ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις κατά του Κλίντον

Mια απο τις πολλές διαδηλώσεις ενάντια στον Κλίντον

Associated Press

Mια απο τις πολλές διαδηλώσεις ενάντια στον Κλίντον
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ .-

Δευτέρα βράδυ, στο μικρό χωριό Τσατισινγκπόρα, 70 χλμ. νότια της Σριναγκάρ, στο Κασμίρ. 40-50 οπλοφόροι εισβάλλουν, τραβούν τους κατοίκους από τα σπίτια τους και χωρίζουν τις γυναίκες από τους άνδρες. Στη συνέχεια αδειάζουν τα αυτόματά τους στους τελευταίους. 34 πέθαναν επιτόπου. Ενας ακόμη εξέπνευσε λίγο αργότερα, στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. Ηταν η πρώτη δολοφονική επίθεση εναντίον Σιχ κατοίκων στην περιοχή τόσο μακριά όσο μπορεί κανείς να θυμηθεί, αλλά σύμφωνα με ανταποκρίσεις από το Κασμίρ, «θυμίζει» τις εκτελέσεις που διαπράττουν μουσουλμάνοι φανατικοί αυτονομιστές εναντίον των Χίντου, της ινδικής μειονότητας στο κρατίδιο. Η Αστυνομία ανέφερε ότι οι επιτιθέμενοι μιλούσαν Ούρντου, τη διάλεκτο των μουσουλμάνων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή, καταδίκασε τη «βίαιη επίθεση», δραττόμενος της ευκαιρίας, για να επαναλάβει την πάγια αμερικανική επίκληση για «επίλυση μέσω διαλόγου» Ινδίας και Πακιστάν του ζητήματος του Κασμίρ -στον οποίο, εννοείται, οι ΗΠΑ «δε θα είχαν αντίρρηση» να μεσολαβήσουν.

Η διπλωματία του Πακιστάν καταδίκασε επίσης την επίθεση, ζητώντας «διεξοδική και εις βάθος» έρευνα για την εύρεση και την τιμωρία των ενόχων.

Ο Κλίντον και ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ είχαν «εγκάρδιες συνομιλίες» νωρίτερα. Η κυβέρνηση της Ινδίας δεσμεύτηκε να μην αρχίσει νέο γύρο πυρηνικών δοκιμών, αν και (όπως ήταν αναμενόμενο) αρνήθηκε να υπογράψει τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT). Κλίντον και Βάτζπαϊ συνυπέγραψαν την κοινή «Δήλωση Οράματος για το Μέλλον των Σχέσεων Ινδίας - ΗΠΑ τον 21ο Αιώνα», που αποσκοπεί στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν παράλληλα ότι αποδεσμεύουν ένα πρόγραμμα «βοήθειας» για τις ινδικές χρηματαγορές, ύψους 25 εκατ. δολαρίων, που είχε «παγώσει» μετά τις πυρηνικές δοκιμές του 1998.

Αντιαμερικανικές εκδηλώσεις

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εναντίον της αμερικανικής πολιτικής στην Ινδία από τα κόμματα της Αριστεράς. Προχτές και χτες αναφέρθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς και συλλήψεις. Χιλιάδες μέλη των τεσσάρων αριστερών πολιτικών κομμάτων της Ινδίας πήραν μέρος σε διαδήλωση στο Νέο Δελχί. «Κλίντον φύγε», φώναζαν οι διαδηλωτές, κατευθυνόμενοι προς το Αμερικανικό Κέντρο στην καρδιά της ινδικής πρωτεύουσας, όπου έκαψαν ομοιώματα του Μπιλ Κλίντον. Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού υπό πίεση για να μην επιτρέψουν στους συγκεντρωθέντες να διασπάσουν τον κλοιό ασφαλείας, που είχε σχηματιστεί γύρω από το Αμερικανικό Κέντρο. Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να διασπάσει τον κλοιό και ακολούθησαν συγκρούσεις με τους αστυνομικούς.

«Δολοφόνε πέντε εκατομμυρίων παιδιών στο Ιράκ, φύγε», έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πολιτισμό», έγραφε ένα άλλο. Η αστυνομία, πάντως, συνέλαβε περίπου 400 ανθρώπους για παραβίαση του νόμου που απαγορεύει τις μαζικές δημόσιες συναθροίσεις...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχίζει ο τρίτος κρίσιμος γύρος διαπραγματεύσεων

Ολοκλήρωσε ο ισραηλινός στρατός την τρίτη φάση της αποχώρησής του από τη Δυτική Οχθη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Με πανηγυρισμούς και ριπές αυτομάτων όπλων στον αέρα υποδέχτηκαν οι Παλαιστίνιοι την παλαιστινιακή αστυνομία στις περιοχές από όπου αποχώρησε, χτες, ο ισραηλινός στρατός. Την ίδια, περίπου, ώρα, οι διαπραγματευτικές ομάδες Ισραηλινών και Παλαιστινίων άρχιζαν μια εβδομάδα εντατικών συνομιλιών, στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της έναρξης του τρίτου και τελευταίου γύρου των, μεταξύ τους, διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας».

Στην πλήρη παλαιστινιακή κυριαρχία περιήλθε, χτες, και άλλο ένα 6,1% της Δυτικής Οχθης ανεβάζοντας το ποσοστό της γης που ελέγχει η Παλαιστινιακή Αρχή στο 42,9% της Δυτικής Οχθης, κατά την παλαιστινιακή ηγεσία, σε 39,8% κατά την ισραηλινή κυβέρνηση και σε 40% κατά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις έγιναν εορταστικές εκδηλώσεις για την πραγματοποίηση της ισραηλινής αποχώρησης, ενώ στην πόλη Μπεϊτούνια, ο ισραηλινός στρατός παρέδωσε τους τελευταίους χάρτες της περιοχής στην παλαιστινιακή αστυνομία και, από κοινού, ξαναχάραξαν τα νέα σύνορα.

Στο 5,1% από το σύνολο του παραδοθέντος, χτες, εδάφους, η Παλαιστινιακή Αρχή είχε, ήδη, την πολιτική ευθύνη και πλέον ανέλαβε και το θέμα της ασφάλειας ενώ το επιπλέον 1% «πέρασε» από τον πλήρη ισραηλινό στον πλήρη παλαιστινιακό έλεγχο. Η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, αλλά και οι παλαιστινιακοί πανηγυρισμοί δε σκιάστηκαν από δύο ξεχωριστά περιστατικά πυροβολισμών, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε τη ζωή του ένα ζευγάρι Παλαιστινίων και τραυματίστηκαν 3 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματευτικές ομάδες Ισραηλινών και Παλαιστινίων έπαιρναν μέρος στο επίσημο γεύμα που τους παρέθεσε η αμερικανική ηγεσία στην αεροπορική βάση Μπόλινγκ, της Ουάσιγκτον, όπου πρόκειται να διεξαχθούν οι εβδομαδιαίες εντατικές συνομιλίες που σημαίνουν και την έναρξη του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων της «ειρηνευτικής διαδικασίας». Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Χασάν Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι «το Ισραήλ θα δείξει σοβαρότητα και αυτή τη φορά, όντως, θα γίνουν κάποια σημαντικά βήματα». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις και αρκέστηκε να τονίσει ότι τα, προς διαπραγμάτευση, θέματα του τελευταίου γύρου είναι «πολύ σοβαρά και γι' αυτό θα γίνει μια καθημερινή προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών παρόντες θα είναι και οι Αμερικανοί διαπραγματευτές Ντένις Ρος και Ααρον Μίλερ. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να μεταβούν στην Ουάσιγκτον και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος θα έχει επιστρέψει στις ΗΠΑ μετά την πολύκροτη συνάντηση με το Σύρο ομόλογό του Χαφέζ αλ Ασαντ, στη Γενεύη την Κυριακή.

ΓΑΛΛΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Αλληλοϋποστήριξη για την είσοδο στην ΕΕ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Στην εξασφάλιση της γαλλικής υποστήριξης για την, έστω και στο απώτερο μέλλον, είσοδο του Μαρόκου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποβλέπει, πρώτιστα, η τριήμερη επίσκεψη του βασιλιά Μοχάμεντ του 6ου στη Γαλλία. Οπως και ο ίδιος δήλωσε ανοιχτά αλλά επιβεβαίωσαν και οι Γάλλοι ηγέτες, οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και η στήριξη της γαλλικής διπλωματίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για το Ραμπάτ.

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε, χτες, η συνάντηση του Μαροκινού βασιλιά Μοχάμεντ 6ου με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις και ο Σιράκ διαβεβαίωσε τον Μαροκινό μονάρχη ότι το Παρίσι θα στηρίξει τις προσπάθειες του Μαρόκου να γίνει μέλος της ΕΕ αλλά και να αναβαθμίσει τις σχέσεις του με τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Γαλλία τον προσεχή Ιούλη. Ο βασιλιάς Μοχάμεντ συναντήθηκε, ήδη, με τον Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν αλλά και με τον πρόεδρο της Βουλής Λορέν Φαμπιούς. Επρόκειτο, μάλιστα, στην πρώτη αυτή επίσκεψή του στο εξωτερικό, μετά την ανάδειξή του στο θρόνο της βορειοαφρικανικής χώρας, να συναντήσει δεκάδες Γάλλους επιχειρηματίες προκειμένου να κλείσει εμπορικές συμφωνίες.

Πάντως, όπως φαίνεται, τα πράγματα πήγαν «ιδιαίτερα καλά», ήδη, από το πρώτο 24ωρο της παραμονής του στη γαλλική πρωτεύουσα. Χτες το πρωί, οι υπουργοί Οικονομικών του Μαρόκου και της Γαλλίας υπέγραψαν, υπό το βλέμμα του Μοχάμεντ και του Ζακ Σιράκ, συμφωνία, η οποία προβλέπει τη μετατροπή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους του Μαρόκου προς τη Γαλλία σε «άνευ όρων» επενδύσεις Γάλλων επιχειρηματιών στη βορειοαφρικανική χώρα. Στο διάστημα 1996 - 1998, η Γαλλία δανειοδότησε το Μαρόκο με 800 εκατομμύρια φράγκα και η χτεσινή συμφωνία έχει ύψος 700 εκατομμύρια φράγκα. Επιπλέον, από τις αρχές του τρέχοντα μήνα, έχει τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία που υπέγραψε το Ραμπάτ με την ΕΕ, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2012 θα έχει ολοκληρωθεί μια κοινή ζώνη ελεύθερου εμπορίου.

ΤΑΪΒΑΝ - ΚΙΝΑ
«Συμβολικές» κινήσεις

ΤΑΪΠΕΪ-ΠΕΚΙΝΟ.-

Συνεχίζεται ο «έμμεσος διάλογος» μεταξύ των αρχών της Ταϊβάν, που μετά την εκλογή του Τσεν Σούι-Μπιαν στην Προεδρία κάνουν «συμβολικές» κινήσεις, και της ηγεσίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Χτες ανακοινώθηκε από το Κοινοβούλιο της Ταϊβάν ότι αίρεται η από πεντηκονταετίας απαγόρευση για απευθείας εμπόριο, μεταφορές και ταχυδρομικές υπηρεσίες μεταξύ τριών νήσων στα ανοιχτά της Ταϊβάν και της Κίνας, που πλέον «εξουσιοδοτούνται να θέσουν σε λειτουργία απευθείας μεταφορικές συνδέσεις με την ηπειρωτική Κίνα». Ο Τσεν είχε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ανοιχτά ταχθεί υπέρ της απευθείας εμπορικής σύνδεσης με την Κίνα - που είχε πιέσει για απευθείας σύνδεση. Προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας διεξάγεται μέσω του Χονγκ Κονγκ.

Η Κίνα πάντως επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι δε διαπραγματεύεται με τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας στην Ταϊβάν. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ζου Ρονγκγί κατέστησε και χτες σαφές ότι η χώρα του δε θα διαπραγματευτεί «ποτέ» με τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ