ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Ξεπρόβαλε και κυριάρχησε η ανάγκη για οργανωμένο αγώνα

Αιτήσεις εγγραφής στα συνδικάτα τους υπέγραψαν πολλοί μετανάστες

«Θυμόμαστε τους κομμουνιστές. Ναι, κι εμείς εργάτες είμαστε που έχουμε κατοχή στη χώρα μας από τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους. Ηρθαμε εδώ για να ζήσουμε καλύτερα ή τουλάχιστον να επιβιώσουμε. Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Φοβόμαστε, δεν είμαστε ελεύθεροι», ήταν τα λόγια ενός Ιρακινού εργάτη, στη συζήτηση που έγινε προχτές στο χώρο των εργαζομένων για τους μετανάστες και την πολιτική της ΕΕ.

Λίγο αργότερα, με το τέλος της συζήτησης, μαζικά μετανάστες εργάτες που παραβρέθηκαν συμπλήρωναν αιτήσεις εγγραφής στα σωματεία και τις έδιναν στους συντρόφους στα περίπτερα των κλάδων που έχουν στηθεί στο χώρο. Ο φόβος έσπασε. Κυριάρχησε η ανάγκη για οργανωμένο αγώνα με τους Ελληνες συναδέλφους τους, ως μονόδρομος για κατακτήσεις και για μελλοντικές ριζικές αλλαγές, για όλα αυτά που τους ανήκουν και τους τα στερούν «ληστρικά» οι καπιταλιστές, οι κυβερνήσεις τους και η ΕΕ.

Λίγο νωρίτερα ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ είχε τονίσει αυτήν την ανάγκη, φέρνοντας παραδείγματα και εμπειρίες από τους κοινούς και σε ένα βαθμό νικηφόρους αγώνες Ελλήνων και μεταναστών, στους οποίους πρωτοστάτησε το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα: Μανωλάδα, «Lady Fashion», σε εργοστάσια, στις γειτονιές. Αναφέρθηκε στην αντιδραστική, αντεργατική πολιτική της ΕΕ, λέγοντας πως η εργατική τάξη ενιαία πρέπει να αντεπιτεθεί, όχι να χειραγωγείται από τους ληστές της, την αστική τάξη και τα κόμματά της. «Μέσα από αυτό το δρόμο θα έρθει και η νομιμοποίησή σας», σημείωσε και τους κάλεσε να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

«Δεν είναι θέμα καλής ή κακής κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Νίκος Λάπας, μέλος της Εργατικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ. «Τους συμφέρει από ταξική επιλογή και θέση να σας απειλούν με την παρανομία, να σας "κουμαντάρουν" με αυτό τον τρόπο», είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά τα Ολυμπιακά έργα, τα οποία κατασκευάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από μετανάστες που δούλευαν ασταμάτητα και κακοπληρωμένοι.

Πλούσια ήταν η συζήτηση που ακολούθησε. Εκφράστηκε ο προβληματισμός, τα βάσανα των μεταναστών για τη νομιμοποίηση, για δουλειά, για ανθρώπινη ζωή. «Μέχρι πότε θα είμαστε έτσι;», είπαν κάποιοι αναζητώντας μια διέξοδο. «Πολλοί θέλουν να γραφτούν στα συνδικάτα, αλλά δεν ξέρουν πώς», έλεγαν και σήκωναν τα χέρια τους αυτοί που δεν είναι γραμμένοι. Κι έτσι κι έγινε με το τέλος της συζήτησης.

Στιγμές ταξικής πάλης με αφηγητή τον «Ο»

Τη 40χρονη παρέμβαση της ΚΝΕ στην εργατική νεολαία μέσα από τις σελίδες του «Οδηγητή» που γέμιζαν με ανταποκρίσεις μελών και φίλων της Οργάνωσης «ζωντάνεψαν» στην εκδήλωση που έγινε στο χώρο των «Νέων Εργαζόμενων». Παρουσιαστές ένας ηλεκτρολόγος, ένας οικοδόμος, μία λογίστρια, μία ιδιωτική υπάλληλος κι ένας μπογιατζής.

«Για να πάρουμε τις απαραίτητες συνεντεύξεις έπρεπε να ακολουθήσεις τα λεωφορεία με τους εργάτες, να μιλήσεις μαζί τους όταν δεν είναι μπροστά ο εργοδότης, ο χαφιές» γράφει ο «Ο» για τους εργάτες στο ΒΕΛΚΑ, πριν το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

«40αριές - 40αριές τους μετέφεραν στις πλατφόρμες, το βράδυ κοιμούνται στις αποθήκες...». Ο «Ο» καταγράφει τις συνθήκες εργασίας και ζωής χιλιάδων νεαρών εργατών και εργατριών. Τον Αύγουστο του 1975, ο χαμός του 14χρονου Γιωργάκη που δούλευε σε δερματάδικο στο Μοναστηράκι, γίνεται γνωστός από την ΟΒ εργατών Πετρούπολης. Είναι εποχή που το μεροκάματο του ανειδίκευτου είναι 200 δραχμές.

Τα ρεπορτάζ του «Ο» εναλλάσσονται με εργατικά τραγούδια. Η εκδήλωση επικεντρώνεται στη θυσία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. «28 Ιούλη 1981... Ξαφνικά ο οδηγός Χαρίτος αναπτύσσει ταχύτητα. Η Σωτηρία απλώνει την ανακοίνωση με το χέρι της για τελευταία φορά. Δεν προλαβαίνει. Το πούλμαν πέρασε από πάνω της, συνθλίβοντας τα 21 της χρόνια... Η πικέτα, τα γυαλιά της και μια ματωμένη προκήρυξη στην άσφαλτο. Σε μισή ώρα, μια οργισμένη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από την πύλη...». Την επομένη, τα ναυπηγεία της Σαλαμίνας νεκρώνουν μια ώρα μετά την έναρξη της βάρδιας. Οι εργάτες προχωρούν σε στάση εργασίας, καταγγέλλοντας το έγκλημα. «Φαινόταν αυθόρμητο, αλλά ήταν οργανωμένο...». Και δεν είναι ο μόνος τόπος δουλειάς που γίνεται κάτι τέτοιο.

Ακολούθησε συζήτηση με το Θαν. Κοτρώνη, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ του ΚΚΕ και τη Ναυσικά Παπαδημητράτου, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ.

Πώς θα πάτε στο Φεστιβάλ

Οι λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ, που διευκολύνουν την προσέλευση του κοινού στο χώρο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια (κεντρική είσοδος από την οδό Ούλαφ Πάλμε), είναι:

Με στάση έξω από το χώρο του Φεστιβάλ:

  • «221» Αθήνα - Πανεπιστημιούπολη.
  • «140» Πολύγωνο - Γλυφάδα. Αφετηρία από Δικαστήρια, στάση στην Ούλαφ Πάλμε.
  • «224» Καισαριανή - Ελ. Βενιζέλου.
  • «608» Γαλάτσι - Ακαδημία - Νεκροταφείο Ζωγράφου.
  • «250» Σταθμός Ευαγγελισμού - Πανεπιστημιούπολη.
  • «235» Αθήνα - Ζωγράφου Β' (τέρμα οδός Κολοκοτρώνη).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αφετηρίες και τη διαδρομή των παραπάνω λεωφορείων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται και στο τηλέφωνο: 185.

Για όσους δε φοβούνται το περπάτημα, διευκολύνει και η στάση «Ευαγγελισμός» του μετρό.

Πούλμαν των Οργανώσεων

Πούλμαν για το Φεστιβάλ δρομολογούν Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από περιοχές της Αθήνας:

Πετρούπολη: Στις 6.30 μ.μ. από τα γραφεία του ΚΚΕ (Εθν. Αντίστασης).

Ιλιον: Στις 6.45 μ.μ. από τον ΟΤΕ.

Περιστέρι: Στις 6 μ.μ. από την εκκλησία Ευαγγελίστρια.

Καματερό: Στις 6.30 μ.μ. από το δημαρχείο.

Χαϊδάρι: Στις 6 μ.μ. από την πλ. Ελευθερίας (Δάσος) και 6.15 μ.μ. από το Παλατάκι.

Πέραμα: Στις 6 μ.μ. από τα γραφεία του ΚΚΕ (Λ. Ειρήνης 73).

Κερατσίνι: Στις 5.45 μ.μ. από την πλατεία Εθν. Αντίστασης στην Αμφιάλη. Στις 6 μ.μ. από το Δημαρχείο Κερατσινίου στα Ταμπούρια.

Δραπετσώνα: Στις 6.15 μ.μ. από το τρίγωνο Εφραιμίδη.

Νίκαια: Στις 6.30 μ.μ. από το Γήπεδο Νεάπολης (Γρ. Λαμπράκη) και 6.45 από την πλατεία Αγ. Νικολάου. Ακόμα, στις 6.30 μ.μ. από το Περιβολάκι και στις 6.45 μ.μ. από την πλατεία του Κρατικού Νοσοκομείου.

Κορυδαλλός: Στις 6.30 μ.μ. από το Πνευματικό Κέντρο «Πλειάδες» (Γρ. Λαμπράκη).

Πειραιάς: Στις 6 μ.μ. από Αγ. Σοφία Πειραιά. Στις 6.30 μ.μ. από πλατεία Κοραή.

Μελίσσια: Στις 7 μ.μ. από τα γραφεία της ΚΟΒ (οδός Δημοκρατίας).

Ερυθραία: Στις 6.30 μ.μ. από το ανθοπωλείο Πονηράκη.

Μαρούσι: Στις 6.50 μ.μ. από την πλατεία Αγ. Λαύρας.

Ριζούπολη: Στις 6.30 μ.μ. από πλατεία Φειδά.

Ανω Πατήσια: Στις 6.45 μ.μ. από σταθμό ΗΣΑΠ.

Πλατεία Κολιάτσου: Στις 7 μ.μ. από την πλατεία.

Πλατεία Αμερικής: Στις 7.10 μ.μ. από την πλατεία.

Κάτω Πατήσια: Στις 6.45 μ.μ. από σταθμό ΗΣΑΠ.

Αγιος Παντελεήμονας Αχαρνών: Στις 7 μ.μ. από την πλατεία.

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ
Ελπιδοφόρα ερασιτεχνική δουλειά

Ελπίδες για την εξέλιξη της πολύπλευρα ωφέλιμης και δημιουργικής προσπάθειάς τους γέννησαν οι παραστάσεις στο Φεστιβάλ δύο ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, που προσέλκυσαν πλήθος θεατών.

Στη Θεατρική Σκηνή Ι η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ παρουσίασε το έργο του επαναστάτη ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι «Μυστήριο Μπουφ». Δεκαπέντε ΚΝίτες - φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι (ένας μάλιστα είναι εργάτης στη Ζώνη του Περάματος) - με σκηνοθεσία από έναν πτυχιούχο θεατρολόγο, «μετέφεραν» με κέφι και χιούμορ στο σήμερα τον καυστικό καγχασμό του Μαγιακόφσκι για την παρασιτική, γελοία, διεφθαρμένη, σάπια, ανίκανη αστική τάξη, για τα φερέφωνά της (στρατιωτικούς, εκκλησία, κλπ.) που όταν «βουλιάζει το καράβι», με πανουργία, μιλά για «ταξική ειρήνη», ζητά τη σωτηρία της από την εργατική τάξη ώστε να συνεχίσει να την εκμεταλλεύεται.

Στη Θεατρική Σκηνή ΙΙ η 36μελής θεατρική ομάδα του Δήμου Κορυδαλλού παρουσίασε (ολόκληρη), και με αίσθηση του χιούμορ, τη σπονδυλωτή σάτιρα του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο». Ενα έργο που ανέβασε ο θίασος Τζένης Καρέζη - Κώστα Καζάκου το καλοκαίρι του 1973 («Αθήναιον») και τη χειμερινή περίοδο 1973-1974 («Ακροπόλ»), το οποίο πέρασε στην ιστορία του θεάτρου μας όχι μόνο για τη δραματουργική και παραστασιακή αξία του, αλλά κυρίως γιατί φλόγιζε τα αντιδικτατορικά αισθήματα του λαού μας, καθώς καυτηριάζοντας την εξάρτηση της προεπαναστατικής και μετεπαναστατικής Ελλάδας «υπέδειχνε» την αμερικανοκίνητη χούντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ