Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις κατά του Κλίντον

Mια απο τις πολλές διαδηλώσεις ενάντια στον Κλίντον

Associated Press

Mια απο τις πολλές διαδηλώσεις ενάντια στον Κλίντον
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ .-

Δευτέρα βράδυ, στο μικρό χωριό Τσατισινγκπόρα, 70 χλμ. νότια της Σριναγκάρ, στο Κασμίρ. 40-50 οπλοφόροι εισβάλλουν, τραβούν τους κατοίκους από τα σπίτια τους και χωρίζουν τις γυναίκες από τους άνδρες. Στη συνέχεια αδειάζουν τα αυτόματά τους στους τελευταίους. 34 πέθαναν επιτόπου. Ενας ακόμη εξέπνευσε λίγο αργότερα, στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. Ηταν η πρώτη δολοφονική επίθεση εναντίον Σιχ κατοίκων στην περιοχή τόσο μακριά όσο μπορεί κανείς να θυμηθεί, αλλά σύμφωνα με ανταποκρίσεις από το Κασμίρ, «θυμίζει» τις εκτελέσεις που διαπράττουν μουσουλμάνοι φανατικοί αυτονομιστές εναντίον των Χίντου, της ινδικής μειονότητας στο κρατίδιο. Η Αστυνομία ανέφερε ότι οι επιτιθέμενοι μιλούσαν Ούρντου, τη διάλεκτο των μουσουλμάνων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή, καταδίκασε τη «βίαιη επίθεση», δραττόμενος της ευκαιρίας, για να επαναλάβει την πάγια αμερικανική επίκληση για «επίλυση μέσω διαλόγου» Ινδίας και Πακιστάν του ζητήματος του Κασμίρ -στον οποίο, εννοείται, οι ΗΠΑ «δε θα είχαν αντίρρηση» να μεσολαβήσουν.

Η διπλωματία του Πακιστάν καταδίκασε επίσης την επίθεση, ζητώντας «διεξοδική και εις βάθος» έρευνα για την εύρεση και την τιμωρία των ενόχων.

Ο Κλίντον και ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ είχαν «εγκάρδιες συνομιλίες» νωρίτερα. Η κυβέρνηση της Ινδίας δεσμεύτηκε να μην αρχίσει νέο γύρο πυρηνικών δοκιμών, αν και (όπως ήταν αναμενόμενο) αρνήθηκε να υπογράψει τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT). Κλίντον και Βάτζπαϊ συνυπέγραψαν την κοινή «Δήλωση Οράματος για το Μέλλον των Σχέσεων Ινδίας - ΗΠΑ τον 21ο Αιώνα», που αποσκοπεί στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν παράλληλα ότι αποδεσμεύουν ένα πρόγραμμα «βοήθειας» για τις ινδικές χρηματαγορές, ύψους 25 εκατ. δολαρίων, που είχε «παγώσει» μετά τις πυρηνικές δοκιμές του 1998.

Αντιαμερικανικές εκδηλώσεις

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εναντίον της αμερικανικής πολιτικής στην Ινδία από τα κόμματα της Αριστεράς. Προχτές και χτες αναφέρθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς και συλλήψεις. Χιλιάδες μέλη των τεσσάρων αριστερών πολιτικών κομμάτων της Ινδίας πήραν μέρος σε διαδήλωση στο Νέο Δελχί. «Κλίντον φύγε», φώναζαν οι διαδηλωτές, κατευθυνόμενοι προς το Αμερικανικό Κέντρο στην καρδιά της ινδικής πρωτεύουσας, όπου έκαψαν ομοιώματα του Μπιλ Κλίντον. Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού υπό πίεση για να μην επιτρέψουν στους συγκεντρωθέντες να διασπάσουν τον κλοιό ασφαλείας, που είχε σχηματιστεί γύρω από το Αμερικανικό Κέντρο. Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να διασπάσει τον κλοιό και ακολούθησαν συγκρούσεις με τους αστυνομικούς.

«Δολοφόνε πέντε εκατομμυρίων παιδιών στο Ιράκ, φύγε», έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πολιτισμό», έγραφε ένα άλλο. Η αστυνομία, πάντως, συνέλαβε περίπου 400 ανθρώπους για παραβίαση του νόμου που απαγορεύει τις μαζικές δημόσιες συναθροίσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ