Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μάχες και αφίξεις «υψηλών προσώπων»

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Δύο μαχητές Ταλιμπάν και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στην επαρχία Γκάζνι, στο ανατολικό Αφγανιστάν, σε μάχη στην οποία συμμετείχαν και δυνάμεις των ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι χτες. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, συνελήφθησαν επίσης έξι ένοπλοι.

Η νέα αιματηρή μάχη σημειώθηκε ενώ τη χώρα επισκεπτόταν ο νέος Γερμανός υπουργός Αμυνας Φραντς-Γιόζεφ Γιουνγκ για να επιθεωρήσει τους στρατιώτες της Μπούντεσβερ - που αναμένεται να αυξηθούν εντός 2006, ελέω «επέκτασης» της αποστολής του ΝΑΤΟ - και ενώ ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, που περιόδευσε σε Πακιστάν και Αφγανιστάν, «απέκλειε» το ενδεχόμενο ταχείας απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από την υπό κατοχή χώρα. Ακόμη, έγινε γνωστό πως η Ολλανδία θα αποστείλει 1.100 ως 1.300 στρατιώτες το 2006 για την ενίσχυση της ISAF, «ανάλογα με την υποστήριξη που θα αποσπάσει από τη Βουλή», σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΝΡ.

Επίσης χτες, η Τράπεζα Ασιατικής Ανάπτυξης (ADB) ανακοίνωσε ένα πακέτο «βοήθειας» ύψους 55 εκατ. δολαρίων για τη μεταρρύθμιση της κρατικής γραφειοκρατίας στο Αφγανιστάν: ένα χαμηλότοκο δάνειο 48 εκατ. δολαρίων και μια δωρεά 7 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για το πρώτο μέρος ενός προβλεπόμενου προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης ύψους 105 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την τράπεζα.

Τέλος, χτες τρεις Αφγανοί που κατηγορούνταν για την απαγωγή της Κλημεντίνης Καντόνι, μιας Ιταλίδας εργαζόμενης σε μη-κυβερνητική οργάνωση, καταδικάστηκαν σε 20 χρόνια κάθειρξης και, ταυτόχρονα, οι δύο τους καταδικάστηκαν σε θάνατο για την απαγωγή και το φόνο ενός Αφγανού επιχειρηματία, του Χαφιζουλάχ Ζαντράν. Σύμφωνα με ιταλικές εφημερίδες, για την απελευθέρωση της Καντόνι δόθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, κάτι που η κυβέρνηση Καρζάι διαψεύδει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ