ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Επαναφέρει τα περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ»

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Σας παραπέμπω στις δηλώσεις μου στα τέλη του περασμένου έτους σχετικά με τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ», δήλωσε προχτές ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Τυνήσιο ομόλογό του, Κάις Σαΐντ, επαναφέροντας στο προσκήνιο σοβαρές αντιθέσεις που «σιγοκαίνε» εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Μακρόν χαρακτήρισε το πρόσφατο «περιστατικό» μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας στη Μεσόγειο «μια από τις πιο πειστικές αποδείξεις» για τον «εγκεφαλικό θάνατο» της συγκεκριμένης λυκοσυμμαχίας, θεωρώντας «απαράδεκτη» την κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας επιλογών ΝΑΤΟικών συμμάχων, όπως η Τουρκία. «Εφόσον εμείς, τα μέλη του ΝΑΤΟ, οι Ευρωπαίοι, τα ενδιαφερόμενα μέρη σε αυτό το θέμα, είμαστε αδύναμοι στα λόγια μας ή δεν έχουμε σαφήνεια, θα αφήσουμε να παίζεται το παιχνίδι από μη συνεργάσιμες δυνάμεις», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «δεν θέλω σε έξι μήνες, ένα χρόνο, δύο χρόνια, να δω τη Λιβύη να βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Συρία».

Θυμίζουμε ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες του Παρισιού περί «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» που αντιμετώπισε μια γαλλική φρεγάτα από τουρκικά πολεμικά πλοία τα οποία συνόδευαν φορτηγό πλοίο, ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη. Επιπλέον, οι αντιδράσεις της Γαλλίας κατά της Τουρκίας δεν εμπόδισαν τα πλοία της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη» (όπου φυσικά συμμετέχει και η Γαλλία) να παραμερίσουν (παρά το περιστατικό με τη γαλλική φρεγάτα) για να περάσει η τουρκική αρμάδα που συνόδευε το φορτηγό προς τη Λιβύη.

ΕΕ - ΚΙΝΑ
«Ευκαιρία και αναγκαιότητα» η διμερής συνεργασία

Δηλώσεις μετά την προχτεσινή Σύνοδο

Από την περσινή Σύνοδο ΕΕ και Κίνας
Από την περσινή Σύνοδο ΕΕ και Κίνας
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Κίνας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου εκφράστηκε ξανά το ισχυρό διμερές ενδιαφέρον για ενίσχυση της πολύπλευρης συνεργασίας, παράλληλα όμως δεν κρύφτηκαν και διαφορές που παραμένουν.

Αναδεικνύοντας τις αυξημένες προσδοκίες για ισχυρότερα ανταλλάγματα από το Πεκίνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «η οικονομική μας αλληλεξάρτηση είναι υψηλή και πρέπει να εργαστούμε από κοινού σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η δράση για το κλίμα, η επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης ή η αντιμετώπιση της νόσου Covid-19», ενώ όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «η συνεργασία με την Κίνα αποτελεί και ευκαιρία και αναγκαιότητα». Αμέσως μετά πάντως πρόσθεσε πως «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν μοιραζόμαστε ίδιες αξίες, πολιτικά συστήματα ή πολυμερή προσέγγιση», διαμηνύοντας ότι στη συνεργασία με την Κίνα η ΕΕ «θα συμμετάσχουμε με ξεκάθαρο τρόπο και με αυτοπεποίθηση, υπερασπίζοντας ισχυρά τα ενδιαφέροντα της ΕΕ και τις αξίες μας».

Η δε πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε πως «η πανδημία και ορισμένες σημαντικές διμερείς και πολυμερείς προκλήσεις δείχνουν σαφώς ότι η εταιρική σχέση ΕΕ - Κίνας είναι ζωτικής σημασίας, είτε πρόκειται για το εμπόριο είτε για το κλίμα, την τεχνολογία και την υπεράσπιση της πολυμέρειας (..) Για να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις μας, όμως, πρέπει να βασιστούν περισσότερο σε κανόνες, προκειμένου να επιτύχουν πραγματικούς όρους ανταγωνισμού».

Σε δελτίο Τύπου των Βρυξελλών υπογραμμίζεται η ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις «για μια φιλόδοξη, συνολική επενδυτική Συμφωνία ΕΕ - Κίνας» που θα αντιμετωπίζει «τις τρέχουσες ασυμμετρίες στην πρόσβαση στην αγορά και θα εξασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού». Ζήτησε μάλιστα «επείγουσα πρόοδο» ειδικά «σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των κρατικών επιχειρήσεων, τη διαφάνεια των επιδοτήσεων και κανόνες για την αντιμετώπιση των αναγκαστικών μεταφορών τεχνολογίας». Να σημειωθεί πάντως ότι η ΕΕ χαιρέτισε «την επιβεβαίωση από την Κίνα ότι η πρόσφατη συμφωνία "φάσης 1" Κίνας - ΗΠΑ θα εφαρμοστεί σε πλήρη συμβατότητα με τις υποχρεώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και χωρίς διακρίσεις σε βάρος των φορέων της ΕΕ».

Ετοιμο για «πιο ώριμη σχέση» το Πεκίνο

Από την πλευρά της Κίνας ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου «Σινχουά», υποστήριξε πως το Πεκίνο επιθυμεί να συνεργαστεί με την ευρωπαϊκή πλευρά για «μια πιο σταθερή και ώριμη σχέση» την περίοδο μετά την πανδημία και για την ανύψωση της διμερούς σχέσης σε νέα επίπεδα. «Η Κίνα επιθυμεί ειρήνη και όχι ηγεμονία», ανέφερε ο Σι, προσδοκώντας ολοφάνερα σύσφιξη συμμαχιών εξαιτίας της δυσαρέσκειας που γεννά στους Ευρωενωσιακούς η στάση των ΗΠΑ σε πολλά θέματα. Ανέφερε ακόμα ότι η Κίνα «είναι εταίρος και όχι αντίπαλος», αλλά και ότι η χώρα του θα διευρύνει το «άνοιγμά» της, παρέχοντας στην Ευρώπη νέους γύρους ευκαιριών. Περαιτέρω, αναγνωρίζοντας διαφωνίες που υπάρχουν, είπε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να ενισχύσουν την «αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη», να επεκτείνουν τα κοινά τους συμφέροντα σε συνεργασία, να λύσουν τα «δύσκολα προβλήματα» και να οικοδομήσουν μια «περιεκτική στρατηγική εταιρική σχέση με μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή».

Να καταγραφεί πάντως ότι η ΕΕ επανέλαβε ανησυχίες σχετικά με τα νέα μέτρα που επέβαλε το Πεκίνο για την «ασφάλεια» στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και συνολικά σε σχέση με την «επιδείνωση της κατάστασης με τα ανθρώπινα δικαιώματα» στην Κίνα, σε περιοχές με ισχυρά αυτονομιστικά κινήματα, όπως η Σινγιάνγκ και το Θιβέτ. Αντιδρώντας, ο Ουάνγκ Λουτόνγκ, υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, επανέλαβε ότι η νομοθεσία για την περιοχή είναι «εσωτερική υπόθεση της Κίνας» και ότι «είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση σε αυτό το θέμα», ενώ χαρακτήρισε «αβάσιμες κατηγορίες» τις δηλώσεις περί «επιδείνωσης της κατάστασης με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στην Ιταλία ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάγιο, υποδέχτηκε προχτές στη Ρώμη τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στον οποίο επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Ιταλία «δεν μπορεί να δεχθεί συμβιβασμούς που μπορεί να ζημιώσουν το μέλλον της Ευρώπης». Με φόντο τις διαφωνίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και συνταγές διαχείρισης της επερχόμενης καπιταλιστικής κρίσης - που ήρθαν στην επιφάνεια και μέσα από το παζάρι για το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» - ο Ντι Μάγιο ευχαρίστησε τη Γερμανία «για τη στήριξη που προσέφερε σε ένα φιλόδοξο σχέδιο» και υπογράμμισε ότι η χώρα του θα εργαστεί μαζί με τη Γερμανία για να υπάρξει ικανοποιητική λύση σχετικά με το «Ταμείο». Υποστήριξε δε ότι «η κρίση του κορονοϊού και η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της ενίσχυσαν αναμφίβολα τη συνεργασία των δύο χωρών». Από την πλευρά του, σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε», ο Μάας ισχυρίστηκε ότι «αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους παλιούς διχασμούς, αν χτίσουμε πάνω στην αλληλεγγύη και τη συνοχή των τελευταίων εβδομάδων, τότε η Ευρώπη θα μπορέσει να βγει ισχυρότερη από την κρίση». Πρόσθεσε ότι «καμία χώρα δεν θα πετύχει την οικονομική ανάκαμψη αν ο γείτονάς της δεν βγει από την κρίση, αν η ζήτηση ραγίσει, αν η αλυσίδα αξιών διακοπεί».

Τη συνάντηση απασχόλησε πάντως και η αποστολή «Ειρήνη» υποτίθεται για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Σημειωτέον, οι δύο αξιωματούχοι επισκέφθηκαν και το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων «Σπαλαντζάνι» της Ρώμης και το στρατιωτικό αεροδρόμιο «Ciampino», απ' όπου απογειώνονται αεροσκάφη που συμμετέχουν στην αποστολή «Ειρήνη».

Τέλος, ο Ντι Μάγιο αναφέρθηκε και στη σημασία της τουριστικής κίνησης από τη Γερμανία για τη χώρα του.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τη «New START»

BIENNH.--

Στον ορισμό τεχνικών ομάδων εργασίας για τη στρατηγική σταθερότητα προχώρησαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για τον έλεγχο των όπλων και συγκεκριμένα για την ανανέωση της συνθήκης «New START» που ξεκίνησαν τη Δευτέρα στη Βιέννη.

Μετά από συνομιλίες περίπου 10 ωρών, ο Αμερικανός εκπρόσωπος, Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στη Βιέννη ήταν πολύ θετικός. Λεπτομερείς συζητήσεις για πλήρες φάσμα πυρηνικών θεμάτων. Αρχισαν τεχνικές ομάδες εργασίας. Καταρχήν συμφωνία για τον δεύτερο γύρο».

Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ αρκέστηκε να δηλώσει, μετά τις συνομιλίες, ότι οι αξιωματούχοι των δύο χωρών συζήτησαν την παράταση της Συνθήκης για τη Μείωση των Νέων Στρατηγικών Οπλων («New START»), η οποία πρόκειται να λήξει το Φλεβάρη του 2021, διατηρώντας τη σταθερότητα στο πλαίσιο και της λήξης της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (INF).

Η Συνθήκη «New START» υπογράφτηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας το 2010 και προβλέπει μείωση του αριθμού των στρατηγικών εκτοξευτών πυρηνικών πυραύλων σε 700 και περιορίζει, επίσης, τον αριθμό των αναπτυσσόμενων στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών στις 1.550. Αν τελικά οι δύο πλευρές συμφωνήσουν η Συνθήκη θα επεκταθεί για ακόμη 5 χρόνια.

Οι ΗΠΑ επέμεναν στις συνομιλίες να συμμετάσχει και η Κίνα, η οποία αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τον «έλεγχο των εξοπλισμών» με το επιχείρημα ότι οι εξοπλισμοί της προορίζονται για «ειρηνικούς σκοπούς». Μάλιστα, ο Μπίλινγκσλι δημοσίευσε - για τις εντυπώσεις - σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία των κενών θέσεων με κινεζικές σημαίες από την αίθουσα διαπραγματεύσεων, κατηγορώντας την Κίνα ότι παραιτήθηκε από τις συνομιλίες. Ο Ριάμπκοφ επισήμανε χτες από την πλευρά του ότι δεν είναι ρεαλιστικό οι ΗΠΑ να αναμένουν από την Κίνα να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι αποχωρούν από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» (Open Skies Treatment), εμφανίζονται έτοιμες να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους αναζητώντας λύσεις για τη Συνθήκη, για «να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις της Ρωσίας και να βελτιωθεί η συνολική λειτουργία της Συνθήκης», σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ