ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σημαντικές παρεμβάσεις για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στις συζητήσεις που έγιναν στη Βουλή την τρέχουσα περίοδο, που άρχισε τον Οκτώβρη του 2005. Κορυφαίες ήταν οι τοποθετήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στις προ ημερήσιας διάταξης συζητήσεις που έγιναν σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και αφορούσαν στην εξωτερική πολιτική, την ανεργία των νέων, την περιφερειακή ανάπτυξη, την οικονομική πολιτική, την ανώτατη εκπαίδευση και τη λειτουργία των θεσμών του κράτους. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα κατέθεσε και δύο Επερωτήσεις για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, ενώ σχεδόν καθημερινά συζητούνταν Επίκαιρες Ερωτήσεις για τρέχοντα θέματα. Σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις που έγιναν στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της απαγωγής Πακιστανών από ντόπιους και ξένους πράκτορες.


Παρεμβάσεις στις προ ημερήσιας διάταξης συζητήσεις

Μοναδικός αντίλογος στις λογικές της υπαγωγής των διεθνών σχέσεων της Ελλάδας στις προτεραιότητες των ιμπεριαλιστών ήταν η θέση του ΚΚΕ στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την εξωτερική πολιτική που έγινε στις 31 Οκτώβρη 2005.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο στην εξωτερική πολιτική το «να μη φέρουμε σε δύσκολη θέση τους εταίρους μας ή το ότι είμαστε μια μικρή χώρα», υπογραμμίζοντας ότι οι συσχετισμοί δύναμης σε διεθνές επίπεδο διαμορφώνονται από τους λαούς. Σχολιάζοντας δε αναφορά του Γ. Παπανδρέου ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ «δεν υπήρχε θέμα βαλκανικό για το οποίο δε μας ρωτούσαν» σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σας ρωτούσαν γιατί ήξεραν ότι θα πείτε "ναι"». Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ επιγραμματικά τόνισε ότι:

  • Δεν αναγνωρίζουμε μεταβίβαση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
  • Δεν αναγνωρίζουμε τη δήλωση της Μαδρίτης, τα συμπεράσματα του Ελσίνκι το 1999 για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
  • Ζητούμε την επιστροφή τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν, στην ΠΓΔΜ.

Παραπέρα το ΚΚΕ:

  • Τάσσεται κατά της χρησιμοποίησης μειονοτικών ζητημάτων ως μοχλού παρέμβασης στα εσωτερικά των χωρών. Οι μειονότητες να έχουν πλήρη δικαιώματα εντός των συνόρων των κρατών.
  • Τάσσεται κατά των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και σχεδιασμούς των μονοπωλίων. Είμαστε υπέρ της στήριξης της εγχώριας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας.
  • Απαιτεί την απομάκρυνση των ξένων βάσεων.
  • Απορρίπτει την τεχνική συμφωνία για το Αιγαίο.
  • Διεκδικεί λύση του Κυπριακού, με βάση τις γνωστές αποφάσεις του ΟΗΕ που μπήκαν στο ντουλάπι με το «σχέδιο Ανάν».
Ριζική αλλαγή για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας χρειάζεται ριζική αλλαγή και αυτό είναι υπόθεση του λαού, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έγινε στις 27 Φλεβάρη του 2006. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, είπε:

- Δεν μπορεί να καταργηθεί η ανεργία όσο οργανώνεται η οικονομία και ολόκληρη η κοινωνία στη λογική του κέρδους και όχι με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες.

- Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα όσο θεωρείται πρώτη παραγωγική δύναμη το κεφάλαιο.

- Δεν είναι δυνατόν ο πλούτος να παράγεται από τους πολλούς και οι ιδιοκτήτες των μέσων που παράγουν τον πλούτο να είναι οι λίγοι.

- Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ο άνθρωπος κόστος, να μετριέται η υπόθεση με το πόσο κοστίζει η εργασία.

- Εδώ χρειάζεται στην ουσία ριζική αλλαγή και αυτή δεν είναι αντικείμενο της Βουλής, αλλά υπόθεση του λαού.

Αναπτύσσοντας τα αμυντικά μέσα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους πρότεινε την επιδότησή τους με το 80% του βασικού μισθού, όχι βεβαίως αυτού που δίνεται σήμερα, αλλά αυτού που διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Την επιδότηση ενοικίου για τους νέους και τις νέες άνεργες που νοικιάζουν σπίτι. Το «πάγωμα» δανείων κατά τη διάρκεια της ανεργίας και την ασφάλιση των ημερών ανεργίας.

Η γενικότερη πολιτική κρίνει και την περιφερειακή πολιτική

Στις 29 Μάρτη 2006 η Βουλή σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση ασχολήθηκε με το θέμα της Περιφερειακής Ανάπτυξης και όπως υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα η γενική αντιλαϊκή πολιτική καθορίζει και την περιφερειακή.

«Για εμάς, είπε, δεν υπάρχει περιφερειακή πολιτική αν δε δεις τη γενικότερη πολιτική. Υπάρχει, βεβαίως, περιφερειακή πολιτική που εξειδικεύει την αντιλαϊκή πολιτική πάρα πολύ συγκεκριμένα. Αυτό έκανε το ΠΑΣΟΚ που υλοποίησε μεγάλο αντιλαϊκό έργο. Βοήθησε σε μια κρίσιμη περίοδο την προσαρμογή της Ελλάδας στην ΕΕ αλλά αυτό προκάλεσε τεράστια προβλήματα στο λαό. Και δεν έγινε στα δύο χρόνια. Η ΝΔ τώρα έχει ένα δύσκολο έργο σε αυτήν την προσαρμογή, αντιλαϊκό βεβαίως έργο».

Εφερε ως παράδειγμα το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και υπογράμμισε:

«Το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης γιατί έγινε; Επρεπε να προωθηθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ και μάλιστα πριν γίνει η διεύρυνση, πριν οι δεκαπέντε γίνουν είκοσι πέντε. Επρεπε να γίνουν υποδομές για να προετοιμαστεί αυτός ο κλονισμός που θα ένιωθε η καπιταλιστική Ευρώπη με άλλες δέκα χώρες. Πού πήγαν τα έργα για τις μεταφορές, την ενέργεια και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα; Εγιναν 30 μεγάλα δημόσια έργα επί ΠΑΣΟΚ αλλά δεν έγιναν για το λαό. Εγιναν για να διευκολυνθεί η κίνηση των κεφαλαίων και διαμορφώθηκαν κανόνες και υποδομές για την κυκλοφορία του χρηματιστικού κεφαλαίου, δηλαδή ό,τι αφορούσε σε τράπεζες, χρηματιστήριο και όλες τις εκφράσεις που έχει αυτή η κίνηση κεφαλαίου».

Δικομματικό θέατρο για την οικονομία

Σε ένα ακόμα δικομματικό θέατρο εξελίχθηκε η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την οικονομία στις 13 Απρίλη 2006, αφού τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντάλλαξαν μεν κατηγορίες για κακοδιαχείριση, αλλά και οι δύο βρέθηκαν σύμφωνοι στη λογική της «ανταγωνιστικότητας» και της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στην παρέμβασή της η Αλ. Παπαρήγα αποκάλυψε το δικομματικό θέατρο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

«Πολύ φοβάμαι ότι γίνομαι κουραστική και ρουτινιάρικη, επαναλαμβάνοντας μια εκτίμηση που δεν μπορώ να την αποφύγω αυτή τη στιγμή: Οτι η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κλιμακώνεται και οξύνεται, είναι επικίνδυνη για το λαό, γιατί αποπροσανατολίζει, μπερδεύει, θολώνει συνειδήσεις, αλλά είναι και ασήμαντη με την έννοια - εμείς το λέμε απερίφραστα - ότι ασήμαντα ζητήματα και ασήμαντες διαφωνίες χωρίζουν τα δύο κόμματα όσον αφορά τη ζωή, τη δουλιά και τα δικαιώματα του λαού».

Δεν έχετε πολιτικές διαφορές απέναντι στην κεφαλαιοκρατία, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και πρόσθεσε:

«Η ΝΔ, η οποία επί οκτώ χρόνια, ως αντιπολίτευση κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ, διατήρησε όλους τους νόμους και το θεσμικό πλαίσιο που άφησε το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, το επαύξησε και βεβαίως το χειροτερεύει. Και το ΠΑΣΟΚ όμως, να έρθει στην κυβέρνηση την ίδια ρότα θα συνεχίσει. Για παράδειγμα η κυβέρνηση, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, εφαρμόζει τις ενοποιήσεις, εφαρμόζει τον νόμο του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως κάτι θα προσθέσει, κάτι θα αφαιρέσει αλλά φαίνεται πως για τη ΝΔ δεν ήταν κακό το έργο του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ τηρεί τα πάντα και όλο το θεσμικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ έμεινε απείραχτο. Αυτή είναι η ουσία».

Παλλαϊκή αντίσταση στην εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης

Εν μέσω των φοιτητικών κινητοποιήσεων, το ΚΚΕ στις 26 Μάη 2006 προκάλεσε συζήτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση, ζητώντας παλλαϊκή αντίσταση στην εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι «είναι ολοφάνερο πως καμία πρόταση για την αναγέννηση της ανώτατης εκπαίδευσης δεν μπορεί να αντέξει και να καρποφορήσει εάν δε συνοδευτεί από την πάλη για ριζικές πολιτικοοικονομικές αλλαγές. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα σήμερα μια παλλαϊκή αντίδραση και αντίσταση, όχι μόνο των μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών, αλλά του μεγαλύτερου μέρους των εργαζομένων, να αποτρέψει τα χειρότερα. Και αξίζει και αυτό γιατί κάθε εμπόδιο που προστίθεται δημιουργεί ακόμα περισσότερα εμπόδια και τραγωδίες για το μέλλον».

Αναφερόμενη στην ανάγκη αλλαγών και τομών που απαιτούνται στην ανώτατη εκπαίδευση υπογράμμισε: «Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές, μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις. Δεν πάει άλλο. Ούτε εμείς υπερασπιζόμαστε αυτό το σύστημα Παιδείας που υπάρχει. Οχι μόνο για τους εξωτερικούς λόγους και για τα φαινόμενα αλλά πολύ βαθύτερα. Ζητήσαμε αυτή τη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης και μάλιστα σε μία περίοδο που γίνονται κινητοποιήσεις φοιτητών και διδασκόντων πριν έρθει το σχέδιο νόμου. Να το πούμε καθαρά: Είναι αργά τότε, μέσα σε λίγες μέρες θα ψηφιστεί. Και τη ζητήσαμε γιατί θέλουμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν».

Αποκαλύπτοντας τη δικομματική σύμπλευση, τόνισε ότι το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση θα περάσει και θα γίνει νόμος γιατί «τη φιλοσοφία του την υποστηρίζει και το ΠΑΣΟΚ. Τη φιλοσοφία του, τον άξονα, γιατί κάποιες διαφορές, είτε θα υπάρχουν, είτε θα εφευρεθούν για να συντηρηθεί ο δικομματισμός».

Για ποια δημοκρατία;

Για τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών ήταν η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στις 22 Ιούνη, όπου και πάλι κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ έχυσαν κροκοδείλια δάκρυα για τα λαϊκά δικαιώματα και την κατοχύρωσή τους.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια δημοκρατική κοινωνία, όταν υπάρχει ανεργία, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, επαγγελματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους και είναι γεμάτοι χρέη, αγρότες που οδηγούνται βίαια έξω από την παραγωγή, οι οποίοι χάνουν και τη μικρή τους ιδιοκτησία», τόνισε στην ομιλία της η Αλ. Παπαρήγα και υπογράμμισε:

«Ολα αυτά τα ζητήματα έχουν σχέση με τη δημοκρατία. Γιατί δημοκρατία δεν είναι μια βιτρίνα ούτε είναι απλώς τρόπος λειτουργίας του κοινοβουλίου, του συστήματος, των θεσμών και διαφόρων διαλόγων».

Στη Βουλή, είπε, συνήθως γίνεται λόγος για το δικαίωμα στη δουλιά, αλλά αυτό το δικαίωμα έχει θολώσει και αντικαθίσταται από τη λέξη «ευκαιρίες», προκειμένου να χτυπηθεί το δικαίωμα στην εξασφαλισμένη δουλιά.

Εμείς, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλάμε «για μια δημοκρατία η οποία συνδυάζεται με άμεσους και έμμεσους λαϊκούς θεσμούς εργατικού κοινωνικού ελέγχου και σε τελευταία ανάλυση μιλάμε για μια δημοκρατία η οποία αναγνωρίζει ότι, αφού ο λαός παράγει, ο λαός πρέπει να βρίσκεται στην εξουσία μέσα από άμεση και έμμεση αντιπροσωπευτική δημοκρατία».


Οι Επερωτήσεις για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό

Με τα θεωρεία της Βουλής γεμάτα από εκπροσώπους φορέων του Πολιτισμού συζητήθηκε την Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005 η Επερώτηση της ΚΟ του Κόμματος για τα χρόνια προβλήματα στον τομέα του Πολιτισμού.

Η Αλ. Παπαρήγα στην παρέμβασή της επισήμανε ότι «ο πολιτισμός είναι και πεδίο έκφρασης όχι απλώς διαφορετικών γούστων στον τομέα της αισθητικής, αλλά είναι και πεδίο αναμέτρησης με ιδιόμορφο τρόπο - όχι με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στο πεδίο της οικονομίας, αν και όσο εντάσσεται στην οικονομία θα γίνεται έτσι - διαφορετικών κοινωνικών και ταξικών συμφερόντων». «Υπάρχουν, είπε, διαφορετικές πολιτικές που εκφράζουν διαφορετικά ταξικά συμφέροντα και αυτά εκφράζονται και στον πολιτισμό».

Κατήγγειλε ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις διακρίθηκαν στην υποχρηματοδότηση του Πολιτισμού, τον οποίο και αντιμετωπίζουν ως στοιχείο της ανταγωνιστικότητας. Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ζήτησε τη στήριξη των φορέων που παράγουν πολιτισμό και ανέπτυξε ορισμένα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ετσι, πρότεινε να υπάρχουν στο χώρο της Αυτοδιοίκησης χώροι δημιουργικής απασχόλησης, όπου οι νέοι θα έρχονται σε επαφή, για παράδειγμα, με ένα μουσικό όργανο, να υπάρχει καλλιτεχνική παιδεία σε πανεπιστημιακό επίπεδο, να λειτουργήσει ακαδημία μουσικής και να αποτελεί η καλλιτεχνική παιδεία αναπόσπαστο στοιχείο της σχολικής μόρφωσης και από εκεί και πέρα να υπάρχουν δωρεάν σπουδές γι' αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την τέχνη.

Η Αλ. Παπαρήγα, με αφορμή και τη συζήτηση που γινόταν τότε για τη Γιουροβίζιον, κατήγγειλε ότι η πολιτιστική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στην αποβλάκωση και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η πολιτιστική σας πολιτική πέρα από τη λιτότητα που δυσκολεύει την πολιτιστική δημιουργία έχει ανοίξει το δρόμο στον πολιτισμό της κοινωνικής συνοχής, δηλαδή στον πολιτισμό που οδηγεί στην αποβλάκωση. Γιατί κοινωνική συνοχή, άρα υποταγή του λαού σε αυτό που υπάρχει σήμερα, μόνο μέσω της αποβλάκωσης μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί να γίνει μέσω της αφύπνισης. Οταν διαβάσεις Βάρναλη, Σεφέρη, Ελύτη και τους διαβάσεις σωστά όχι σαν άτομο μέσα στο σπίτι, όταν αυτό περάσει μέσα στην εκπαίδευση, τότε δεν μπορεί να αποβλακωθείς εύκολα και θα αρχίσεις να σκέπτεσαι την άλλη κυρίαρχη πολιτική».

Φυσική Αγωγή διά βίου και για όλους

Η δεύτερη Επερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ που συζητήθηκε στις 17 Μάρτη 2006 αφορούσε στον Αθλητισμό και μέσα από την καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής ζητούνταν η μαζική ανάπτυξη της φυσικής αγωγής χωρίς ταξικούς φραγμούς και χωρίς κερδοσκοπία.

Η Αλ. Παπαρήγα, στην παρέμβασή της, τόνισε ότι «ακόμα και εάν μαζικοποιηθεί η παροχή της Φυσικής Αγωγής, ακόμα και εάν αυξηθούν οι υποδομές του αθλητισμού, μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες με την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση, την ανάμειξη των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα του αθλητισμού και άλλων παραγόντων, όλα αυτά μπορούν να γίνουν μέσα χειραγώγησης. Κατήγγειλε ότι αντί να ανεβαίνει η συλλογικότητα, δυναμώνει ο ανταγωνισμός και η ατομικότητα και όλα αυτά τα γνωστά νοσηρά φαινόμενα όπως ο χουλιγκανισμός, το ντόπινγκ κ.ά. Στην Επερώτηση, ιδιαίτερη σημασία δίνονταν στη φυσική αγωγή και στη σχέση της με την υγεία, σχέση που έχει κακοποιηθεί και διαστρεβλωθεί με συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε στην ανάγκη της διά βίου φυσικής αγωγής που δεν είναι υπόθεση που θα λύσει η οικογένεια αλλά «θα το λύσει η Παιδεία, θα το λύσει το εργασιακό περιβάλλον, θα το λύσει η γειτονιά και η υποδομή για όλες τις ηλικίες. Εμείς ζητάμε φυσική αγωγή για όλους και απαιτείται όσοι τελειώνουν το λύκειο να εξασφαλίζουν διά βίου φυσική αγωγή. Σε αυτό το στόχο, πέρα από την ατομική ευθύνη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η υποδομή και πώς αυτή συνδέεται με τις εργασιακές σχέσεις και την επαγγελματική δραστηριότητα».


Για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων

Στις 19 του Ιούνη συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της απαγωγής και ανάκρισης Πακιστανών μεταναστών από ντόπιες και ξένες μυστικές υπηρεσίες, πρόταση που, για να καλύψει τις - και από το σχετικό εισαγγελικό πόρισμα φανερές - ευθύνες της, η κυβέρνηση απέρριψε.

Αποκαλύπτοντας το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τέτοιου είδους δραστηριότητες ο εισηγητής του ΚΚΕ στη συζήτηση, Αντ. Σκυλλάκος, είπε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν προχωρήσει στην υπογραφή σχετικών διεθνών συμφωνιών και τόνισε:

«Γιατί συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Δεν είναι μόνο οι απαγωγές, είναι και οι υποκλοπές, είναι και μια σειρά από παραβιάσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων. Τι εκτρέφει αυτές τις κρατικές, ημικρατικές ή παρακρατικές λειτουργίες; Τι συμβαίνει και αλωνίζουν ξένοι πράκτορες σε συνεργασία με το επίσημο ή το ανεπίσημο ελληνικό κράτος; Εχουμε προχωρήσει σε ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο, σε μια σειρά από νομοθετήματα και πρωτόκολλα συνεργασίας που δημιουργούν αυτό το έδαφος όπου δε γνωρίζεις τι είναι νόμιμο». Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι όλο αυτό το νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει γίνει μόνο στα χρόνια της ΝΔ αλλά έχει γίνει και στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ με την υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Αντιδραστική η αναθεώρηση του Συντάγματος

Η έναρξη για την περαιτέρω αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος δόθηκε με τη συγκρότηση της αρμόδιας επιτροπής που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 29 του Ιούνη του 2006.

«Είναι φανερό ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος κινείται σε πιο συντηρητική κατεύθυνση», τόνισε στην παρέμβασή της η Αλ. Παπαρήγα, και υπογράμμισε: «Στην ουσία η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει πλήρως κάποιες μισάνοιχτες πόρτες προς αντιδραστικές κατευθύνσεις που άφησε το ΠΑΣΟΚ. Είμαι βέβαιη ότι το ΠΑΣΟΚ εύχεται να περάσουν οι προτάσεις της ΝΔ. Εάν επιστρέψει στη διακυβέρνηση θα τις βρει έτοιμες αφού τουλάχιστον ουσιαστικές διαφορές δεν υπάρχουν ανάμεσα στις προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι «εμείς είμαστε αντίθετοι στην αναθεώρηση χωρίς να υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα που υπάρχει ή τις αναθεωρήσεις που έγιναν. Αυτό που θα κρίνει την πορεία της αναθεώρησης είναι τι είδους λαϊκή πίεση θα δεχτεί όχι απλώς η κυβέρνηση αλλά και το ίδιο το Κοινοβούλιο».


Κείμενα: Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ