Σάββατο 24 Μάρτη 2001 - Κυριακή 25 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ποιος τρομοκρατεί ποιον;

Τάσσομαι ανοιχτά με την ψήφιση Νόμου για την τρομοκρατία. Τον θέλω μάλιστα πλήρη και αποτελεσματικό. Συμφωνώ με την κυβέρνηση. Και με τη Νέα Δημοκρατία, βέβαια. Στη χώρα μας υπάρχει, πράγματι, οξύ πρόβλημα τρομοκρατίας. Ξαφνικά εκεί που όλα δείχνουν ειρηνικά και ελεγχόμενα, η πόλη μετατρέπεται σε χάος. Πολίτες τρέχουν να κλειστούνε στα σπίτια τους. Παιδιά αρχίζουν τα κλάματα. Γέροι πιάνουν τα πιεσόμετρα. Η κίνηση κόβεται. Τα μαγαζιά κατεβάζουν τα ρολά. Οι μετανάστες εξαφανίζονται στα υπόγεια. Οι γάτες και τα σκυλιά τρυπώνουν στις γωνίες. Χαλασμός!

Και μέσα στην ερημιά του τοπίου, αφού όλοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, εμφανίζονται οι τρομοκρατούντες. Είναι ντυμένοι με στρατιωτικές στολές παραλλαγής. Κρατάνε στα χέρια τους γκλομπς και ασπίδες. Βαδίζουν συνταγμένα. Και βγάζουν άναρθρες - ακαταλαβίστικες- επιθετικές κραυγές. Παράλληλα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως κάνουν τα ντραμς σε μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα, χτυπάνε τα γκλομπς στις ασπίδες και τις αρβύλες τους στην άσφαλτο. Φόβος και τρόμος στις καρδιές!

Οποιος απληροφόρητος βρεθεί στο πέρασμά τους κάηκε. Σπρωξιές, κλοτσιές, κεφαλιές και βρισιές. Το θύμα πρέπει να κατουρηθεί πάνω του. Να μην ξαναβγεί στο δρόμο όταν τα ειδικά σώματα ασφαλείας έχουνε έξοδο. Η πόλις πρέπει να παραδοθεί αδιαπραγμάτευτα. Η κυριαρχία των ειδικών σωμάτων πρέπει να είναι ολοκληρωτική. Ακόμα και πάνω στους αφελείς, που πιστεύουν ότι, αφού αυτοί είναι φιλήσυχοι και ειρηνικοί, αυτοί δεν κινδυνεύουν.

Και όταν η τάξις επιβληθεί, ακόμα και στους φίλα προσκείμενους, περνάνε στη δεύτερη φάση του σχεδίου. Καβαλάνε τις μηχανές και βάζουνε μπρος τα ουρλιαχτά των σειρήνων. Σκαρφαλώνουν στα πεζοδρόμια, μπαίνουν στις παιδικές χαρές, περνάνε ανάμεσα από τις καρέκλες των καφενείων. Παράλληλα ουρλιάζουν και τα ασθενοφόρα, οι πυροσβεστικές και οι κλούβες. Ο ήχος διώχνει τα πουλιά ( οι άνθρωποι έχουν από ώρες εξαφανιστεί). Ο φόβος και ο τρόμος έχει επιβληθεί.

Μέρος του σχεδίου είναι, βέβαια, και οι βιτρίνες των καταστημάτων με τις τηλεοράσεις. Είναι όλες αναμμένες και όλες δείχνουν τα επεισόδια. Η φρίκη έτσι μεγαλώνει. Οι τρομοκρατούντες βλέπουν τις σκηνές και αφιονίζονται. Δεν είναι τόσο πειστικοί, όπως το πρότυπό τους ο Ράμπο. Ουρλιάζουν δυνατότερα αυτή τη φορά και επιτίθενται με περισσότερη αγριότητα, όπως ακριβώς τους διδάσκει ο Σβατσενέγκερ στον εξολοθρευτή. Οι σκηνές της ταινίας κατεβαίνουν από την οθόνη, βγαίνουν από το σινεμά και χώνονται, μέσα στις καρδιές τους. Ντοπαρισμένοι, πια, και από την τέχνη της βίας, και από τη βία της τέχνης, ξεχύνονται με περισσότερο ζήλο στους δρόμους της Αθήνας, της Πάτρας, της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης! Ο τόπος γεμίζει ντροπή! Και φόβο! Προπαντός φόβο!

Και όταν ο εχθρός υποκύψει και αποδεχτεί την ήττα του έρχονται τα επινίκια! Νέες φωνές και νέα σφυρίγματα των σειρήνων. Νέα μαρσαρίσματα των αυτοκινήτων, που έρχονται να τους περιμαζέψουν. Νέες φθορές ξένης ιδιοκτησίας, καθώς η αποχώρηση πρέπει να γίνει το ίδιο θορυβώδης.

Μετά, βέβαια, τα πράγματα σιγά- σιγά αποκαθίστανται. Ανοίγουν τα πρώτα παράθυρα, εμφανίζονται τα πρώτα αυτοκίνητα, τα γκαρσόν ταχτοποιούν τις καρέκλες, οι μανάδες χαϊδεύουν τα παιδιά και οι γέροι βρίσκουν τους κανονικούς σφυγμούς. Τα αυτοκίνητα του Δήμου μαζεύουν τις ζημιές και τα ξυλάκια από τα σουβλάκια. Τα σκυλιά και οι γάτες παίρνουν πάλι τις θέσεις τους. Κάποια από τα πουλιά, που πέταξαν τρομαγμένα, επιστρέφουν. Η πόλις, και η χώρα, σε κάποιες περιπτώσεις, παραδίδεται πάλι στους πολίτες της.

Να γιατί είμαι υπέρ της ψήφισης του νόμου για την τρομοκρατία. Νόμου αυστηρού. Εκεί που διαφωνώ με την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, βέβαια, και διαφωνώ έντονα, είναι στο περιεχόμενο του νόμου. Στην περιγραφή των δραστών. Αλλού τους ψάχνει η κυβέρνηση αλλού εγώ. Η χώρα μας έχει, πράγματι, ανάγκη από ένα θεσμικό πλαίσιο, που θα απαγορεύει - και θα τιμωρεί αυστηρά όλες αυτές τις επίσημες εκστρατείες τρομοκρατίας, όλους αυτούς τους τρομοκρατούντες που περιέγραψα. Και όχι μόνο αυτούς που βγαίνουν στο δρόμο, τα σώματα ασφαλείας, αυτούς που κάνουν τη λάντζα, δηλαδή, αλλά αυτούς - κυρίως αυτούς- που τα διατάζουν να βγουν. Που τα διδάσκουν πολεμικές τέχνες και τα στρέφουν ενάντια στους πολίτες. Που παίρνουν τους αστυφύλακες παιδιά και τους μετατρέπουν - με τις θεωρίες τους, τις υποσχέσεις τους και τους εκβιασμούς τους- σε αγρίμια. Ετοιμους να πέσουν πάνω στον πατέρα τους, στον αδελφό τους, στο φίλο τους και να τον κατασπαράξουν. Ετοιμους να κάνουν μια χώρα, μια πόλη, έναν άνθρωπο να τρέμει.

Και ρωτώ, είναι ή δεν είναι τρομοκρατία η συμπεριφορά της αστυνομίας στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των αγροτών, των φοιτητών, των μαθητών, των ανέργων; Ακόμα και των ποδοσφαιρικών συναντήσεων! Είναι ή δεν είναι ηθικοί αυτουργοί αυτής της επίσημης κρατικής τρομοκρατίας, όλοι αυτοί, όλων των βαθμίδων, που διατάζουν τους αστυφύλακες να παίρνουν θέση απέναντι από τους συνταξιούχους, να τους σπρώχνουν και να τους χτυπούν. Να τους αντιμετωπίζουν σαν να έχουν να κάνουν με οργανωμένο στρατό κακοποιών! Είναι ή δεν είναι υπεύθυνοι όλοι αυτοί που στέκονται απέναντι από τους απεργούς, σαν να έχουν να κάνουν με εχθρούς της πατρίδας;

Πράγματι, η χώρα έχει ανάγκη από νόμο κατά της τρομοκρατίας. Στο περιεχόμενο διαφωνώ!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αστυνομικοί να μη σηκώσουν χέρι ενάντια στο λαό (2020-07-03 00:00:00.0)
Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί (2005-10-01 00:00:00.0)
Πενήντα πέντε χρόνια μετά (2005-03-04 00:00:00.0)
Δεν τον αναγνωρίζει βασικός μάρτυρας (2002-09-11 00:00:00.0)
Αυξάνεται η ένταση μετά το φονικό προτεσταντών (2001-10-30 00:00:00.0)
Το «στραβοκοίταγμα»... (2001-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ