Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Λουτρό αίματος ενόψει
  • Τέλος στην ειρηνευτική διαδικασία ανακοίνωσε ο Kολομβιανός Πρόεδρος
  • Ηδη άρχισε η επίθεση κατά του αποστρατικοποιημένου θύλακα

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΦΛΟΡΕΝΣΙΑ.-

Την Τετάρτη άρθρο στους «Washington Post» υπό τον τίτλο «Σώστε την Κολομβία» τόνιζε ότι είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν την Κολομβία στον αγώνα που διεξάγει κατά της τρομοκρατίας. Την ίδια μέρα μία περίεργη αεροπειρατεία λαμβάνει χώρα στην Κολομβία. Προτού περάσουν κάποιες ώρες ο Πρόεδρος Αντρές Παστράνα ανακοινώνει τον τερματισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών και δίνει τελεσίγραφο μέχρι την αυγή της χτεσινής μέρας στις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός»-(FARC-EP) να εγκαταλείψουν τον αποστρατικοποιημένο θύλακα...

Συμπτώσεις..; Η αεροπειρατεία που ξέσπασε σε αεροσκάφος της κολομβιανής εταιρίας AIRES που εκτελούσε την τοπική πτήση από την πόλη Νέιβα στην πρωτεύουσα της Μπογκοτά, το πρωί της Τετάρτης, δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί στο γεγονός που θα τερμάτιζε οριστικά την τρίχρονη διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ της κυβέρνησης του Προέδρου Αντρές Παστράνα Αράνχο και των FARC-EP. Μία αεροπειρατεία δεν είναι δυστυχώς ασύνηθες φαινόμενο στην Κολομβία. Επιπροσθέτως, οι FARC-EP, ποτέ σχεδόν, δεν έχουν προσφύγει σε αυτή τη μέθοδο πάλης. Αλλες ομάδες και κυρίως παραστρατιωτικές είναι αυτές που ειδικεύονται σε ανάλογες ενέργειες.

Η διαφορά; Το αεροπλάνο προσγειώθηκε κοντά στο θύλακο που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των FARC-EP, ενώ σε αυτό επέβαινε και ο γερουσιαστής Χόρχε Γκέκεμ Τουρμπάι, μέλος του κόμματος των Φιλελευθέρων. Ο γερουσιαστής απήχθη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες από αντάρτες που περίμεναν στο δρόμο το αεροπλάνο που προσγειώθηκε. Ο στρατός επέρριψε την ευθύνη για την αεροπειρατεία και την απαγωγή στους FARC-ΕΡ, ενώ ο Ραούλ Ρέγιες εκπρόσωπος των FARC-ΕΡ απέρριψε αμέσως αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας, μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, ήταν η απάντηση στην αεροπειρατεία που εκδηλώθηκε. Οπως ανακοίνωσε ο Αντρές Παστράνα την Τετάρτη το απόγευμα - τοπική ώρα - σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο στρατός έχει λάβει ρητές εντολές να ανακαταλάβει την αποστρατικοποιημένη ζώνη του Βινσέντε δελ Καγκουάν και, ήδη, χιλιάδες άνδρες του στρατού κινούνται προς την περιοχή που έχουν καταφύγει τα μέλη της FARC-ΕΡ, αφού «πρόκειται για σαφέστατη παραβίαση των διεθνών κανόνων, που χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική πράξη».

Πόλεμος κατά των ανταρτών

Ουσιαστικά η αεροπειρατεία αυτή λειτούργησε ως ανάχωμα για την εξέλιξη του προσχηματικού πολέμου «κατά των ναρκωτικών» σε απροσχημάτιστο πόλεμο κατά των αριστερών ανταρτών και ο Αντρές Παστράνα ήταν αυτός που έκανε τη θλιβερή ανακοίνωσή του. Η ανακοίνωση των FARC-ΕΡ ήταν σαφής, καταδεικνύοντας ότι η «ολιγαρχία είναι αυτή που διέταξε τις εξελίξεις» και τόνισε ότι «τα λάβαρα της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ανήκουν στον κολομβιανό λαό και θα παραμείνουν στα χέρια του», σύμφωνα με το ANNCOL.

Οι εξελίξεις είναι πράγματι ραγδαίες. Από τα ξημερώματα χτες, περίπου 13.000 στρατιώτες έχουν αρχίσει να επιτίθενται στον αποστρατικοποιημένο θύλακα - που υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος δόθηκε στους FARC-ΕΡ ως όρος για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών το 1998 - ενώ και η πολεμική αεροπορία έχει αρχίσει τους συνεχείς βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγού Εφκλίδες Σάντσες στο «Ράδιο Καρακόλ» «μία μεγάλης κλίμακας και εν δυνάμει αιματηρότατη επιχείρηση ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη για την επανακατάληψη της αποστρατικοποιημένης ζώνης, στην οποία συμμετέχουν και τα Τρία Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο στρατός και οι πεζοναύτες, η αεροπορία και το ναυτικό». Παράλληλα, ο Κονσουέλο Γκαρσία, εκπρόσωπος Τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», δήλωσε ότι χτες είχαν γίνει περίπου 200 πτήσεις των μαχητικών από την αεροπορική βάση Απίαϊ στην επαρχία Μέτα, «χτυπώντας τουλάχιστον 85 στόχους που θεωρούνται σημεία στρατηγικής σημασίας για τους FARC-ΕΡ».

Μετά από αυτές τις ραγδαίες και αιματηρές εξελίξεις, η Κολομβία εισέρχεται στη ζώνη του λυκόφωτος, αφού πια μία επέμβαση των ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μία επέμβαση, που προετοιμαζόταν παρά πολύ καιρό και τώρα βρήκε την καλύτερη αφορμή να εκδηλωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ