ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΒΕ
Αγωνιστική απάντηση στην αντιασφαλιστική επίθεση

Με αγωνιστική κινητοποίηση απαντά η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) στις σημαντικές ανατροπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 258/05 σχετικά με τον υπολογισμό των συντάξεων, τις εισφορές ανά κλιμάκιο και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης παλιών και νέων ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Η ΟΒΣΑ διοργανώνει συγκέντρωση τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, στο θέατρο ΔΙΑΝΑ, με κεντρικό σύνθημα «Οχι στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού μας συστήματος», σημειώνοντας, στην ανακοίνωσή της, ότι με το ΠΔ «αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και δύο φορές, αυξάνονται οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές κλάσεις σε 10 από 8, ενώ θα επέλθει και μείωση των συντάξεων μέχρι και 30% σε όσους συνταξιοδοτηθούν από 1-1-2009».

Αύριο, Κυριακή, έξι ομοσπονδίες συγκαλούν πανελλαδική σύσκεψη στην Αθήνα, στις 11 το πρωί, στην Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ (Σωκράτους 23, 4ος όροφος). Η σύσκεψη έχει τρεις στόχους: «Τη συγκρότηση Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό. Την επεξεργασία πλαισίου πάλης, που θα αντιπαρατίθεται στην όξυνση της αντιασφαλιστικής επίθεσης της κυβέρνησης και θα παίρνει υπόψη του τις πραγματικές ανάγκες των ΕΒΕ. Τη δρομολόγηση εκστρατείας ενημέρωσης και αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα για την απόκρουση των νέων μέτρων που εφαρμόζονται από 1/1/2007».

Την πρόσκληση προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου απευθύνουν: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας & Νήσων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΣΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελαφρών Φορτηγών.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Σε αναζήτηση «στρατηγικών συμμάχων»

Σινιάλο σε ξένους «επενδυτές» από το Λονδίνο

«Νεύμα» σε ξένους... επενδυτές που ενδιαφέρονται να βάλουν πόδι στον ΟΤΕ και σε άλλα μετοχικά πακέτα, έδωσε από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης. Μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και αναφερόμενος στις προτεραιότητες του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, είπε πως ο κεντρικός στόχος για το 2007 είναι η αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου για τον ΟΤΕ, καθώς και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με μεγαλορεντιέρηδες της χρηματαγοράς και των χρηματιστηρίων -λεγόμενους θεσμικούς επενδυτές - και επίσης με άλλους που ενδιαφέρονται για «άμεσες επενδύσεις», δηλαδή για εξαγορές μετοχικών πακέτων ντόπιων επιχειρήσεων. Είναι σαφές το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται μόνο για την εκποίηση δημόσιων μετοχικών πακέτων, αλλά και για τη διείσδυση ξένων κεφαλαίων σε άλλες ντόπιες επιχειρήσεις.

Ο υπουργός διαφημίζοντας τα πλεονεκτήματα της χώρας ως βάση διείσδυσης κεφαλαίων και επιχειρηματικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή, έκανε λόγο για Ελλάδα «οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, βασικού πόλου για την ανάπτυξη σε μια περιοχή με 250 εκατομμύρια κατοίκους».

Στο ίδιο μήκος κύματος διαφήμισε τα «επιτεύγματα» -νομοθετικά και άλλα- της χώρας, δηλαδή τη διασφάλιση των όρων και των υποδομών για την καλύτερη εξυπηρέτηση και του ξένου κεφαλαίου. Στην κατεύθυνση αυτή έκανε λόγο για τις «συμπράξεις» ανάμεσα στο κράτος και το ιδιωτικό κεφάλαιο, τη μείωση των φόρων για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τον «επενδυτικό νόμο», την «εξυγίανση των ΔΕΚΟ», με την οποία διασφαλίζονται ακόμη περισσότερο τα κέρδη των επίδοξων «επενδυτών» και ακόμη για την «επίλυση του Ασφαλιστικού στις τράπεζες», που και αυτό έχει ανοίξει την όρεξη των τραπεζιτών για ένα νέο κύκλο επιχειρηματικών βλέψεων, με συγχωνεύσεις και εξαγορές σε μια σειρά από τράπεζες.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο γεγονός της αύξησης των λεγόμενων «άμεσων ξένων επενδύσεων», οι οποίες στο 11μηνο του 2006 έφτασαν στα 4 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως οι εν λόγω «επενδύσεις» αφορούν ήδη υφιστάμενες ντόπιες επιχειρήσεις, όπως την Εμπορική Τράπεζα, που εξαγοράστηκε το φθινόπωρο του 2006 από γαλλική τράπεζα, την «Αλφα Ασφαλιστική» που εξαγοράστηκε από την επίσης γαλλικών συμφερόντων ΑΧΑ κ.ά.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ζητά και πάλι μέτρα

Στο στόχαστρο εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, κοινωνικές δαπάνες

Την περαιτέρω εμβάθυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της οικονομικής δραστηριότητας (εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, περικοπές πρωτογενών δαπανών) με το χαρακτήρα μάλιστα του επείγοντος, ζητά με την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Τα νέα αυτά μέτρα καθαγιάζονται στο όνομα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, διαφορετικά - όπως ισχυρίζονται οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ - μεσοπρόθεσμα θα ανακοπούν οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ και θα αυξηθεί η ανεργία! Πρόκειται για τομείς παρεμβάσεων, οι οποίοι, ούτως η άλλως, εμπεριέχονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, απλώς, στα πλαίσια του επιμερισμού των ρόλων, το ΔΝΤ «πιέζει» για την επίσπευσή τους.

Στην έκθεση υπάρχει εκτενής αναφορά, για τους μεσοπρόθεσμους «κινδύνους» που απειλούν την ανταγωνιστικότητα, αν δε ληφθούν άμεσα τα προτεινόμενα μέτρα. Οι... κίνδυνοι αυτοί αφορούν: Τις «αγκυλώσεις» στην αγορά εργασίας, όπου φυσικά στοχοποιούνται η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, το κατώτατο δηλαδή μεροκάματο, οι περιορισμοί στις απολύσεις κλπ. Η προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με την επίκληση του γνωστού επιχειρήματος, ότι αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις θα αυξηθούν κατακόρυφα οι δημόσιες δαπάνες, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και θα πυροδοτηθεί ο πληθωρισμός. Το ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η διαφθορά στο δημόσιο τομέα και η διατήρηση της μεγάλης φοροδιαφυγής. Υπάρχει επίσης αναφορά και στο δανεισμό των νοικοκυριών από τις τράπεζες, όπου επισημαίνεται, ότι, αν δεν ανασχεθεί, θα απειληθεί η εγχώρια ζήτηση, αντί δηλαδή τα νοικοκυριά να καταναλώνουν θα ξεπληρώνουν τα δάνεια στις τράπεζες. Σε περικοπές των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, στο όνομα τις επίτευξης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών το 2010.

Στις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών, αναφέρει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της χώρας, από 4,1% το 2006, θα υποχωρήσει στο 3,8% το 2007, στο 3,5% το 2008, στο 3% το 2009, στο 2,8% το 2010 και στο 2,8% το 2011. Ο ρυθμός μεταβολής της ανεργίας, από 9% το 2006, θα διαμορφωθεί στο 8,8% το 2007, στο 8,6% το 2008, ενώ για τα επόμενα χρόνια προβλέπει ότι θα ακολουθήσει ανοδικές τάσεις.

Και στη Θεσσαλονίκη

Η δραματική πτώση του τζίρου της αγοράς, η υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης και των ταμείων του κλάδου και η απελευθέρωση του ωραρίου θα βρεθούν στο επίκεντρο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που διοργανώνει ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 29 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (Αριστοτέλους 27).

«ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ»
Συνεργασία με τη «Χ. Ρόκας»

Με ταχύτατους ρυθμούς η νέα θυγατρική της ΔΕΗ, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ», στην οποία μεταφέρθηκαν και τα περιουσιακά στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης της επιχείρησης, προωθεί τις συνεργασίες της με άλλους ιδιώτες επιχειρηματίες για έργα στο συγκεκριμένο ενεργειακό τομέα. Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την εταιρεία «X. Ρόκας ΑΒΕΕ», με σκοπό την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη 44 Αιολικών Πάρκων στη Χίο, στη Λέσβο και στη Λήμνο, συνολικής ισχύος 1.636 MW.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την υποθαλάσσια διασύνδεση των νησιών αυτών με την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και την κατασκευή σύγχρονου εργοστασίου κατασκευής ανεμογεννητριών, δυναμικότητας 300ΜW ετησίως. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες θα οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους μετά τη μελέτη.

«Δώρο» 7 εκατ. ευρώ στο ιδιωτικό ΚΤΕΛ Πατρών

Επτά εκατομμύρια ευρώ χαρίζει η κυβέρνηση στους ιδιώτες λεωφορειούχους του αστικού ΚΤΕΛ Πατρών.

Με τροπολογία που κατέθεσε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Μιχ. Λιάπης, στο πολυνομοσχέδιο περί «Σύστασης Αρχής για την κατανομή του διαθέσιμου χρόνου χρήσης στους ελληνικούς αερολιμένες», διαγράφονται σε βάρος του Δημοσίου, όλες οι βεβαιωμένες και μη οφειλές του αστικού ΚΤΕΛ Πατρών. Οι οφειλές αυτές προέρχονται από δάνεια που είχαν χορηγηθεί στο συγκεκριμένο ΚΤΕΛ, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, έως και τις 30 Απρίλη 1992. Οπως αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας, οι οφειλές του ΚΤΕΛ προς το Δημόσιο, μαζί με τις προσαυξήσεις, ανέρχονται σε περίπου επτά εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιδιώτες λεωφορειούχοι των υπεραστικών και αστικών ΚΤΕΛ, επωφελούνται από τις «γαλαντόμες» κυβερνήσεις του δικομματισμού (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Ανάλογη διαγραφή χρεών των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ είχε γίνει και το 1993, ενώ έχουν επιδοτηθεί και με αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ