλήθος, στο Παρίσι, άγγιζε το μισό εκατομμύριο, ενώ ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν ενισχυθεί και με επιπλέον 4.500 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, είχαν ακροβολιστεί σε όλα τα κομβικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι υποστηρικτές του Εθνικού Μετώπου πραγματοποίησαν την καθιερωμένη, για την Πρωτομαγιά, συγκέντρωση μνήμης για την «εθνική ηρωίδα της Γαλλίας Ζαν ντ' Αρκ». Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, που είχαν έρθει από διάφορα μέρη της χώρας, ο Ζαν Μαρί Λεπέν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον «διεφθαρμένο Σιράκ» και μίλησε για «πολιτικό σεισμό», στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή, σε περίπτωση που εκλεγεί. Επίσης, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές εναντίον του, υπογράμμισε ότι «ξεχνούν» ότι δεν κυβερνά αυτός τα τελευταία 20 χρόνια άρα δεν ευθύνεται για τα προβλήματά τους. Στη συγκέντρωση του Λεπέν παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ακροδεξιού ιταλικού κόμματος «Φόρτσα Νουόβα», της ακροδεξιάς πολωνικής κίνησης «Αλτερνατίβα» και ομοϊδεάτες από το Βέλγιο. Επισήμως, η αστυνομία έκανε λόγο για 20.000 διαδηλωτές, ενώ το Εθνικό Μέτωπο ανέβαζε τον αριθμό σε 100.000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ