ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Λουτρό αίματος ενόψει
  • Τέλος στην ειρηνευτική διαδικασία ανακοίνωσε ο Kολομβιανός Πρόεδρος
  • Ηδη άρχισε η επίθεση κατά του αποστρατικοποιημένου θύλακα

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΦΛΟΡΕΝΣΙΑ.-

Την Τετάρτη άρθρο στους «Washington Post» υπό τον τίτλο «Σώστε την Κολομβία» τόνιζε ότι είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν την Κολομβία στον αγώνα που διεξάγει κατά της τρομοκρατίας. Την ίδια μέρα μία περίεργη αεροπειρατεία λαμβάνει χώρα στην Κολομβία. Προτού περάσουν κάποιες ώρες ο Πρόεδρος Αντρές Παστράνα ανακοινώνει τον τερματισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών και δίνει τελεσίγραφο μέχρι την αυγή της χτεσινής μέρας στις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός»-(FARC-EP) να εγκαταλείψουν τον αποστρατικοποιημένο θύλακα...

Συμπτώσεις..; Η αεροπειρατεία που ξέσπασε σε αεροσκάφος της κολομβιανής εταιρίας AIRES που εκτελούσε την τοπική πτήση από την πόλη Νέιβα στην πρωτεύουσα της Μπογκοτά, το πρωί της Τετάρτης, δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί στο γεγονός που θα τερμάτιζε οριστικά την τρίχρονη διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ της κυβέρνησης του Προέδρου Αντρές Παστράνα Αράνχο και των FARC-EP. Μία αεροπειρατεία δεν είναι δυστυχώς ασύνηθες φαινόμενο στην Κολομβία. Επιπροσθέτως, οι FARC-EP, ποτέ σχεδόν, δεν έχουν προσφύγει σε αυτή τη μέθοδο πάλης. Αλλες ομάδες και κυρίως παραστρατιωτικές είναι αυτές που ειδικεύονται σε ανάλογες ενέργειες.

Η διαφορά; Το αεροπλάνο προσγειώθηκε κοντά στο θύλακο που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των FARC-EP, ενώ σε αυτό επέβαινε και ο γερουσιαστής Χόρχε Γκέκεμ Τουρμπάι, μέλος του κόμματος των Φιλελευθέρων. Ο γερουσιαστής απήχθη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες από αντάρτες που περίμεναν στο δρόμο το αεροπλάνο που προσγειώθηκε. Ο στρατός επέρριψε την ευθύνη για την αεροπειρατεία και την απαγωγή στους FARC-ΕΡ, ενώ ο Ραούλ Ρέγιες εκπρόσωπος των FARC-ΕΡ απέρριψε αμέσως αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας, μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, ήταν η απάντηση στην αεροπειρατεία που εκδηλώθηκε. Οπως ανακοίνωσε ο Αντρές Παστράνα την Τετάρτη το απόγευμα - τοπική ώρα - σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο στρατός έχει λάβει ρητές εντολές να ανακαταλάβει την αποστρατικοποιημένη ζώνη του Βινσέντε δελ Καγκουάν και, ήδη, χιλιάδες άνδρες του στρατού κινούνται προς την περιοχή που έχουν καταφύγει τα μέλη της FARC-ΕΡ, αφού «πρόκειται για σαφέστατη παραβίαση των διεθνών κανόνων, που χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική πράξη».

Πόλεμος κατά των ανταρτών

Ουσιαστικά η αεροπειρατεία αυτή λειτούργησε ως ανάχωμα για την εξέλιξη του προσχηματικού πολέμου «κατά των ναρκωτικών» σε απροσχημάτιστο πόλεμο κατά των αριστερών ανταρτών και ο Αντρές Παστράνα ήταν αυτός που έκανε τη θλιβερή ανακοίνωσή του. Η ανακοίνωση των FARC-ΕΡ ήταν σαφής, καταδεικνύοντας ότι η «ολιγαρχία είναι αυτή που διέταξε τις εξελίξεις» και τόνισε ότι «τα λάβαρα της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ανήκουν στον κολομβιανό λαό και θα παραμείνουν στα χέρια του», σύμφωνα με το ANNCOL.

Οι εξελίξεις είναι πράγματι ραγδαίες. Από τα ξημερώματα χτες, περίπου 13.000 στρατιώτες έχουν αρχίσει να επιτίθενται στον αποστρατικοποιημένο θύλακα - που υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος δόθηκε στους FARC-ΕΡ ως όρος για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών το 1998 - ενώ και η πολεμική αεροπορία έχει αρχίσει τους συνεχείς βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγού Εφκλίδες Σάντσες στο «Ράδιο Καρακόλ» «μία μεγάλης κλίμακας και εν δυνάμει αιματηρότατη επιχείρηση ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη για την επανακατάληψη της αποστρατικοποιημένης ζώνης, στην οποία συμμετέχουν και τα Τρία Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο στρατός και οι πεζοναύτες, η αεροπορία και το ναυτικό». Παράλληλα, ο Κονσουέλο Γκαρσία, εκπρόσωπος Τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», δήλωσε ότι χτες είχαν γίνει περίπου 200 πτήσεις των μαχητικών από την αεροπορική βάση Απίαϊ στην επαρχία Μέτα, «χτυπώντας τουλάχιστον 85 στόχους που θεωρούνται σημεία στρατηγικής σημασίας για τους FARC-ΕΡ».

Μετά από αυτές τις ραγδαίες και αιματηρές εξελίξεις, η Κολομβία εισέρχεται στη ζώνη του λυκόφωτος, αφού πια μία επέμβαση των ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μία επέμβαση, που προετοιμαζόταν παρά πολύ καιρό και τώρα βρήκε την καλύτερη αφορμή να εκδηλωθεί.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
«Υγρός τάφος» για δεκάδες

παντού η εικόνα της καταστροφής

Associated Press

παντού η εικόνα της καταστροφής
ΛΑ ΠΑΣ.-

Μόνο 50 λεπτά σφοδρής βροχόπτωσης ήταν αρκετά για να κοστίσουν τη ζωή σε 69 ανθρώπους. Και οι αρχές κάνουν λόγο ακόμη για προσωρινό απολογισμό....

Αρχισε να βρέχει την Τρίτη, όμως η τοποθεσία της πρωτεύουσας Λα Πας, στις παρυφές ενός ανενεργού ηφαιστείου και κυρίως η άθλια υποδομή της πόλης, έκαναν τους δρόμου, τα υπόγεια, το μετρό, ακόμη και τα κτίρια μία απέραντη μάζα νερού και λάσπης. Τα ποτάμια ορμητικά «ξέσκισαν» στην κυριολεξία τα σωθικά της πόλης, ενώ πτώματα βρέθηκαν ακόμη και 30 χιλιόμετρα μακριά. Μέχρι στιγμής, ενόσω τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το μακάβριο έργο τους, καθώς δεκάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι ακόμη στα σπίτια τους ή και σε αυτοκίνητα, ενώ οι αρχές προειδοποιούν ότι ακόμη περισσότερα κτίρια ενδέχεται να καταρρεύσουν και κάνουν έκκληση στους κατοίκους να τα εγκαταλείψουν. Εξήντα εννια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατό έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 75 παραμένουν στα νοσοκομεία και η κατάσταση τριών κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη και χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Χουάν Δελ Γρανάδο.

Ο Πρόεδρος Χόρχε Κιρόγκα κήρυξε τη Λας Πας αλλά και την ευρύτερη σε αυτήν περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς και τη χτεσινή μέρα, μέρα εθνικού πένθους στη μνήμη των θυμάτων. Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει τη Λα Παζ του ενός δισεκατομμυρίου κατοίκων από το 1976.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
«Φτάνει πια η φτώχεια»

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Για άλλη μια φορά, οι άνεργοι και μαζί τους τα εργατικά συνδικάτα και οι φοιτητές, πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας της Αργεντινής, απαιτώντας δουλιά και τερματισμό της οικονομικής πολιτικής που έχει οδηγήσει στη φτώχεια εκατοντάδες χιλιάδες Αργεντινούς.

Από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης -τοπική ώρα- οι άνεργοι και οι υπόλοιποι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει τις γέφυρες και τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, ενώ το βράδυ συγκεντρώθηκαν και πάλι στην Πλάθα δε Μάγιο, αλλά και έξω από την Κάσα Ροσάδα και το Κογκρέσο μένοντας πιστοί στο ραντεβού που είχαν δώσει οι ίδιοι κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, για να εκφράσουν δυναμικά τη διαμαρτυρία τους προς τα μέτρα, που παίρνει και αυτή η κυβέρνηση, επιχειρώντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να αποτρέψει τη βύθιση της οικονομίας στο χάος, με τη γνωστή συνταγή της πολιτικής αυστηρής λιτότητας.

«Αρκετά πια με τη φτώχεια και τον Ντουάλδε», φώναζαν οι διαδηλωτές που πήραν μέρος στη συγκέντρωση μπροστά στο Κογκρέσο, που έγινε με στόχο να παρεμποδιστεί η συζήτηση νομοσχεδίου για προϋπολογισμό λιτότητας για το 2002 και η έγκρισή του είναι βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση διεθνούς βοήθειας στην Αργεντινή. «Ολοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι και πρέπει να φύγουν», φώναζαν κάποιοι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές συμφωνούν ότι ο Ντουάλδε, που τοποθετήθηκε στην προεδρία από το Κογκρέσο τον προηγούμενο μήνα, για να ολοκληρώσει τη θητεία του Ντε Λα Ρούα, μέχρι το 2003, θα υποχρεωθεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εάν δεν μπορέσει να ελέγξει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, εκφράζονται αμφιβολίες για τη δυνατότητα του προέδρου να κάνει ουσιαστική παρέμβαση στο διαφαινόμενο οικονομικό χάος.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέφεραν το καθεστώς της έκδοσης βίζας για τους πολίτες της Αργεντινής, σε μια προσπάθεια να ανακόψει ενδεχόμενο κύμα μεταναστών. Η απόφαση ισχύει από την Πέμπτη. Η βίζα για τους Αργεντινούς είχε καταργηθεί το 1996.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ