Σάββατο 21 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΕΒΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Πρωτοδίκης ακύρωσε ψηφοδέλτιο της ΔΗΚΕΒΕ

Στις 11-1-2006 έγιναν εκλογές στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Ν. Μαγνησίας. Για τις εκλογές αυτές στην Εφορευτική Επιτροπή, που πρόεδρός της ήταν ο πρωτοδίκης Βόλου Π. Μαυρομάτης, κατατέθηκαν εμπρόθεσμα δύο ψηφοδέλτια. Ενα της ΔΗΚΕΒΕ με 5 υποψήφιους για το Διοικητικό Συμβούλιο, 2 για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΒΕΕ και 1 για την Ελεγκτική Επιτροπή (ΕΕ). Το άλλο ψηφοδέλτιο ήταν του Ε. Πλαστάρα, γνωστού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και μόνιμου μέχρι τώρα προέδρου της παραπάνω Ομοσπονδίας!

Φαίνεται ότι η παρουσία δεύτερου ψηφοδελτίου ενόχλησε τον «μόνιμο πρόεδρο» Ε. Πλαστάρα, και έκανε ένσταση στην Εφορευτική Επιτροπή, με την οποία ζητούσε «να εξαφανιστεί και να ακυρωθεί το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού ΔΗΚΕΒΕ». Ετσι ακριβώς αναφέρει στην ένστασή του. Επικαλείται για αιτιολογία το άρθρο 7 του νόμου 1712/87, ο οποίος ορίζει τη διαδικασία εκλογής οργάνων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.

Και ο μεν Ε. Πλαστάρας, συνηθισμένος να είναι ανεξέλεγκτος πρόεδρος στην Ομοσπονδία, είχε κάθε λόγο να μην αφήσει να εκλεγούν στο Διοικητικό Συμβούλιο υποψήφιοι με γνώμη και μάλιστα διαφορετική απ' αυτόν. Είχε, φαίνεται, λόγους να αποφεύγει τη διαφορετική άποψη και τον έλεγχο στα πράγματα της Ομοσπονδίας. Το ερώτημα είναι πώς ο δικαστικός αντιπρόσωπος, Π. Μαυρομάτης, έκανε δεκτή την ένστασή του και «εξαφάνισε το ψηφοδέλτιο της ΔΗΚΕΒΕ», όπως ζητούσε ο μόνιμος πρόεδρος, όταν ο νόμος 1712 δεν αποκλείει τη συμμετοχή ούτε μεμονωμένων υποψηφίων. Και για του λόγου το ασφαλές παραθέτουμε από το άρθρο 7 τα σχετικά με τις εκλογές.

Αρθρο 7... παράγραφος 6: «Οι αντιπρόσωποι στις Ομοσπονδίες και τις Συνομοσπονδίες έχουν δικαίωμα να εκλέγονται σε όλα τα όργανα διοίκησής τους».

Παράγραφος 7: «Η εκλογή των οργάνων διοίκησης των επαγγελματικών οργανώσεων γίνεται κατά τις ακόλουθες διατάξεις».

Παράγραφος 8: «Οι έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου, της Ελεγκτικής Επιτροπής και ο αριθμός των αντιπροσώπων κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών και των μεμονωμένων υποψηφίων ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη».

Και από τις 3 παραγράφους είναι καθαρό ότι στις εκλογές μπορούν να συμμετέχουν και μεμονωμένοι υποψήφιοι που μπορούν να καταλάβουν και έδρες. Αλλά για να καταλάβουν έδρες πρέπει να είναι υποψήφιοι, αφού κάθε αντιπρόσωπος μπορεί να εκλεγεί όπως λέει η παράγραφος 6. Μόνο η λογική του Ε. Πλαστάρα λέει ότι ο ένας μπορεί να είναι υποψήφιος, οι πέντε όχι.

Και παρακάτω, παράγραφος 11: «Μεμονωμένος υποψήφιος που έλαβε τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από το εκλογικό μέτρο καταλαμβάνει μια έδρα στο όργανο που έχει θέσει υποψηφιότητα ή εκλέγεται αντιπρόσωπος, εφόσον ήταν υποψήφιος για τη θέση αυτή». Κάποιος, δηλαδή, έπρεπε να πει στον Ε. Πλαστάρα ότι για να εκλεγεί πρέπει πρώτα να του επιτρέψει να είναι υποψήφιος ο ένας, πόσο μάλλον οι 5.

Και παρακάτω η παράγραφος 12: «Συνδυασμός που περιλαμβάνει υποψήφιους λιγότερους από τις έδρες που του ανήκουν καταλαμβάνει τόσες έδρες ή εκλέγει τόσους αντιπροσώπους, όσοι είναι οι υποψήφιοί του».

Για να εκλέξει, όμως, όσους έχει υποψήφιους και όχι όσους του ανήκουν «πρέπει πρώτα να πάρει μέρος στις εκλογές και με λιγότερους υποψήφιους απ' όσους του ανήκουν». Αν ο Ε. Πλαστάρας διάβαζε πραγματικά το άρθρο 7 του Ν. 1712/1987 από την ορθή και όχι από την ανάποδη, δε θα μπέρδευε το ποιοι έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι με το ποιοι θα εκλεγούν και πόσοι μετά τις εκλογές.

Αυτό το τελευταίο είναι δουλιά των ψηφοφόρων και το πρώτο το ορίζει σαφώς ο νόμος. Καθένας μπορεί να είναι υποψήφιος, αρκεί να είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης και οι 5 υποψήφιοι της ΔΗΚΕΒΕ για το Διοικητικό Συμβούλιο και οι δύο υποψήφιοι ως αντιπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ και ο ένας για την ΕΕ είναι μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας, κ. πρωτοδίκη.


Ενας ΔΗΚΕΒίτης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ