Σάββατο 21 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Κύμα αυξήσεων σε εισιτήρια - κόμιστρα έως 43%

Οι αυξήσεις σε εισιτήρια και άλλα κόμιστρα, που θα αρχίσουν να «τρέχουν» από την 1η Μάρτη, θα ανοίξουν νέες «μαύρες τρύπες» στους προϋπολογισμούς των λαϊκών νοικοκυριών

«Τσουχτερές» αυξήσεις, που αγγίζουν το 17%, αποφάσισε τελικά να επιβάλει η κυβέρνηση στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπη για αυξήσεις στα «όρια του πληθωρισμού». Οι αυξήσεις αυτές - που θα διευρύνουν τις «μαύρες τρύπες» των οικογενειακών προϋπολογισμών των εργαζόμενων νοικοκυριών - έρχονται να προστεθούν στις πρόσφατες αυξήσεις στα διόδια της Αττικής Οδού και της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου.

Η «καταιγίδα» των αυξήσεων, που αποφάσισε η κυβέρνηση, θα έρθει την 1η Μάρτη 2006 και αφορά:

  • Τα εισιτήρια των αστικών λεωφορείων, των τρόλεϊ, του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.
  • Τα εισιτήρια του ΟΣΕ.
  • Τα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ.
  • Τα κόμιστρα των ταξί, των φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ εθνικών και διεθνών μεταφορών και των βυτιοφόρων ΔΧ.

Οπως ανακοινώθηκε χτες επίσημα, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών - Επικοινωνιών, από την 1η Μάρτη, αυξάνονται κατά:

  • 11,1% τα εισιτήρια των λεωφορείων και των τρόλεϊ, τα οποία διαμορφώνονται από 0,45 ευρώ σε 0,50 ευρώ.
  • 16,7% τα απλά εισιτήρια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (από 0,60 ευρώ σε 0,70 ευρώ).
  • 14,3% τα εισιτήρια του μετρό (από 0,70 ευρώ σε 0,80 ευρώ).

Αμετάβλητες παραμένουν οι τιμές στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, του ενιαίου εισιτηρίου του ενός ευρώ και του εβδομαδιαίου εισιτηρίου των 10 ευρώ. Στα ίδια επίπεδα αποφασίστηκε να παραμένουν και οι τιμές των εισιτηρίων του τραμ και του προαστιακού σιδηροδρόμου, καθώς η επιβατική κίνηση των δύο αυτών συγκοινωνιακών μέσων δε θεωρείται ικανοποιητική.

Ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης υποστηρίζει ότι πρόκειται για «τη μικρότερη αύξηση που μπορούσε να επιβληθεί». Για να δικαιολογήσει δε και όσα περί αυξήσεων στα «όρια του πληθωρισμού» διατυμπάνιζε κατ' επανάληψη, αναφέρει ότι οι αυξήσεις είναι «σαφώς μικρότερες από τον πληθωρισμό των πέντε ετών», που έχουν να αυξηθούν τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών!

ΟΣΕ - ΚΤΕΛ

«Φωτιά» παίρνουν από την 1η Μάρτη και τα εισιτήρια του ΟΣΕ και των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, αναφέρεται ότι οι αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΣΕ είναι 7% και αφορούν μόνο στις γραμμές Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Πειραιάς - Χαλκίδα. Δηλαδή, στις γραμμές με μεγάλη επιβατική κίνηση. Κατά 7% αυξάνονται και τα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, ενώ η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, προβλέπει και την οικονομική ενίσχυση των ιδιωτών λεωφορειούχων με 20 εκατ. ευρώ!.

Κόμιστρα ταξί - φορτηγών

Τέλος, κατά 7% αυξάνονται από τον ερχόμενο Μάρτη οι ναύλοι των φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ εθνικών και διεθνών μεταφορών και των βυτιοφόρων, ενώ και τα κόμιστρα των ταξί διαμορφώνονται ως εξής:

  • «Πτώση σημαίας» ένα ευρώ, από 0,85 ευρώ σήμερα (αύξηση 17,64).
  • Μονή ταρίφα 0,32 ευρώ, από 0,30 ευρώ (αύξηση 6,66%).
  • Διπλή ταρίφα 0,60 ευρώ, από 0,56 ευρώ (αύξηση 7,14%).
  • Ελάχιστη διαδρομή (αποζημίωση) για τα ταξί της Αθήνας 2,50 ευρώ, από 1,75 ευρώ (αύξηση 42,85%) και για τα ταξί της επαρχίας 2,70 ευρώ, από δύο ευρώ σήμερα (αύξηση 35%).

Οι παραπάνω αυξήσεις, σε συνδυασμό με τη γενικότερη ακρίβεια στην αγορά, θα εξανεμίσουν ακόμα περισσότερο τα ήδη πενιχρά εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών.

Ας σημειωθεί, εδώ, ότι οι αυξήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που ενέκρινε πρόσφατα κυβέρνηση στα διόδια της Αττικής Οδού και της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, προς όφελος των κοινοπραξιών που εκμεταλλεύονται τα συγκεκριμένα έργα. Με απόφαση της κυβέρνησης, ακρίβυναν από την περασμένη Δευτέρα κατά 5% τα διόδια Ρίου - Αντιρρίου (από 10 σε 10,50 ευρώ για τα ΙΧ), ενώ από την 1η Φλεβάρη αυξάνονται επίσης τα διόδια στην Αττική Οδό κατά 8% (από 2,50 ευρώ σε 2,70 ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ