Δευτέρα 26 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Το φάντασμα που τους στοιχειώνει

Στο διάγγελμά του το Σάββατο για τις εξελίξεις στη Ρωσία, ο Βλ. Πούτιν δεν παρέλειψε για μια ακόμα φορά να καταφύγει στον αντικομμουνισμό, φτάνοντας στο σημείο να παραλληλίσει τη στάση του ιδιωτικού στρατού «Wagner» - η οποία εκφράζει την όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων στη Ρωσία - με... την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917!

Μιλώντας για «πισώπλατο μαχαίρωμα», ο Πούτιν διαστρέβλωσε προκλητικά την Ιστορία, αναφέροντας ότι «τέτοιο ήταν και το πλήγμα που δέχθηκε η Ρωσία το 1917, όταν η χώρα έδινε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ομως της έκλεψαν τη νίκη»...

Η ιστορική πραγματικότητα βεβαίως είναι εντελώς διαφορετική και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τις ενδοαστικές κόντρες της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας. Ο ρωσικός λαός και άλλοι λαοί της τσαρικής αυτοκρατορίας ξεσηκώθηκαν το 1917 ενάντια στο σφαγείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ενάντια στην τραγική κατάσταση που αντιμετώπιζαν στα πεδία του πολέμου, ενάντια στην εξαθλίωση και την εκμετάλλευση. Με την ηγεσία των μπολσεβίκων, ο λαός πραγματοποίησε την Οκτωβριανή Επανάσταση, ανατράπηκαν η εξουσία του κεφαλαίου και οι αστικές δυνάμεις που ήθελαν να συνεχίσουν την ιμπεριαλιστική σύγκρουση για τα συμφέροντά τους, άνοιξε ο δρόμος για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που καταφεύγει ο Πούτιν στον αντικομμουνισμό, στο πλαίσιο της σημερινής ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Χαρακτηριστικά, στο ίδιο το διάγγελμά του στις 21/2/2022, δηλαδή τις μέρες αμέσως πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επιχείρησε να παρουσιάσει τη σημερινή ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη ως... αποτέλεσμα της «πολιτικής των μπολσεβίκων», κατηγόρησε την ΕΣΣΔ για «λάθη» που «οδήγησαν στην απόσχιση της Ουκρανίας», την οποία αποκάλεσε «η Ουκρανία του Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν».

Στην ίδια ομιλία, σχολιάζοντας την επιχείρηση «αποκομμουνιστικοποίησης» στην Ουκρανία, ανέφερε εξίσου χαρακτηριστικά ότι «είμαστε έτοιμοι να σας δείξουμε τι σημαίνει πραγματική αποκομμουνιστικοποίηση για την Ουκρανία»...

Με το νέο προχτεσινό του διάγγελμα, ο Πούτιν καθιστά σαφές και στον πιο δύσπιστο ότι ο αντικομμουνισμός είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής της ρωσικής κυβέρνησης και ότι η όποια επίκληση στο ηρωικό παρελθόν της ΕΣΣΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά το καμουφλάζ της στράτευσης στις επιδιώξεις της ρωσικής αστικής τάξης.

Καθόλου τυχαία, την ίδια ώρα, ο αντικομμουνισμός κλιμακώνεται και στο άλλο στρατόπεδο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στην Ουκρανία.

Στο τελευταίο «κατόρθωμά» τους, οι αρχές του Κιέβου αποκαθήλωσαν πριν από μερικές μέρες ακόμα και την προτομή του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν από χώρο Εκπαίδευσης στην ουκρανική πρωτεύουσα...

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «αποκομμουνιστικοποίησης» της Ουκρανίας, η οποία «τρέχει» με ακόμα μεγαλύτερη ένταση από το 2014 και την πραξικοπηματική ανατροπή της τότε ουκρανικής κυβέρνησης με την παρέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και με τις ναζιστικές οργανώσεις ως δύναμη κρούσης, οι κομμουνιστές είναι εκτός νόμου και διώκονται, ενώ μέχρι τις αρχές του 2022 οι ουκρανικές αρχές είχαν κατεδαφίσει περισσότερα από 2.500 σοβιετικά μνημεία, καθώς επίσης άλλαξαν τα ονόματα άνω των 900 κοινοτήτων και περίπου 50.000 δρόμων...

Για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται ότι στον αντικομμουνισμό και τον αντισοβιετισμό συμφωνούν και συναντιούνται όλοι: Η καπιταλιστική Ρωσία, η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ!

Και δεν είναι τυχαίο ότι όσο κλιμακώνεται το σφαγείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, στα εδάφη δηλαδή που οι λαοί έχουν ζήσει την εμπειρία της ΕΣΣΔ, τόσο περισσότερο στοιχειώνει τις αστικές τάξεις το φάντασμα του 1917, τόσο περισσότερο προσπαθούν και τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα να συκοφαντήσουν τη Σοβιετική Ενωση και όλες τις δεκαετίες σοσιαλιστικής οικοδόμησης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ρωσικός, ο ουκρανικός και όλοι οι σοβιετικοί λαοί όχι μόνο ζούσαν ειρηνικά, αλλά μεγαλουργούσαν μαζί!

Οση λάσπη και να ρίξουν όμως, όσα μνημεία και να γκρεμίσουν, η τεράστια αυτή πείρα δεν σβήνει, φωτίζει τον δρόμο της πραγματικής διεξόδου για τους λαούς, για να βγουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καπιταλιστική εκμετάλλευση με την εξουσία στα χέρια τους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ