ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Μοχλός άμυνας στην επίθεση των μονοπωλίων

Οι κομμουνιστές δεν κρύβουν ότι οι συνεταιρισμοί στις συνθήκες του συστήματος δεν πρόκειται να αφεθούν να παίξουν το ρόλο αναχώματος, αντίθεσης και περιορισμού των μονοπωλίων. Μπορούν, όμως, να ανακουφίζουν κάπως τα μέλη τους, στις άγριες συνθήκες του καπιταλισμού

Το θέμα των συνεταιρισμών και του ρόλου τους είναι από εκείνα τα ζητήματα που εδώ και χρόνια απασχολούν το συνδικαλιστικό, αγωνιστικό κίνημα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων. Ανεξάρτητα από τη σκοπιά που μπορεί να το προσεγγίζει κανείς και από το γεγονός ότι στη χώρα μας όλες τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν γίνει σπουδαία πράγματα στον τομέα αυτό, στη συνείδηση μεγάλου μέρους των ΕΒΕ αντικειμενικά υπάρχουν ριζωμένα σπέρματα της συνεταιριστικής ιδέας. Οχι, σώνει και καλά, κατόπιν...«ωρίμου σκέψεως», αλλά σαν ανάγκη να συνενωθούν πολλές μικρές δυνάμεις, ώστε να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στον εξοντωτικό ανταγωνισμό που επιβάλλουν οι δυνάμεις των οικονομικά ισχυρών. Βέβαια, οι δυνάμεις του κεφαλαίου και το πολιτικό τους προσωπικό, έχουν φροντίσει -στα λόγια και με την πολιτική τους- να κατασυκοφαντήσουν το θεσμό των συνεταιρισμών, να υπονομεύσουν τις προοπτικές εκείνων που υπάρχουν, να καλλιεργήσουν αυταπάτες στην κατεύθυνση της αναζήτησης ατομικών διεξόδων στα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα που τους απασχολούν.

Οι κομμουνιστές και οι δυνάμεις που υποστηρίζουν στο χώρο των ΕΒΕ, είχαν πάντα ξεκάθαρη άποψη για το συνεταιρισμό και το ρόλο τους. «Η οργάνωση - ενίσχυση και ανάπτυξη ενός γερού συνεταιριστικού κινήματος των ΕΒΕ -σημείωνε η εισήγηση στην πρώτη κι όλας πανελλαδική συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ) -θα βοηθούσε από καλύτερες θέσεις να αντιμετωπίζεται οργανωμένα η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, να ενισχύεται η εσωτερική αγορά και η οικονομία της χώρας». Τα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, όχι μόνο δεν άλλαξαν την ουσία της παραπάνω εκτίμησης, αλλά τη διατηρούν -και μάλιστα, με δραματικό τρόπο- στην επικαιρότητα. Οι διαδικασίες απελευθέρωσης της ασυδοσίας των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ο κατακλυσμός της ελληνικής αγοράς από τα εμπορεύματα των πολυεθνικών, η ένταση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό όλο και περισσότερους εκπροσώπους των ΕΒΕ. Σ' αυτές τις συνθήκες, ακόμα και στα πλαίσια του καπιταλισμού ο συνεταιρισμός, η από κοινού, δηλαδή, δράση ομάδων επαγγελματοβιοτεχνών, στον τομέα των προμηθειών, των παραγγελιών, της τροφοδοσίας της αγοράς, εκ των πραγμάτων θα μπορούσε να δημιουργήσει οικονομικά μεγέθη που θα ήταν σε θέση να αμυνθούν στην ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων. Βέβαια, οι κομμουνιστές από την προηγούμενη δεκαετία και πιο πριν, όταν οι συνθήκες δεν είχαν οξυνθεί στο σημερινό βαθμό, τόνιζαν ότι «δε θα πρέπει να δημιουργούνται αυταπάτες ότι οι συνεταιρισμοί θα λύσουν τα προβλήματα. Το συνεταιριστικό κίνημα στην πραγματική του διάσταση μπορεί και πρέπει να γίνει ένα ακόμα μέσο στην πάλη των ΜΜΕ ενάντια στα μονοπώλια».


Είναι φανερό ότι η αναγκαιότητα ύπαρξης των συνεταιρισμών μεγαλώνει όσο εντείνεται ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός. Η συνένωση πολλών μικρών επιχειρήσεων με τη συνεταιριστικοποίηση μπορεί να δώσει διέξοδο στα χαρακτηριστικά της μικρής επιχείρησης που αποτελούν ισχυρά μειονεκτήματα στο σημερινό οικονομικό σύστημα απέναντι στο οργανωμένο μεγάλο κεφάλαιο.

Οι συνεταιρισμοί βέβαια των επαγγελματοβιοτεχνών έχουν πολύ μικρό μερίδιο στην οικονομία της χώρας. Υποβαθμίζονται και περιορίζονται σε έναν περιθωριακό ρόλο στα πλαίσια ορισμένων κλάδων, κύρια σ' ένα στάδιο της οικονομικής διαδικασίας, στο εμπορικό και προμηθευτικό. Στο βαθμό, μάλιστα, που η ασκούμενη πολιτική όχι μόνο δεν ευνοεί προνομιακά τους συνεταιρισμούς αλλά αντίθετα προσθέτει νέα αντικίνητρα για την ανάπτυξή τους, την ώρα που παράλληλα δίνει μεγαλύτερα προνόμια και ενισχύει την αδηφαγία του πολυεθνικού κεφαλαίου, η θέση των συνεταιρισμών -αν μείνουν εκτός του διεκδικητικού κινήματος των ΕΒΕ-δε φαίνεται να έχει περιθώρια να βελτιωθεί. Η δυσφήμιση, οι προσπάθειες ενσωμάτωσης και μετατροπής των συνεταιρισμών σε εξαρτήματα του μεγάλου κεφαλαίου και της κυρίαρχης πολιτικής είναι και αυτά χτυπήματα που δέχονται από το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν και δε θέλουν τους συνεταιρισμούς στον καπιταλισμό.


Ολα αυτά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρασύρουν στην απαξίωση του θεσμού και του ρόλου των συνεταιρισμών. Και σήμερα δεκάδες συνεταιρισμοί με όλες τις δυσκολίες που δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους σε συνδυασμό με τους άνισους όρους που επιβάλλει η «ελεύθερη αγορά» και ο «ανταγωνισμός» καταφέρνουν να ανακουφίσουν σε ένα βαθμό πολλούς μικροεπιχειρηματίες. Οι συνεταιρισμοί που υπάρχουν σήμερα σε κάποιους κλάδους, όπως είναι αυτός των ηλεκτρολόγων, των υδραυλικών, των στεγνοκαθαριστηρίων ή του ξύλου είναι προμηθευτικοί. Η εμπειρία δείχνει ότι ακόμα και με αυτό το ρόλο, τον δευτερεύοντα σε σχέση με τον παραγωγικό που θα έπρεπε να είναι ο πρωταρχικός, οι συνεταιρισμοί έχουν καταφέρει στον ένα ή στον άλλο βαθμό ανάλογα με τα περιορισμένα περιθώρια που διαμορφώνουν οι κανόνες που επιβάλλουν τα μονοπώλια να έχουν σημαντική παρουσία να κρατάνε κάποιες ισορροπίες και να παρεμβαίνουν στην αγορά κάθε κλάδου προς όφελος των μικροεπιχειρηματιών, τόσο αυτών που είναι μέλη τους όσο και εκείνων που είναι έξω από το συνεταιρισμό.

Το ΚΚΕ δεν έχει ψευδαισθήσεις, και το λέει ανοιχτά στους ΕΒΕ. Τα λεγόμενα μικρομεσαία στρώματα στον καπιταλισμό δεν έχουν προοπτική. Οι περισσότεροι εκπρόσωποί τους θα πιέζονται, θα ασφυκτιούν και θα εξοντώνονται, κάτω από το βάρος της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και της δράσης των μονοπωλίων. Και οι συνεταιρισμοί στον καπιταλισμό δεν πρόκειται να αφεθούν να παίξουν το ρόλο αναχώματος, αντίθεσης και περιορισμού των μονοπωλίων. Μπορούν, όμως, να αναδειχτούν σε μοχλούς άμυνας των ΕΒΕ. Για να παίξουν οι συνεταιρισμοί το ρόλο τους και να εξασφαλίσουν δουλιά και ένα ανεκτό βιοτικό επίπεδο είναι απαραίτητο να υπάρξει ριζική ανατροπή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, μια διαφορετική εξουσία που δε θα υπηρετεί τα μονοπώλια, αλλά τα λαϊκά συμφέροντα. Μόνο η λαϊκή εξουσία, που θα καταργήσει τα μονοπώλια και τη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία, θα κάνει συστατικό στοιχείο της πολιτικής της τη διασφάλιση των μικροπαραγωγών, αφού διευκολύνει τη συγκέντρωσή τους, την άνοδο της παραγωγικότητας, τη βελτίωση των προϊόντων με την εθελοντική συνένωση και συνεταιριστικοποίηση ιδιαίτερα σε κλάδους της βιοτεχνίας όπου υπάρχει μικρή συγκέντρωση με τον παραγωγικό συνεταιρισμό, που είναι αυτός ο συνεταιρισμός που μπορεί να εξουδετερώσει τα μειονεκτήματα της μικρής επιχείρησης που σήμερα χρησιμοποιούνται για την καταστροφή της.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Λύσεις, στην οριστική ανατροπή!

Οι μικρές επιχειρήσεις στη χώρα μας αντιμετωπίζουν μία σειρά διαρθρωτικά προβλήματα όπως η διασπορά και ο κατακερματισμός τους σε πολλές μικρές μονάδες, που δημιουργούν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Αυξάνεται το κόστος παραγωγής. Δυσκολεύεται η διακίνηση εμπορευμάτων. Περιορίζεται, ακόμη και εκμηδενίζεται, η δυνατότητα διεύρυνσης της αναπαραγωγής κεφαλαίου. Υπάρχει αδυναμία ανανέωσης μέσων παραγωγής. Οι μηχανές φθείρονται περισσότερο ηθικά παρά παραγωγικά. Παρατηρείται έλλειψη ρευστότητας, περιορισμός δυνατότητας εφαρμογής πιο σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και νέας τεχνολογίας. Ολα αυτά έχουν αποτέλεσμα τη μικρή παραγωγικότητα της εργασίας και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

Σήμερα που η καπιταλιστική αναδιάρθρωση παίρνει ορμητικό χαρακτήρα, οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση στη μέχρι τώρα ιστορία τους. Ο ανταγωνισμός με τα μονοπώλια οξύνεται, ολόκληροι κλάδοι συρρικνώνονται. Ο ιμπεριαλισμός «δείχνει τα δόντια του» οι αστικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται αλλά παρεμβαίνουν στον ανταγωνισμό αυτό σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων με μια σειρά από φορολογικές, νομοθετικές και χρηματοδοτικές ρυθμίσεις και έτσι η διαδικασία καταστροφής των μικρών επιχειρήσεων επιταχύνεται.

Μοναδική δυνατότητα που έχουν οι επαγγελματίες - βιοτέχνες - μικρέμποροι να επιβιώσουν σήμερα στον καπιταλισμό είναι να δράσουν σύμφωνα με την ιστορική εξέλιξη των παραγωγικών δυνάμεων. Δηλαδή, στην κατεύθυνση συγκέντρωσης κεφαλαίου και παραγωγής με τη συνένωση πολλών μικροεπιχειρήσεων με τη συνεταιριστικοποίηση. Μία συνεταιριστική οργάνωση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αρνητικές συνέπειες των διαρθρωτικών προβλημάτων, να αμβλύνει τις συνέπειες του αδυσώπητου ανταγωνισμού να διασφαλίσει τη θέση εργασίας και το εισόδημα των επαγγελματοβιοτεχνών. Γενικά, μπορεί να επιτελέσει αναπτυξιακό έργο. Η συνεταιριστική δράση περιλαμβάνει τόσο τον τομέα της παραγωγής όσο και τον τομέα της κυκλοφορίας.

Ο συνεταιρισμός ως κοινωνικό φαινόμενο δεν εμφανίστηκε σε όλα τα στάδια της εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας, παρά είναι γέννημα του καπιταλιστικού συστήματος και εμφανίζεται με την ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Ο συνεταιρισμός δεν μπορούσε να γεννηθεί σε προηγμένα κοινωνικά συστήματα. Οι σχέσεις παραγωγής ούτε στο δουλοκτητικό σύστημα ούτε στο φεουδαρχικό επέτρεπαν τη γέννηση του συνεταιρισμού.

Στο σημείο αυτό να κάνουμε μια παρένθεση και να πούμε ότι στη χώρα μας οι συνεταιρισμοί των ΕΒΕ άρχισαν να εμφανίζονται στο δεύτερο μισό της τρίτης δεκαετίας του 20ού αιώνα. Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς τους εκφραστές. Με μοναδική εξαίρεση την περίοδο 1944 - 1949. Τότε με την πράξη 60 της ΠΕΕΑ έγινε προσπάθεια να καθοριστούν συγκεκριμένοι όροι για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών, γενικά, που θα ανταποκρίνονταν στις ανάγκες μιας λαοκρατούμενης Ελλάδας. Την ίδια χρονιά οι βιοτεχνικοί συνεταιρισμοί ιδρύουν την «Ενωση Βιοτεχνικών Συνεταιρισμών Ελλάδας» που το 1949 ενώνει 75 συνεταιρισμούς με 10.000 μέλη! Η προσπάθεια ανακόπηκε αμέσως μετά την ξένη επέμβαση και επανήλθε σε ισχύ ο νόμος 602 του 1914. Μέχρι και σήμερα οι συνεταιρισμοί των επαγγελματοβιοτεχνών έχουν πολύ περιορισμένη δραστηριότητα. Από τους συνεταιρισμούς των ΕΒΕ που λειτουργούν σήμερα, οι περισσότεροι προμηθεύουν πρώτες και βοηθητικές ύλες, μηχανήματα και άλλα υλικά στα μέλη τους. Τα προϊόντα αυτά τα παράγουν ή τα εισάγουν μερικές δεκάδες πολυεθνικές και εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις. Επιβάλλουν έτσι και τις τιμές τους αποκομίζοντας υπερκέρδη.

Στη δεκαετία του '80 το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας θεωρίες που έλεγαν ότι οι συνεταιρισμοί προωθούν και δημιουργούν προϋποθέσεις για αλλαγή των παραγωγικών σχέσεων γιατί αποτελούν σοσιαλιστικές νησίδες μέσα στον καπιταλισμό, επιδίωξε τη χειραγώγηση των συνεταιρισμών. Οι θεωρίες και οι πρακτικές αυτές οδήγησαν σε μαρασμό, σε στασιμότητα και σε αδιέξοδο τους συνεταιρισμούς, καθώς αρκετοί κατέληξαν σε αποτυχία, χρεοκοπώντας οδηγήθηκαν σε κλείσιμο. Σε όσους συνεταιρισμούς άντεξαν σ' αυτές τις συνθήκες, οι κυβερνήσεις παρέμβαιναν στην εσωτερική λειτουργία τους με την προώθηση υποτακτικών τους στις διοικήσεις που είτε με κακοδιαχείριση, είτε μετατρέποντάς τους από φυσικές οργανώσεις σε ανώνυμες εταιρίες, τους οδηγούσαν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν και πετυχημένες προσπάθειες. Για παράδειγμα οι συνεταιρισμοί των ηλεκτρολόγων, των υδραυλικών, των στεγνοκαθαριστηρίων κ. α., είναι ελάχιστοι βέβαια, ανακουφίζουν όμως τα μέλη τους μέχρι ένα βαθμό, αφού σαν προμηθευτικοί, στόχο έχουν μόνο να μειώσουν ή να εξαλείψουν στην καλύτερη περίπτωση το κέρδος και τη δράση των μεσαζόντων σε αντίθεση με την ανώτερη μορφή της συνεταιριστικής οργάνωσης, τον παραγωγικό συνεταιρισμό που η ύπαρξή του, η λειτουργία, η δράση και η ανάπτυξή του τουλάχιστον εξασφαλίζει τη θέση εργασίας των μελών του.

Βέβαια, παρά το γεγονός ότι οι συνεταιρισμοί γεννήθηκαν στην καπιταλιστική κοινωνία, στις σημερινές συνθήκες του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, δεν μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Κι αυτό επειδή κινητήρια δύναμη και σκοπός της καπιταλιστικής οικονομίας είναι η αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, που προωθείται με τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση της παραγωγής. Τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο, δεν είναι διατεθειμένα να αφήσουν τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς με τη συλλογική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και τη συλλογική παραγωγή. Δεν είναι διατεθειμένα να αφήσουν να αναπτύσσεται ένας πόλος αντίθεσης και περιορισμού των κερδών και της δράσης τους. Γι' αυτό θα αντιπαλεύουν τους συνεταιρισμούς σε μία συντεταγμένη προσπάθεια με τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν.

Αν το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ δε διεκδικήσει μία σειρά μέτρα αντιμονοπωλιακού χαρακτήρα οι συνεταιρισμοί θα κινούνται στο περιθώριο του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Βέβαια, θα ήταν μια αυταπάτη και ψευδαίσθηση να πιστέψει κανείς ότι, στα πλαίσια των σημερινών κοινωνικοπολιτικών σχέσεων, είναι δυνατόν οι συνεταιρισμοί να παίξουν το ρόλο τους, σαν φορείς συνένωσης της δραστηριότητας των ΕΒΕ σε όλο το φάσμα της παραγωγής και διακίνησης και προστασίας τους από τη δράση των μονοπωλίων.

Για να παίξουν οι συνεταιρισμοί το ρόλο τους και να εξασφαλίσουν τη δουλιά και ένα ανεκτό βιοτικό επίπεδο στον μικροεπιχειρηματία, είναι απαραίτητο να υπάρξει ριζική ανατροπή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων. Μια διαφορετική εξουσία που δε θα υπηρετεί τα μονοπώλια, αλλά τα λαϊκά συμφέροντα. Η λαϊκή εξουσία θα καταργήσει τα μονοπώλια και τη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία και θα οικοδομήσει τη λαϊκή οικονομία όπου οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική, κρατική ιδιοκτησία. Η λαϊκή εξουσία θα κάνει συστατικό της στοιχείο τη διασφάλιση των μικροπαραγωγών, αφού θα διευκολύνει τη συγκέντρωσή τους, την άνοδο της παραγωγικότητας, τη βελτίωση των προϊόντων με την εθελοντική συνένωση και συνεταιριστικοποίηση ιδιαίτερα σε κλάδους της βιοτεχνίας όπου υπάρχει μικρή συγκέντρωση με τον παραγωγικό συνεταιρισμό. Παράλληλα με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς θα δημιουργηθούν και οι προμηθευτικοί συνεταιρισμοί που θα συνεργάζονται με τους παραγωγικούς και θα μπορούν να προσφέρουν φτηνά και καλής ποιότητας αγαθά στο λαό. Γι' αυτό πριν καταστραφούν οι μικροεπαγγελματοβιοτέχνες, μέσα από τις οργανώσεις τους μαζί με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά παράλληλα με τη λύση των καθημερινών προβλημάτων πρέπει να διεκδικούν λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία.


Του Μπάμρη ΜΗΝΑ
Ο Μπ. Μηνάς είναι μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ