ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επισκέψεις κορυφής και εσωτερική όξυνση
  • Αιφνιδιαστικές επισκέψεις Ράμσφελντ - Μπλερ, που εξήραν την επιτευχθείσα «πρόοδο», χωρίς δεσμεύσεις για χρονοδιάγραμμα αποχώρησης
  • Αρνούνται να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών, καταγγέλλοντας νοθεία, 35 σουνιτικά και κοσμικά σιιτικά κόμματα

Πολλές... αλεπούδες βρέθηκαν χτες στο Ιράκ. Εδώ ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ με τον διοικητή των Αμερικανών «Ράμπο»

Associated Press

Πολλές... αλεπούδες βρέθηκαν χτες στο Ιράκ. Εδώ ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ με τον διοικητή των Αμερικανών «Ράμπο»
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Από δύο αιφνιδιαστικές αφίξεις και κλιμάκωση της εσωτερικής αντιπαράθεσης για την αξιοπιστία ή όχι των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της προηγούμενης βδομάδας σημαδεύτηκε η χτεσινή μέρα στο κατεχόμενο Ιράκ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, μετέβησαν, χωρίς προηγούμενη επίσημη ανακοίνωση, στη Βασόρα και στη Βαγδάτη, αντιστοίχως.

Ο Μπλερ απέφυγε επισταμένα να αναφερθεί σε εκπόνηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος αποχώρησης και επανέλαβε ότι «τα βρετανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν όταν οι ιρακινές δυνάμεις μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας». Εξήρε το έργο των κατοχικών στρατευμάτων ως προς τις προσπάθειες «εκδημοκρατισμού και ανοικοδόμησης» και ως προς τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που θα χαθεί αν υπάρξει άκαιρη αποχώρηση από το Ιράκ».

Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανό στρατηγό Τζορτζ Κέισι. Ο Ράμσφελντ επέμεινε, επίσης, στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» καθώς και στα «βήματα προόδου που έχουν γίνει στο Ιράκ στον τομέα της ασφάλειας αλλά και της δημοκρατίας με τις εκλογικές αναμετρήσεις». Εντούτοις, άφησε να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα» να μειωθεί ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.

Την αισιοδοξία των Μπλερ - Ράμσφελντ, πάντως, για τα «βήματα εκδημοκρατισμού» δε φαίνεται να συμμερίζονται 35 κόμματα, σουνιτικά και κοσμικά σιιτικά, που προχώρησαν, χτες, σε κοινή ανακοίνωση καταγγελίας των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών. Υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα είναι χαλκευμένα καθώς η εκλογική διαδικασία χαρακτηρίστηκε από νοθεία και ζητούν την ακύρωσή τους καθιστώντας σαφές ότι δε θα τα αναγνωρίσουν. Ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα ζητήσουν την πραγματοποίηση διεθνούς έρευνας για τις παραβιάσεις αυτές, από ΟΗΕ, ΕΕ, Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης ή Αραβικό Σύνδεσμο. Σε μια πρώτη αντίδραση, εκπρόσωπος του ΟΗΕ τόνιζε ότι «ο Οργανισμός δε σκοπεύει να κάνει καμία έρευνα», θεωρώντας ότι επέβλεψε τις εκλογές και ότι αυτές διεξήχθησαν με μικρά προβλήματα.

Τέλος, χτες, δημιουργήθηκε και πάλι ένταση στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν, όταν ο ετεροθαλής αδελφός του επίσης κατήγγειλε βασανιστήρια σε βάρος του και εξύβρισε μάρτυρες κατηγορίας. Η διαδικασία αναβλήθηκε για τις 25 του Γενάρη. Σε άλλο σημείο της Βαγδάτης, 4 μέλη των επίλεκτων αστυνομικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και 6 τραυματίστηκαν από ενόπλους.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρή επιδρομή και κλιμάκωση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Οξύνεται περαιτέρω η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Το, εκατέρωθεν, τεταμένο πολιτικό κλίμα συμπληρώνεται από αύξηση των αιματηρών επιδρομών του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη, που, ως συνήθως, ακολουθούνται από αντίποινα.

Χθες, νωρίς το πρωί, ισχυρές ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες στην πόλη της Νάμπλους, καταδιώκοντας, όπως υποστηρίζουν, υπόπτους. Περικύκλωσαν ένα τετραώροφο κτίριο και άρχισε σφοδρή ανταλλαγή πυρών. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, νεκροί έπεσαν 3 Παλαιστίνιοι, ο τοπικός επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καθώς και 2 μέλη των Ταξιαρχιών του αλ Ακσα. Οι κηδείες των 3 νεαρών μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της συνεχιζόμενης ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής, ουσιαστικά, ενώ δε διευκρινίστηκε αν ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε ολοκληρωτικά από την πόλη.

Την επιδρομή στη Νάμπλους ακολούθησε εκτόξευση ρουκετών τύπου Κασάμ, από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, προς το νότιο Ισραήλ. Οι ρουκέτες έπληξαν περιοχή κοντά στο λιμάνι Ασκελόν, όπου υπάρχουν στρατόπεδα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά 5 Ισραηλινοί στρατιώτες. Αμεση υπήρξε η απάντηση της ισραηλινής πλευράς, που έβαλλε με πυρά πυροβολικού κατά θέσεων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, από όπου υποστηρίζει ότι εκτοξεύονται ρουκέτες. Σκοτώθηκε άλλος ένας περαστικός Παλαιστίνιος πολίτης και τραυματίστηκε ένας δεύτερος.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Οι ... ερινύες Ανάν για τον πόλεμο στο Ιράκ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Η μη αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ το 2003 και ο τότε διχασμός της διεθνούς κοινότητας «με κυνηγά σαν φάντασμα και με ενοχλεί», σημείωσε, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Ν. Υόρκη, με αφορμή το τέλος της χρονιάς, ο ΓΓ του Οργανισμού, Κόφι Ανάν.

Ερωτηθείς για τα προσόντα του διαδόχου του στη θέση του ΓΓ (η θητεία του Ανάν εκπνέει του χρόνου), είπε πως ο επόμενος θα πρέπει, μεταξύ άλλων, «να είναι ο πρώτος τη τάξει διπλωμάτης της υφηλίου», προκειμένου να αντιμετωπίσει «ανθρωπιστικές κρίσεις, ειρηνευτικές αποστολές και άλλα ζέοντα διεθνή ζητήματα». Ο Ανάν απέφυγε να σχολιάσει την πρότερη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον πως «η Ουάσιγκτον αναζητεί έναν ανώτερο διοικητικό αξιωματούχο», λέγοντας πως ο επόμενος ΓΓ θα πρέπει - κατά την «εθιμοτυπία» - να προέρχεται από την επόμενη (κατά σειρά εκλογής των έως σήμερα γενικών γραμματέων του ΟΗΕ) ήπειρο, την Ασία.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ του Ανάν και του αρθρογράφου των «Τάιμς του Λονδίνου» Τζέιμς Μπόουν, που επί μήνες επικρίνει τον ΓΓ του ΟΗΕ για πιθανή ανάμειξη του γιου του στο σκάνδαλο «πετρέλαιο αντί τροφίμων» των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ. Ο Ανάν ανάγκασε τον Μπόουν να αποχωρήσει από τη συνέντευξη Τύπου, αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις του, υποστηρίζοντας ότι δε φοβάται την κριτική ή τις επικρίσεις, αλλά αντιπαθεί τις κακόβουλες ερωτήσεις...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μάχες και αφίξεις «υψηλών προσώπων»

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Δύο μαχητές Ταλιμπάν και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στην επαρχία Γκάζνι, στο ανατολικό Αφγανιστάν, σε μάχη στην οποία συμμετείχαν και δυνάμεις των ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι χτες. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, συνελήφθησαν επίσης έξι ένοπλοι.

Η νέα αιματηρή μάχη σημειώθηκε ενώ τη χώρα επισκεπτόταν ο νέος Γερμανός υπουργός Αμυνας Φραντς-Γιόζεφ Γιουνγκ για να επιθεωρήσει τους στρατιώτες της Μπούντεσβερ - που αναμένεται να αυξηθούν εντός 2006, ελέω «επέκτασης» της αποστολής του ΝΑΤΟ - και ενώ ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, που περιόδευσε σε Πακιστάν και Αφγανιστάν, «απέκλειε» το ενδεχόμενο ταχείας απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από την υπό κατοχή χώρα. Ακόμη, έγινε γνωστό πως η Ολλανδία θα αποστείλει 1.100 ως 1.300 στρατιώτες το 2006 για την ενίσχυση της ISAF, «ανάλογα με την υποστήριξη που θα αποσπάσει από τη Βουλή», σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΝΡ.

Επίσης χτες, η Τράπεζα Ασιατικής Ανάπτυξης (ADB) ανακοίνωσε ένα πακέτο «βοήθειας» ύψους 55 εκατ. δολαρίων για τη μεταρρύθμιση της κρατικής γραφειοκρατίας στο Αφγανιστάν: ένα χαμηλότοκο δάνειο 48 εκατ. δολαρίων και μια δωρεά 7 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για το πρώτο μέρος ενός προβλεπόμενου προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης ύψους 105 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την τράπεζα.

Τέλος, χτες τρεις Αφγανοί που κατηγορούνταν για την απαγωγή της Κλημεντίνης Καντόνι, μιας Ιταλίδας εργαζόμενης σε μη-κυβερνητική οργάνωση, καταδικάστηκαν σε 20 χρόνια κάθειρξης και, ταυτόχρονα, οι δύο τους καταδικάστηκαν σε θάνατο για την απαγωγή και το φόνο ενός Αφγανού επιχειρηματία, του Χαφιζουλάχ Ζαντράν. Σύμφωνα με ιταλικές εφημερίδες, για την απελευθέρωση της Καντόνι δόθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, κάτι που η κυβέρνηση Καρζάι διαψεύδει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ