ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάρτη 2001 - Κυριακή 25 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ποιος τρομοκρατεί ποιον;

Τάσσομαι ανοιχτά με την ψήφιση Νόμου για την τρομοκρατία. Τον θέλω μάλιστα πλήρη και αποτελεσματικό. Συμφωνώ με την κυβέρνηση. Και με τη Νέα Δημοκρατία, βέβαια. Στη χώρα μας υπάρχει, πράγματι, οξύ πρόβλημα τρομοκρατίας. Ξαφνικά εκεί που όλα δείχνουν ειρηνικά και ελεγχόμενα, η πόλη μετατρέπεται σε χάος. Πολίτες τρέχουν να κλειστούνε στα σπίτια τους. Παιδιά αρχίζουν τα κλάματα. Γέροι πιάνουν τα πιεσόμετρα. Η κίνηση κόβεται. Τα μαγαζιά κατεβάζουν τα ρολά. Οι μετανάστες εξαφανίζονται στα υπόγεια. Οι γάτες και τα σκυλιά τρυπώνουν στις γωνίες. Χαλασμός!

Και μέσα στην ερημιά του τοπίου, αφού όλοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, εμφανίζονται οι τρομοκρατούντες. Είναι ντυμένοι με στρατιωτικές στολές παραλλαγής. Κρατάνε στα χέρια τους γκλομπς και ασπίδες. Βαδίζουν συνταγμένα. Και βγάζουν άναρθρες - ακαταλαβίστικες- επιθετικές κραυγές. Παράλληλα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως κάνουν τα ντραμς σε μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα, χτυπάνε τα γκλομπς στις ασπίδες και τις αρβύλες τους στην άσφαλτο. Φόβος και τρόμος στις καρδιές!

Οποιος απληροφόρητος βρεθεί στο πέρασμά τους κάηκε. Σπρωξιές, κλοτσιές, κεφαλιές και βρισιές. Το θύμα πρέπει να κατουρηθεί πάνω του. Να μην ξαναβγεί στο δρόμο όταν τα ειδικά σώματα ασφαλείας έχουνε έξοδο. Η πόλις πρέπει να παραδοθεί αδιαπραγμάτευτα. Η κυριαρχία των ειδικών σωμάτων πρέπει να είναι ολοκληρωτική. Ακόμα και πάνω στους αφελείς, που πιστεύουν ότι, αφού αυτοί είναι φιλήσυχοι και ειρηνικοί, αυτοί δεν κινδυνεύουν.

Και όταν η τάξις επιβληθεί, ακόμα και στους φίλα προσκείμενους, περνάνε στη δεύτερη φάση του σχεδίου. Καβαλάνε τις μηχανές και βάζουνε μπρος τα ουρλιαχτά των σειρήνων. Σκαρφαλώνουν στα πεζοδρόμια, μπαίνουν στις παιδικές χαρές, περνάνε ανάμεσα από τις καρέκλες των καφενείων. Παράλληλα ουρλιάζουν και τα ασθενοφόρα, οι πυροσβεστικές και οι κλούβες. Ο ήχος διώχνει τα πουλιά ( οι άνθρωποι έχουν από ώρες εξαφανιστεί). Ο φόβος και ο τρόμος έχει επιβληθεί.

Μέρος του σχεδίου είναι, βέβαια, και οι βιτρίνες των καταστημάτων με τις τηλεοράσεις. Είναι όλες αναμμένες και όλες δείχνουν τα επεισόδια. Η φρίκη έτσι μεγαλώνει. Οι τρομοκρατούντες βλέπουν τις σκηνές και αφιονίζονται. Δεν είναι τόσο πειστικοί, όπως το πρότυπό τους ο Ράμπο. Ουρλιάζουν δυνατότερα αυτή τη φορά και επιτίθενται με περισσότερη αγριότητα, όπως ακριβώς τους διδάσκει ο Σβατσενέγκερ στον εξολοθρευτή. Οι σκηνές της ταινίας κατεβαίνουν από την οθόνη, βγαίνουν από το σινεμά και χώνονται, μέσα στις καρδιές τους. Ντοπαρισμένοι, πια, και από την τέχνη της βίας, και από τη βία της τέχνης, ξεχύνονται με περισσότερο ζήλο στους δρόμους της Αθήνας, της Πάτρας, της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης! Ο τόπος γεμίζει ντροπή! Και φόβο! Προπαντός φόβο!

Και όταν ο εχθρός υποκύψει και αποδεχτεί την ήττα του έρχονται τα επινίκια! Νέες φωνές και νέα σφυρίγματα των σειρήνων. Νέα μαρσαρίσματα των αυτοκινήτων, που έρχονται να τους περιμαζέψουν. Νέες φθορές ξένης ιδιοκτησίας, καθώς η αποχώρηση πρέπει να γίνει το ίδιο θορυβώδης.

Μετά, βέβαια, τα πράγματα σιγά- σιγά αποκαθίστανται. Ανοίγουν τα πρώτα παράθυρα, εμφανίζονται τα πρώτα αυτοκίνητα, τα γκαρσόν ταχτοποιούν τις καρέκλες, οι μανάδες χαϊδεύουν τα παιδιά και οι γέροι βρίσκουν τους κανονικούς σφυγμούς. Τα αυτοκίνητα του Δήμου μαζεύουν τις ζημιές και τα ξυλάκια από τα σουβλάκια. Τα σκυλιά και οι γάτες παίρνουν πάλι τις θέσεις τους. Κάποια από τα πουλιά, που πέταξαν τρομαγμένα, επιστρέφουν. Η πόλις, και η χώρα, σε κάποιες περιπτώσεις, παραδίδεται πάλι στους πολίτες της.

Να γιατί είμαι υπέρ της ψήφισης του νόμου για την τρομοκρατία. Νόμου αυστηρού. Εκεί που διαφωνώ με την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, βέβαια, και διαφωνώ έντονα, είναι στο περιεχόμενο του νόμου. Στην περιγραφή των δραστών. Αλλού τους ψάχνει η κυβέρνηση αλλού εγώ. Η χώρα μας έχει, πράγματι, ανάγκη από ένα θεσμικό πλαίσιο, που θα απαγορεύει - και θα τιμωρεί αυστηρά όλες αυτές τις επίσημες εκστρατείες τρομοκρατίας, όλους αυτούς τους τρομοκρατούντες που περιέγραψα. Και όχι μόνο αυτούς που βγαίνουν στο δρόμο, τα σώματα ασφαλείας, αυτούς που κάνουν τη λάντζα, δηλαδή, αλλά αυτούς - κυρίως αυτούς- που τα διατάζουν να βγουν. Που τα διδάσκουν πολεμικές τέχνες και τα στρέφουν ενάντια στους πολίτες. Που παίρνουν τους αστυφύλακες παιδιά και τους μετατρέπουν - με τις θεωρίες τους, τις υποσχέσεις τους και τους εκβιασμούς τους- σε αγρίμια. Ετοιμους να πέσουν πάνω στον πατέρα τους, στον αδελφό τους, στο φίλο τους και να τον κατασπαράξουν. Ετοιμους να κάνουν μια χώρα, μια πόλη, έναν άνθρωπο να τρέμει.

Και ρωτώ, είναι ή δεν είναι τρομοκρατία η συμπεριφορά της αστυνομίας στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των αγροτών, των φοιτητών, των μαθητών, των ανέργων; Ακόμα και των ποδοσφαιρικών συναντήσεων! Είναι ή δεν είναι ηθικοί αυτουργοί αυτής της επίσημης κρατικής τρομοκρατίας, όλοι αυτοί, όλων των βαθμίδων, που διατάζουν τους αστυφύλακες να παίρνουν θέση απέναντι από τους συνταξιούχους, να τους σπρώχνουν και να τους χτυπούν. Να τους αντιμετωπίζουν σαν να έχουν να κάνουν με οργανωμένο στρατό κακοποιών! Είναι ή δεν είναι υπεύθυνοι όλοι αυτοί που στέκονται απέναντι από τους απεργούς, σαν να έχουν να κάνουν με εχθρούς της πατρίδας;

Πράγματι, η χώρα έχει ανάγκη από νόμο κατά της τρομοκρατίας. Στο περιεχόμενο διαφωνώ!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Οι τράπεζες έκλεψαν πάνω από 1,5 τρισ.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα ποσά που άρπαξαν οι τραπεζίτες από τη μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις

«Η μείωση του εισοδήματος των ιδιωτών (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) από τόκους δραχμικών καταθέσεων και τίτλων του Δημοσίου υπολογίζεται σε περίπου 960 δισ. δραχμές το 2000...». Αυτά τονίζει ο Λ. Παπαδήμος στην ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας που δημοσιοποιήθηκε στις 15 του Μάρτη. Το απόσπασμα της έκθεσης, αποκαλύπτει μικρό μόνο μέρος της ληστείας, κυρίως των μικροκαταθετών, αλλά και των τεράστιων κερδών που αποκόμισαν τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις κλπ., από τη διαδικασία μείωσης των επιτοκίων στα επίπεδα της ευρωζώνης, χάρη στις πολιτικές «προσαρμογής» που ακολούθησε η κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών».

Από επεξεργασία των επίσημων στοιχείων της Τράπεζας Ελλάδας που έκανε ο «Ρ» και φαίνεται στο σχετικό πίνακα, προκύπτει επίσης το ακόλουθο εντυπωσιακό στοιχείο: Η μείωση των δραχμικών επιτοκίων καταθέσεων από το 1995 μέχρι το 2000, είχε σαν αποτέλεσμα οι καταθέτες να χάσουν τουλάχιστον 1,6 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Η πορεία ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ έγινε με τεράστιες απώλειες και κόστος σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων. Ακόμα όμως και οι περισσότερο «αθέατες» πλευρές αυτής της πολιτικής, όπως η νομισματική προσαρμογή, είχαν απροκάλυπτα ταξικό χαρακτήρα. Η νομισματική προσαρμογή - πέραν του τεράστιου θέματος της εκχώρησης άσκησης της νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - η μείωση δηλαδή των επιτοκίων στα επίπεδα της ευρωζώνης και η προσαρμογή της τρέχουσας ισοτιμίας της δραχμής στα επίπεδα της κεντρικής της ισοτιμίας (340,750 δραχμές ανά Ευρώ), είχε χαμένους και κερδισμένους).

Οτι οι κερδισμένοι από τη διαδικασία προσαρμογής των επιτοκίων στα επίπεδα της ευρωζώνης, ήταν οι τραπεζίτες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, υπάρχουν και επίσημες ομολογίες. Ετσι, σε ημερίδα τραπεζών για το Ευρώ που έγινε στα τέλη του 2000, το στέλεχος της Eyrobank και ομιλητής στην ημερίδα Ν. Καραμούζης, ανέφερε ότι από τη μείωση των τραπεζικών επιτοκίων και των επιτοκίων των κρατικών τίτλων, το τραπεζικό σύστημα συνολικά, τη διετία 1998 - 1999, είχε ένα όφελος της τάξης των 400 δισ. δραχμών. Το όλο σύστημα δούλεψε φυσικά υπέρ των τραπεζών, αφού οι τελευταίες μπορούν κατά το δοκούν να κερδοσκοπούν με τα επιτοκία χορηγήσεων και καταθέσεων. Ετσι η κατακρήμνιση των επιτοκίων καταθέσεων και η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς, είχε σαν αποτέλεσμα οι τράπεζες να βάλουν μερικές εκατοντάδες δισ. στα ταμεία τους. Η διατήρηση στα χαρτοφυλάκιά τους, όπως φυσικά και οι μεγάλες επιχειρήσεις, κρατικών τίτλων μακροχρόνιας απόδοσης, λειτουργεί σήμερα υπέρ τους. Ετσι αν μια τράπεζα, ή μια μεγάλη επιχείρηση αγόρασε το 1997 δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου με επιτόκιο 8%, αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2007 θα εισπράττει μερισματική απόδοση 8%. Αν το ποσοστό αυτό το πολλαπλασιάσουμε με μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες δισ. δραχμές που αφορούν τοποθετήσεις κεφαλαίων στους τίτλους αυτούς, τότε οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις, βάζουν άκοπα στα ταμεία τους τεράστια ποσά, λόγω της κερδοσκοπίας σε βάρος του δημόσιου χρέους.

Η άλλη όχθη

Στην αντίθετη ακριβώς πλευρά βρέθηκαν, κυρίως, οι μικροκαταθέτες, οι οποίοι, εκτός από τη φορο-ληστεία του κράτους (φορολογία των τραπεζικών αποδόσεων με 15%), είχαν να αντιμετωπίσουν και την αισχροκέρδεια των τραπεζών, υπό την ευλογία βέβαια της κυβέρνησης. Από τα 960 δισ. δραχμές που αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεσή της ότι μειώθηκε το 2000 το ιδιωτικό εισόδημα, τα 515 δισ. δραχμές, σύμφωνα με δική μας επεξεργασία, αφορούν τις τραπεζικές καταθέσεις και τη μείωση των αποδόσεών τους. Τη χρονιά αυτή συντελέστηκε η μεγαλύτερη αφαίμαξη της δεκαετίας, καθώς το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου μειώθηκε από 8% στο τέλος του 1999, στο 5,7% στο τέλος του 2000. Μεγάλες μειώσεις του επιτοκίου καταθέσεων ταμιευτηρίου συντελέστηκαν και κατά τις περιόδους 1995 - 1996 και 1996 - 1997. Τις περιόδους αυτές έχουμε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων ταμιευτηρίου από 13,7% σε 11,9% και στη συνέχεια σε 9,2%. Μέσα δηλαδή σε δυο χρόνια μειώθηκαν 4,5 μονάδες, οι δε απώλειες των καταθετών ανήλθαν σε 299 δισ. την πρώτη χρονιά και σε 495 δισ. δραχμές τη δεύτερη.

Και έχει αξία να επισημανθεί ότι οι απώλειες εισοδήματος λόγω χαμηλότερων αποδόσεων, αφορούν τους μικροκαταθέτες. Οι τελευταίοι δεν έχουν εναλλακτικές δυνατότητες τοποθέτησης των χρημάτων τους, ειδικά μετά τη μεγάλη αρπαγή, το μεγάλο κόλπο ξαφρίσματος του κομποδέματος, που συντελέστηκε στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Αντίθετα, οι πλούσιοι έχουν ποικίλες μορφές τοποθέτησης των αποταμιευτικών τους κεφαλαίων. Από την τοποθέτηση τους στα λεγόμενα αναδυόμενα χρηματιστήρια μέχρι τα ρέπος, τα οποία - για χάρη τους βέβαια - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα ξανα-αποφορολόγησε το Σεπτέμβρη του 1998.

Το χαριστικό χτύπημα βέβαια των μικροκαταθετών το έδωσαν οι τραπεζίτες με τα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων το Δεκέμβρη του 2000. Για να μη μείνει καμιά αμφιβολία για το πώς σκέπτονται οι τράπεζες να στηρίξουν τα κέρδη τους στην εντός ΟΝΕ εποχή.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ