ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 26 Ιούνη 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
Οξυνση και με ένοπλη μορφή στην ενδοαστική αντιπαράθεση στη Ρωσία

Εντείνονται τα μέτρα καταστολής κατά του ρωσικού λαού

Μισθοφόροι της «Wagner» σε τεθωρακισμένο στο Ροστόφ του Ντον

Copyright 2023 The Associated

Μισθοφόροι της «Wagner» σε τεθωρακισμένο στο Ροστόφ του Ντον
Η ενδοαστική αντιπαράθεση στη Ρωσία, η οποία μαίνεται εδώ και αρκετούς μήνες με αιχμή την ιμπεριαλιστική σύγκρουση και την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, πήρε και ένοπλη μορφή με την «ανταρσία» του επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner», Γ. Πριγκόζιν, ο οποίος κινητοποίησε χιλιάδες μισθοφόρους του.

Παρότι η ένοπλη στάση φάνηκε να τερματίζεται μέσα σε μία μέρα, η αντιπαράθεση εντός της Ρωσίας περνάει σε νέα διάσταση, η πολιτική ηγεσία φαίνεται να βγαίνει αποδυναμωμένη, ενώ οι συνέπειες αναμένεται να φανούν το επόμενο διάστημα.

Οσο διαρκεί και κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση, εκφράζεται μια δυσαρέσκεια τμήματος της ρωσικής αστικής τάξης για την εισβολή στην Ουκρανία, είτε για τον σχεδιασμό της και τις αδυναμίες στον υπολογισμό συνεπειών της, είτε για τις επιπτώσεις στον διεθνή ρόλο της καπιταλιστικής Ρωσίας, την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων με τη Δύση, τους όρους της συμμαχίας με την Κίνα και άλλες δυνάμεις, τις επιπτώσεις των ευρωατλαντικών οικονομικών κυρώσεων κ.ά.

Πέρα από το τμήμα του ρωσικού κεφαλαίου που απομακρύνθηκε από το Κρεμλίνο μετά τη ρωσική εισβολή και στράφηκε προς τη Δύση και εκείνο το τμήμα που στηρίζει τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, όλο και περισσότερο φαίνεται μια μερίδα κεφαλαίου που ζητά πιο δραστικά μέτρα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ο Πριγκόζιν αμφισβητεί τους «λόγους» της ρωσικής εισβολής

Το βράδυ της Παρασκευής οι δυνάμεις του μισθοφορικού στρατού «Wagner» κατέλαβαν όλα τα στρατιωτικά και άλλα διοικητικά κτίρια στη ρωσική πόλη Ροστόφ του Ντον στα σύνορα με την Ουκρανία - η οποία διαδραματίζει ρόλο βασικού κόμβου για τη ρωσική εισβολή - με την ηγεσία της «Wagner» να ισχυρίζεται ότι δεν εμποδίζεται η διεύθυνση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Νωρίτερα ο Γ. Πριγκόζιν είχε ισχυριστεί πως ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν μισθοφόρους της «Wagner» στα μετόπισθεν στο Ντονέτσκ, κάτι που διέψευσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Μετά την κατάληψη του Ροστόφ, ο Πριγκόζιν συναντήθηκε με τον Ρώσο υφυπουργό Αμυνας, Γ. Γιεφκούροφ, και τον αναπληρωτή διοικητή του Γενικού Επιτελείου, Β. Αλεξέεφ, ενώ ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Β. Γκερασίμοφ, οι οποίοι έχουν μπει εδώ και μήνες στο «στόχαστρο» του Πριγκόζιν κατηγορώντας τους για αποτυχίες της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Ο Πριγκόζιν κάλεσε σε στάση κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, είπε ότι έχει 25.000 άνδρες και κάλεσε τους Ρώσους στρατιώτες να συμπαραταχθούν με τη «Wagner».

Νωρίτερα την Παρασκευή είχε διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, και του Σ. Σοϊγκού, ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποκρούουν όλες τις ουκρανικές αντεπιθέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι Ρώσοι πνίγονται στο αίμα τους».

Στις ίδιες δηλώσεις, για πρώτη φορά ο επικεφαλής της «Wagner» ανέφερε ότι η επίσημη εκδοχή του Κρεμλίνου σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία βασίστηκε σε ψέματα που επινοήθηκαν από τα ανώτατα κλιμάκια του ρωσικού στρατού: «Το υπουργείο Αμυνας προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινωνία και τον Πρόεδρο και να μας πει μια ιστορία για το πώς υπήρξε τρελή πρόκληση από την Ουκρανία και ότι σχεδίαζαν να μας επιτεθούν με όλο το ΝΑΤΟ».

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε για διαφορετικούς λόγους», είπε. «Ο πόλεμος ήταν απαραίτητος (...) για να μπορέσει ο Σοϊγκού να γίνει στρατάρχης (...) Ο πόλεμος δεν χρειαζόταν για να αποστρατιωτικοποιηθεί ή να αποναζιστικοποιηθεί η Ουκρανία», αλλά για να αποκτηθούν «υλικά περιουσιακά στοιχεία» και να μοιραστούν «μεταξύ της ελίτ».

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρέμβαση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου «εξόριστου» επιχειρηματία (πιθανά στο Λονδίνο), Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος κάλεσε να προσφερθεί βοήθεια στον Πριγκόζιν, που τα βάζει με «αυτό το καθεστώς». Ταυτίστηκε με την ομιλία του Πριγκόζιν, «όπου επανέλαβε λέξη προς λέξη αυτό που εμείς - η αντιπολεμική αντιπολίτευση - λέμε από την αρχή του πολέμου: Ο σκοπός του πολέμου είναι ψευδής, ο επίσημος λόγος του πολέμου (προετοιμασία του ΝΑΤΟ για επίθεση κατά της Ρωσίας) είναι ανοησία, στην οποία δεν πιστεύει κανείς. Ο στρατός έχει καταστραφεί από τα χέρια των κλεφτών του Πούτιν, δεν μπορεί να νικήσει την Ουκρανία (ευτυχώς). Ο πραγματικός εχθρός δεν βρίσκεται στο Κίεβο, αλλά στη Μόσχα».

«Αν ένας εγκληματίας είναι πρόθυμος να εμποδίσει έναν άλλο (...) πρέπει να βοηθήσουμε τώρα, και μετά, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε και με αυτόν... Και ναι, αυτό είναι μόνο η αρχή», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Ρωσίας τάχθηκαν με το Κρεμλίνο, ενώ και οι Ρώσοι διορισμένοι επικεφαλής σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα δήλωσαν ότι είναι «με τον Πρόεδρο».

Προδοσία κατήγγειλε ο Πούτιν

Στο έκτακτο διάγγελμά του το Σάββατο για την «ένοπλη ανταρσία» του Πριγκόζιν, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, τόνισε πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια προδοσία και δήλωσε πως όλοι όσοι πήραν όπλα εναντίον του ρωσικού στρατού θα τιμωρηθούν. Δεν παρέλειψε, όπως το συνηθίζει, τον αντικομμουνισμό, σε μια περίοδο που αυξάνεται η δυσαρέσκεια του ρωσικού λαού για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Σε αυτό το πλαίσιο, έφτασε να παραλληλίσει την ανταρσία του Πριγκόζιν με την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, λέγοντας πως «τέτοιο ήταν και το πλήγμα που δέχτηκε η Ρωσία το 1917 κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο»...

Τόσο η επιβολή από τον Πούτιν στρατιωτικού νόμου σε μια σειρά ρωσικές περιοχές όσο και το «αντιτρομοκρατικό καθεστώς» που επιβλήθηκε στη Μόσχα και την ευρύτερη περιοχή, δείχνουν πως εντείνεται η καταστολή σε βάρος του ρωσικού λαού εν μέσω ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η περιφέρεια της Μόσχας απαγόρευσε όλες τις μαζικές εκδηλώσεις σε εξωτερικό χώρο έως την 1η Ιούλη.

Ο Τσετσένος ηγέτης, Ρ. Καντίροφ, εξέφρασε ετοιμότητα οι δυνάμεις του να βοηθήσουν στην καταστολή της ανταρσίας του Πριγκόζιν ακόμη και με «σκληρά μέτρα» και έστειλε δυνάμεις σε «περιοχές έντασης». Να σημειωθεί πως οι Τσετσένοι μαχητές υπέγραψαν πρόσφατα σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, για να ενταχθούν στη διοίκησή του στο μέτωπο στην Ουκρανία, κάτι που η «Wagner» αρνήθηκε.

Περίπου 5.000 μαχητές της «Wagner» με τεθωρακισμένα οχήματα ξεκίνησαν το Σάββατο το μεσημέρι τη λεγόμενη «πορεία για τη δικαιοσύνη» προς τη Μόσχα στον αυτοκινητόδρομο M4, ο οποίος συνδέει το Βορονέζ με τη Μόσχα μέσω της περιοχής του Λιπέτσκ - ουσιαστικά ανενόχλητοι. Οι ρωσικές δυνάμεις επέφεραν ορισμένα χτυπήματα από στρατιωτικά ελικόπτερα, ανέπτυξαν ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ Ρώσοι στρατιώτες οργάνωσαν θέση μάχης με την τοποθέτηση πολυβόλου στο νοτιοδυτικό άκρο της Μόσχας, όπου ξεκίνησαν και οχυρωματικά έργα.

«Λήξη» με διαμεσολάβηση Λουκασένκο

Κι ενώ οι δυνάμεις της «Wagner» βρίσκονταν 300 χλμ. από τη Μόσχα, διαμεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση ανέλαβε ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο.

Μετά τις σχετικές διαπραγματεύσεις, ανακοινώθηκε ότι συμφωνήθηκε ο Πριγκόζιν να μεταφερθεί στη Λευκορωσία, στις δυνάμεις της «Wagner» δόθηκε «αμνηστία» και επέστρεψαν στις στρατιωτικές βάσεις τους, ενώ η ποινική έρευνα που άνοιξε η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB σε βάρος του Πριγκόζιν μπήκε στο «συρτάρι».

Χωρίς να αναφερθούν άλλες πλευρές της συμφωνίας, ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε πως οι δυνάμεις της «Wagner» υποχωρούν για να μην χυθεί ρωσικό αίμα.

«Είμαστε ευγνώμονες προς τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας για αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, χαιρετίζοντας «μια απόφαση χωρίς νέες απώλειες».

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Την ένοπλη στάση στη Ρωσία προσπαθεί να αξιοποιήσει το Κίεβο, καλώντας τη Δύση για πιο αποφασιστική στήριξη.

«Η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής» και όσο περισσότερο διατηρεί τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο χάος και προβλήματα θα προκαλούνται στη Ρωσία, είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

«Οσοι έλεγαν ότι η Ρωσία είναι πολύ ισχυρή για να χάσει: Κοιτάξτε τώρα», είπε ο ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα. «Ωρα να εγκαταλείψουμε την ψευδή ουδετερότητα και τον φόβο της κλιμάκωσης, να δώσουμε στην Ουκρανία όλα τα απαραίτητα όπλα, να ξεχάσουμε τη φιλία ή τις επιχειρήσεις με τη Ρωσία», υπογράμμισε.

Με το ξέσπασμα της στάσης στο Ροστόφ, οι ηγέτες των κρατών του ΝΑΤΟ, επικεφαλής της ΕΕ και του G7 βρίσκονταν σε τηλεφωνικές επικοινωνίες για την κατάσταση στη Ρωσία, ενώ Λιθουανία, Εσθονία και Πολωνία αύξησαν την επιφυλακή στα ανατολικά σύνορά τους, η Λετονία έκλεισε τα σύνορα με τη Ρωσία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Καζακστάν συνεδρίασε έκτακτα το Σάββατο για να συζητήσει τις εξελίξεις. Ο Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία - εκτός από τον Λουκασένκο - με τους ηγέτες του Καζακστάν, του Κιργιστάν, της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, εξέφρασε τη στήριξή του στη ρωσική ηγεσία, καταδικάζοντας την ανταρσία της «Wagner» και καλώντας τον Πούτιν να δράσει με «κοινή λογική».

Μάλιστα, χτες ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στη Ρωσία, κατά την οποία «δηλώθηκε ότι η αποκλιμάκωση της έντασης στη Ρωσία απέτρεψε μη αναστρέψιμες ανθρωπιστικές καταστροφές στην ουκρανική αρένα», σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε τη Δύση να μην προσπαθήσει να αξιοποιήσει «την ανταρσία Wagner για την επίτευξη των ρωσοφοβικών σκοπών σας».

Για «εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας» έκανε λόγο η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Μάο Νινγκ, ενώ η Κίνα «στηρίζει τη Ρωσία στη διατήρηση της εθνικής σταθερότητας και την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας».

Σημειωτέον ότι, χτες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο συνάντησε στο Πεκίνο τον ΥΠΕΞ Κιν Γκανγκ, «ανταλλάσσοντας απόψεις για τις ρωσο-κινεζικές σχέσεις και παγκόσμια και περιφερειακά θέματα ανησυχίας», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Πεκίνου.

Χωρίς να διευκρινίζεται αν η επίσκεψη Ρουντένκο ήταν προγραμματισμένη, το Πεκίνο ανακοίνωσε ακόμα ότι ο Ρώσος αξιωματούχος συνάντησε και τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Κίνας Μα Ζαοχού, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις και για την ουκρανική κρίση.

Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν από μέρες για την ανταρσία

Στο μεταξύ, χτεσινό δημοσίευμα της «Washington Post» ανέφερε πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έμαθαν για τα σχέδια του Πριγκόζιν για μια πιθανή ανταρσία στα μέσα Ιούνη και ενημέρωσαν αμέσως τον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν αποχαρακτήρισαν τις πληροφορίες αυτές, από φόβο μήπως κατηγορηθούν από τις ρωσικές αρχές για οργάνωση πραξικοπήματος, αλλά και επειδή είχαν «ελάχιστο συμφέρον» να προειδοποιήσουν τη ρωσική ηγεσία.

Αμερικανικά δημοσιεύματα ανέφεραν επίσης ότι και η ρωσική ηγεσία είχε σχετικές πληροφορίες, τουλάχιστον 24 ώρες πριν την εκδήλωση της στάσης.

Το ΝΑΤΟ φοβάται ένα πυρηνικό επεισόδιο, επομένως πραγματοποιήθηκαν «ανεπίσημες επαφές» με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σχετικά με την κατάσταση με την ανταρσία της «Wagner», ανέφερε η «La Repubblica».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι χτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ότι η προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης στη Ρωσία θα μπορούσε να διαρκέσει βδομάδες ή μήνες και πως η εξέγερση του Πριγκόζιν είναι μια «άμεση πρόκληση για την εξουσία του Πούτιν», που δείχνει «πραγματικές ρωγμές» στη στρατιωτική κατεύθυνση της Ρωσίας.

«Δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας. Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη δική μας, αλλά είναι κάτι που θα παρακολουθήσουμε πολύ, πολύ προσεκτικά», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.


Το φάντασμα που τους στοιχειώνει

Στο διάγγελμά του το Σάββατο για τις εξελίξεις στη Ρωσία, ο Βλ. Πούτιν δεν παρέλειψε για μια ακόμα φορά να καταφύγει στον αντικομμουνισμό, φτάνοντας στο σημείο να παραλληλίσει τη στάση του ιδιωτικού στρατού «Wagner» - η οποία εκφράζει την όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων στη Ρωσία - με... την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917!

Μιλώντας για «πισώπλατο μαχαίρωμα», ο Πούτιν διαστρέβλωσε προκλητικά την Ιστορία, αναφέροντας ότι «τέτοιο ήταν και το πλήγμα που δέχθηκε η Ρωσία το 1917, όταν η χώρα έδινε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ομως της έκλεψαν τη νίκη»...

Η ιστορική πραγματικότητα βεβαίως είναι εντελώς διαφορετική και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τις ενδοαστικές κόντρες της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας. Ο ρωσικός λαός και άλλοι λαοί της τσαρικής αυτοκρατορίας ξεσηκώθηκαν το 1917 ενάντια στο σφαγείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ενάντια στην τραγική κατάσταση που αντιμετώπιζαν στα πεδία του πολέμου, ενάντια στην εξαθλίωση και την εκμετάλλευση. Με την ηγεσία των μπολσεβίκων, ο λαός πραγματοποίησε την Οκτωβριανή Επανάσταση, ανατράπηκαν η εξουσία του κεφαλαίου και οι αστικές δυνάμεις που ήθελαν να συνεχίσουν την ιμπεριαλιστική σύγκρουση για τα συμφέροντά τους, άνοιξε ο δρόμος για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που καταφεύγει ο Πούτιν στον αντικομμουνισμό, στο πλαίσιο της σημερινής ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Χαρακτηριστικά, στο ίδιο το διάγγελμά του στις 21/2/2022, δηλαδή τις μέρες αμέσως πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επιχείρησε να παρουσιάσει τη σημερινή ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη ως... αποτέλεσμα της «πολιτικής των μπολσεβίκων», κατηγόρησε την ΕΣΣΔ για «λάθη» που «οδήγησαν στην απόσχιση της Ουκρανίας», την οποία αποκάλεσε «η Ουκρανία του Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν».

Στην ίδια ομιλία, σχολιάζοντας την επιχείρηση «αποκομμουνιστικοποίησης» στην Ουκρανία, ανέφερε εξίσου χαρακτηριστικά ότι «είμαστε έτοιμοι να σας δείξουμε τι σημαίνει πραγματική αποκομμουνιστικοποίηση για την Ουκρανία»...

Με το νέο προχτεσινό του διάγγελμα, ο Πούτιν καθιστά σαφές και στον πιο δύσπιστο ότι ο αντικομμουνισμός είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής της ρωσικής κυβέρνησης και ότι η όποια επίκληση στο ηρωικό παρελθόν της ΕΣΣΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά το καμουφλάζ της στράτευσης στις επιδιώξεις της ρωσικής αστικής τάξης.

Καθόλου τυχαία, την ίδια ώρα, ο αντικομμουνισμός κλιμακώνεται και στο άλλο στρατόπεδο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στην Ουκρανία.

Στο τελευταίο «κατόρθωμά» τους, οι αρχές του Κιέβου αποκαθήλωσαν πριν από μερικές μέρες ακόμα και την προτομή του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν από χώρο Εκπαίδευσης στην ουκρανική πρωτεύουσα...

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «αποκομμουνιστικοποίησης» της Ουκρανίας, η οποία «τρέχει» με ακόμα μεγαλύτερη ένταση από το 2014 και την πραξικοπηματική ανατροπή της τότε ουκρανικής κυβέρνησης με την παρέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και με τις ναζιστικές οργανώσεις ως δύναμη κρούσης, οι κομμουνιστές είναι εκτός νόμου και διώκονται, ενώ μέχρι τις αρχές του 2022 οι ουκρανικές αρχές είχαν κατεδαφίσει περισσότερα από 2.500 σοβιετικά μνημεία, καθώς επίσης άλλαξαν τα ονόματα άνω των 900 κοινοτήτων και περίπου 50.000 δρόμων...

Για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται ότι στον αντικομμουνισμό και τον αντισοβιετισμό συμφωνούν και συναντιούνται όλοι: Η καπιταλιστική Ρωσία, η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ!

Και δεν είναι τυχαίο ότι όσο κλιμακώνεται το σφαγείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, στα εδάφη δηλαδή που οι λαοί έχουν ζήσει την εμπειρία της ΕΣΣΔ, τόσο περισσότερο στοιχειώνει τις αστικές τάξεις το φάντασμα του 1917, τόσο περισσότερο προσπαθούν και τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα να συκοφαντήσουν τη Σοβιετική Ενωση και όλες τις δεκαετίες σοσιαλιστικής οικοδόμησης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ρωσικός, ο ουκρανικός και όλοι οι σοβιετικοί λαοί όχι μόνο ζούσαν ειρηνικά, αλλά μεγαλουργούσαν μαζί!

Οση λάσπη και να ρίξουν όμως, όσα μνημεία και να γκρεμίσουν, η τεράστια αυτή πείρα δεν σβήνει, φωτίζει τον δρόμο της πραγματικής διεξόδου για τους λαούς, για να βγουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καπιταλιστική εκμετάλλευση με την εξουσία στα χέρια τους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ