Δευτέρα 26 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Παραμένει η ένταση, παρά τις εκκλήσεις για «αποκλιμάκωση»

Ιδιαίτερα υψηλοί παραμένουν οι τόνοι μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, παρά τις χωριστές συναντήσεις που είχε την Παρασκευή με τις ηγεσίες των δύο πλευρών ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, παραδεχόμενος ότι «αντιμετωπίζουμε κρίση».

Την ίδια μέρα η κοσοβάρικη αστυνομία προχώρησε σε νέα σύλληψη Σέρβου στον βορρά, επικαλούμενη στοιχεία που δείχνουν ανάμειξη «στην επίθεση κατά της (σ.σ. ΝΑΤΟικής δύναμης) KFOR».

Από την άλλη, το αρμόδιο για το Κόσοβο Γραφείο της Σερβίας έσπευσε να σχολιάσει για τη σύλληψη πως «δεν είναι τυχαίο ότι συνέπεσε χρονικά με το πρωινό της μέρας που έγινε ο διάλογος στις Βρυξέλλες» - δηλαδή οι συναντήσεις του Μπορέλ με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς και τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλ. Κούρτι - και να αναφέρει για τον Κούρτι πως αναδεικνύεται ότι «δεν θα ρίξει τις εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο, δεν θα αποκλιμακώσει - επιθυμεί νέες κρίσεις και εντάσεις».

Οσο για τον Βούτσιτς, σε νέες δηλώσεις του επέμεινε ότι οι συλλήψεις που συνεχίζει η Πρίστινα αφορούν άτομα τα οποία δεν έχουν κάνει τίποτα και χτυπήθηκαν πολύ άσχημα, επαναλαμβάνοντας ότι «αυτήν τη στιγμή δεν βλέπω κανέναν λόγο για συζήτηση με κάποιον που κάθε μέρα προκαλεί και θέλει σύγκρουση» και υποστηρίζοντας ότι προς το παρόν μια απευθείας συνάντησή του με τον Κούρτι «θα προκαλούσε μόνο πρόσθετη ζημιά». Δήλωσε βέβαια «πάντα έτοιμος να συζητήσω με εκπροσώπους της ΕΕ, να κάνουμε ό,τι μπορούμε», αλλά κατέληξε: «Το Κόσοβο δεν είναι ουρανοκατέβατο, δημιουργήθηκε μετά από καιρό, για την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ αποτελεί ανεξάρτητο κράτος, είναι δικό τους δημιούργημα (...) Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η δική μας θέση είναι εξαιρετικά δύσκολη».

Στο μεταξύ, χτες το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου», του Ρ. Χαραντινάι, σύμφωνα με το δίκτυο «Kosovapress» κάλεσε την κυβέρνηση Κούρτι να σκεφτεί τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση στον βορρά. Η αντιπρόεδρος του κόμματος, Time Kadrijaj, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να διορθώσει όλες τις βλάβες που προκάλεσε στο Κόσοβο σε διεθνές επίπεδο», ενώ εξέφρασε ανησυχία ότι θα «παγώσει» η διαδικασία ένταξης της Πρίστινας στην ΕΕ και σε άλλους «διεθνείς θεσμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ