Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ
Τρίτος σταθμός η Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Παρά τη «θερμότητα» που αναδυόταν στη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους και του Κινέζου ομόλογού του, Ζιάνγκ Ζεμίν, παρά τη σερενάτα στα ιταλικά που τραγούδησε ο Ζεμίν, παρά τα χαμόγελα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την πρώτη τους συνάντηση που τη μονοπώλησαν οι εξελίξεις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, οι διμερείς σχέσεις και η «διασπορά» της τεχνολογίας στον τομέα των εξοπλισμών, οι διαστάσεις των δύο πλευρών παραμένουν.

Η διάσταση αυτή έγινε εμφανής, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων. Μπορεί ο Τζορτζ Μπους να ζήτησε τη μεσολάβηση της Κίνας προς τη ΛΔ Κορέας, προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος και να εκτονωθεί η ένταση, την ίδια όμως στιγμή διαβεβαίωσε το συνομιλητή του ότι η στάση της Ουάσιγκτον στο ακανθώδες για το Πεκίνο θέμα της Ταϊβάν, δεν αλλάζει ενώ εξέφρασε την ευχή η Κίνα να απορρίψει σθεναρά τη διάδοση της πυραυλικής και εξοπλιστικής τεχνολογίας. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ επανειλημμένως έχουν κατηγορήσει την Κίνα για διάδοση και πώληση όπλων και τεχνολογίας, σε χώρες όπως το Ιράν και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, χώρες που συνιστούν πια το «άξονα του κακού» και νέο μέγιστο εχθρό των ΗΠΑ.

Επίσης, ο Μπους ευχήθηκε ο κινεζικός λαός να μπορεί να διαβιεί σε συνθήκες ελευθερίας γνώμης και έκφρασης, σαφέστατη νύξη στις κατηγορίες που αποδίδουν συχνά οι Ηνωμένες Πολιτείες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και τέλος κάλεσε τον ομόλογό του να επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Κινέζος Πρόεδρος του απάντησε πως ελπίζει ότι είναι δυνατό να ξαναρχίσουν οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών. Συνέστησε στον Αμερικανό ομόλογό του υπομονή στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τόνισε την ανάγκη για ειρήνη στο Ιράκ, το οποίο η Ουάσινγκτον έχει συμπεριλάβει στον «άξονα του κακού». «Το σημαντικό πράγμα είναι να εκτιμηθεί η ειρήνη», τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση αν η Κίνα θα υποστηρίξει τη χρήση βίας για την ανατροπή του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν και συνέχισε, «επιτρέψτε μου να απαντήσω με μια κινεζική παροιμία: Περισσότερη βιασύνη μικρότερη ταχύτητα... Παρά το γεγονός ότι ορισμένες φορές υπάρχουν προβλήματα που χρειάζονται άμεση λύση, η υπομονή είναι μερικές αναγκαία».

Ο Μπους δήλωσε, πάντως, στον Ζιάνγκ ότι η Ουάσινγκτον δε θα χρησιμοποιεί κατ' ανάγκη βία εναντίον κάθε στόχου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Σε γενικές γραμμές ο Κινέζος Πρόεδρος χαρακτήρισε πολύ καλές τις πρώτες συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη που προσέφερε το Πεκίνο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αποδέχτηκε εξάλλου πρόσκληση του Μπους και θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, πριν από τη σύνοδο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (APEC) στο Μεξικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ