ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Το έλλειμμα «φίλησε» το 7% του ΑΕΠ

Στο 15% του ΑΕΠ φτάνει και το εμπορικό έλλειμμα, που στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2005, διαμορφώθηκε στα 24,7 δισ. ευρώ

Σε ρότα ραγδαίας επιδείνωσης συνεχίζουν τα ελλείμματα από τις κάθε είδους δοσοληψίες της χώρας μας με το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2005, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (δηλαδή οι κάθε είδους δοσοληψίες με τα άλλα κράτη) αυξήθηκε κατά 33,8% (περίπου 2,9 δισ. ευρώ) ενώ στην ίδια περίοδο το εμπορικό έλλειμμα εμφανίζει αύξηση 7,2% ή 1,7 δισ. ευρώ. Η ραγδαία επιδείνωση στα ελλείμματα του ισοζυγίου, είναι αποτέλεσμα της διεθνούς κερδοσκοπίας με τις τιμές των καυσίμων και των αυξημένων κονδυλίων που πληρώθηκαν σε μεγαλορεντιέρηδες του εξωτερικού με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών». Σημαντική συνεισφορά στη διεύρυνση των ελλειμμάτων έχουν και οι τεράστιες παραγγελίες του ντόπιου εφοπλιστικού κεφαλαίου για αγορές πλοίων από ναυπηγεία του εξωτερικού.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, για το 11μηνο Γενάρη -Νοέμβρη 2005, εμφανίζουν και τα παρακάτω:

  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (οι κάθε είδους δοσοληψίες) εκτινάχτηκε στα 11,5 δισ. ευρώ (από 8,6 δισ. ευρώ το 2004) και το ύψος του - σαν ποσοστό του ΑΕΠ - αντιπροσωπεύει ήδη το 6,9% του ΑΕΠ.
  • Το εμπορικό έλλειμμα έφτασε στα 24,7 δισ. ευρώ (ποσό που αντιπροσωπεύει το 15% του ΑΕΠ) από 23 δισ. ευρώ το 2004. Οι πληρωμές για αγορές πλοίων από ναυπηγεία του εξωτερικού ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ από 779 εκατ. ευρώ το 2004 και 114,5 εκατ. ευρώ το 2003. Στο σύνολό της η αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων έφτασε τα 37,6 δισ. ευρώ έναντι 12,8 δισ. ευρώ των εξαγωγών σε άλλες χώρες.
  • Ισοζύγιο εισοδημάτων: Το έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 1 δισ. ευρώ φτάνοντας στα 5,7 δισ. ευρώ. Για «τόκους, μερίσματα και κέρδη» έφυγαν στο εξωτερικό κεφάλαια ύψους 7,1 δισ. ευρώ (από 5,8 δισ. ευρώ το 2004).
  • Υπηρεσίες: Καταγράφεται οριακή αύξηση του πλεονάσματος στα 15 δισ. ευρώ. Οι εισροές από τον κλάδο των μεταφορών, τον οποίο τα επίσημα στοιχεία ταξινομούν στις «υπηρεσίες», έφτασαν στα 5,6 δισ. ευρώ. Για ταξιδιωτικές υπηρεσίες εισέρευσαν στη χώρα 10,8 δισ. ευρώ (από 10,1 δισ. ευρώ το 2004).
ΟΕΒΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Πρωτοδίκης ακύρωσε ψηφοδέλτιο της ΔΗΚΕΒΕ

Στις 11-1-2006 έγιναν εκλογές στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Ν. Μαγνησίας. Για τις εκλογές αυτές στην Εφορευτική Επιτροπή, που πρόεδρός της ήταν ο πρωτοδίκης Βόλου Π. Μαυρομάτης, κατατέθηκαν εμπρόθεσμα δύο ψηφοδέλτια. Ενα της ΔΗΚΕΒΕ με 5 υποψήφιους για το Διοικητικό Συμβούλιο, 2 για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΒΕΕ και 1 για την Ελεγκτική Επιτροπή (ΕΕ). Το άλλο ψηφοδέλτιο ήταν του Ε. Πλαστάρα, γνωστού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και μόνιμου μέχρι τώρα προέδρου της παραπάνω Ομοσπονδίας!

Φαίνεται ότι η παρουσία δεύτερου ψηφοδελτίου ενόχλησε τον «μόνιμο πρόεδρο» Ε. Πλαστάρα, και έκανε ένσταση στην Εφορευτική Επιτροπή, με την οποία ζητούσε «να εξαφανιστεί και να ακυρωθεί το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού ΔΗΚΕΒΕ». Ετσι ακριβώς αναφέρει στην ένστασή του. Επικαλείται για αιτιολογία το άρθρο 7 του νόμου 1712/87, ο οποίος ορίζει τη διαδικασία εκλογής οργάνων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.

Και ο μεν Ε. Πλαστάρας, συνηθισμένος να είναι ανεξέλεγκτος πρόεδρος στην Ομοσπονδία, είχε κάθε λόγο να μην αφήσει να εκλεγούν στο Διοικητικό Συμβούλιο υποψήφιοι με γνώμη και μάλιστα διαφορετική απ' αυτόν. Είχε, φαίνεται, λόγους να αποφεύγει τη διαφορετική άποψη και τον έλεγχο στα πράγματα της Ομοσπονδίας. Το ερώτημα είναι πώς ο δικαστικός αντιπρόσωπος, Π. Μαυρομάτης, έκανε δεκτή την ένστασή του και «εξαφάνισε το ψηφοδέλτιο της ΔΗΚΕΒΕ», όπως ζητούσε ο μόνιμος πρόεδρος, όταν ο νόμος 1712 δεν αποκλείει τη συμμετοχή ούτε μεμονωμένων υποψηφίων. Και για του λόγου το ασφαλές παραθέτουμε από το άρθρο 7 τα σχετικά με τις εκλογές.

Αρθρο 7... παράγραφος 6: «Οι αντιπρόσωποι στις Ομοσπονδίες και τις Συνομοσπονδίες έχουν δικαίωμα να εκλέγονται σε όλα τα όργανα διοίκησής τους».

Παράγραφος 7: «Η εκλογή των οργάνων διοίκησης των επαγγελματικών οργανώσεων γίνεται κατά τις ακόλουθες διατάξεις».

Παράγραφος 8: «Οι έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου, της Ελεγκτικής Επιτροπής και ο αριθμός των αντιπροσώπων κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών και των μεμονωμένων υποψηφίων ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη».

Και από τις 3 παραγράφους είναι καθαρό ότι στις εκλογές μπορούν να συμμετέχουν και μεμονωμένοι υποψήφιοι που μπορούν να καταλάβουν και έδρες. Αλλά για να καταλάβουν έδρες πρέπει να είναι υποψήφιοι, αφού κάθε αντιπρόσωπος μπορεί να εκλεγεί όπως λέει η παράγραφος 6. Μόνο η λογική του Ε. Πλαστάρα λέει ότι ο ένας μπορεί να είναι υποψήφιος, οι πέντε όχι.

Και παρακάτω, παράγραφος 11: «Μεμονωμένος υποψήφιος που έλαβε τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από το εκλογικό μέτρο καταλαμβάνει μια έδρα στο όργανο που έχει θέσει υποψηφιότητα ή εκλέγεται αντιπρόσωπος, εφόσον ήταν υποψήφιος για τη θέση αυτή». Κάποιος, δηλαδή, έπρεπε να πει στον Ε. Πλαστάρα ότι για να εκλεγεί πρέπει πρώτα να του επιτρέψει να είναι υποψήφιος ο ένας, πόσο μάλλον οι 5.

Και παρακάτω η παράγραφος 12: «Συνδυασμός που περιλαμβάνει υποψήφιους λιγότερους από τις έδρες που του ανήκουν καταλαμβάνει τόσες έδρες ή εκλέγει τόσους αντιπροσώπους, όσοι είναι οι υποψήφιοί του».

Για να εκλέξει, όμως, όσους έχει υποψήφιους και όχι όσους του ανήκουν «πρέπει πρώτα να πάρει μέρος στις εκλογές και με λιγότερους υποψήφιους απ' όσους του ανήκουν». Αν ο Ε. Πλαστάρας διάβαζε πραγματικά το άρθρο 7 του Ν. 1712/1987 από την ορθή και όχι από την ανάποδη, δε θα μπέρδευε το ποιοι έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι με το ποιοι θα εκλεγούν και πόσοι μετά τις εκλογές.

Αυτό το τελευταίο είναι δουλιά των ψηφοφόρων και το πρώτο το ορίζει σαφώς ο νόμος. Καθένας μπορεί να είναι υποψήφιος, αρκεί να είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης και οι 5 υποψήφιοι της ΔΗΚΕΒΕ για το Διοικητικό Συμβούλιο και οι δύο υποψήφιοι ως αντιπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ και ο ένας για την ΕΕ είναι μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας, κ. πρωτοδίκη.


Ενας ΔΗΚΕΒίτης

Θα ιδιωτικοποιηθεί η δακοκτονία;

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το θέμα της δακοκτονίας και των μεγάλων επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στους ελαιοπαραγωγούς έθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρονται τα εξής: «Η ιδιωτικοποίηση της δακοκτονίας που προωθεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών αγροτικών οργανώσεων, θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του ελαιολάδου και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στους ελαιοπαραγωγούς. Σαν "Δούρειο Ιππο" γι' αυτή την ιδιωτικοποίηση η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, που παρά το γεγονός ότι δε διαθέτουν το απαιτούμενο επιστημονικό δυναμικό, την απαραίτητη πείρα και υποδομή δέχονται να παίξουν αυτό το ρόλο με αντάλλαγμα να χαρατσώνουν τους ελαιοπαραγωγούς αν και γνωρίζουν ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία η δακοκτονία θα καταλήξει στις ιδιωτικές εταιρίες, όπως έγινε και με την αποκρατικοποίηση της σποροπαραγωγής.

Επειδή η ποιότητα του ελαιολάδου, που αποτελεί το βασικό εμπορικό του πλεονέκτημα, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη δακοκτονία, την οποία με ικανοποιητική επιτυχία εκτελούσαν οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, και επειδή οι συνεταιριστικές οργανώσεις δεν έχουν την πείρα και την υποδομή για να εκτελέσουν με επιτυχία ένα τέτοιο έργο, ενώ οι ιδιώτες αποσκοπούν στο κέρδος, ερωτάται ο κύριος υπουργός:

  • Γιατί προωθεί την ιδιωτικοποίηση της δακοκτονίας χρησιμοποιώντας σαν "Δούρειο Ιππο" τις συνεταιριστικές οργανώσεις;
  • Γιατί παρακρατεί μεγάλα ποσά από τις επιδοτήσεις των ελαιοπαραγωγών;».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ