ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σε κλοιό ιδιωτών ΕΥΑΘ και ΛΑΡΚΟ

Η κυβέρνηση προωθεί τις διαδικασίες εκχώρησης μεγάλων μετοχικών πακέτων

Ο «πόλεμος για το νερό» θα γίνει από ιδιώτες και για το συμφέρον των ιδιωτών, με θύματα τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τρεις κοινοπραξίες με την πλειοψηφική συμμετοχή πολυεθνικών κολοσσών ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση της κυβέρνησης για την παράδοση σε «στρατηγικό επενδυτή» του 23,02% των μετοχών της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Την ίδια ώρα, δημοσιεύτηκε και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παράδοση της ΛΑΡΚΟ, με καταληκτική ημερομηνία 28 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, χτες, τελευταία μέρα της προθεσμίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ΕΥΑΘ, ανταποκρίθηκαν: Ο γαλλικός όμιλος «Suez» σε συνεργασία με την «Ελλάκτωρ» του ομίλου Μπόμπολα. Ο ισπανικός όμιλος «Aqualia» σε συνεργασία με την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η επίσης γαλλική «Veolia Eau», η MIG και η κατασκευαστική «Ιόνιος», που προχώρησαν και σε επίσημη ανακοίνωση χτες το απόγευμα, μετά το τέλος της προθεσμίας. Το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση των υποψήφιων κοινοπραξιών από την αρμόδια διυπουργική Επιτροπή, κατά πάσα πιθανότητα αύριο Τετάρτη, και ο ορισμός της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών εισφορών.

Η «Suez» κατέχει ήδη ποσοστό πάνω από 5% στην ΕΥΑΘ και έμμεσα ακόμη 3-4%, έχοντας εισέλθει στην εταιρεία ήδη απο το 2001. Η δράση της επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο, όπου ασκεί σημαντικό έλεγχο σε πηγές νερού. Ενδεικτική, για τον τρόπο που ο πολυεθνικός κολοσσός εμπορεύεται το νερό, είναι η περίπτωση της Βολιβίας, όπου επέβαλε σημαντική αύξηση των τιμολογίων και των τελών σύνδεσης, με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο τμήμα φτωχών κατοίκων της χώρας να μην μπορεί να ανταποκριθεί ερχόμενο αντιμέτωπο με τη δίψα, οπότε εκδηλώθηκε και ένα μεγάλο κύμα κινητοποιήσεων, μέχρι που η εταιρεία εκδιώχθηκε και η διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας επανήλθε στο Δημόσιο. Η εμπορευματοποίηση ενός πολύτιμου αγαθού για την ανθρώπινη ζωή - το οποίο μειώνεται όλο και περισσότερο - αλλά και ο έλεγχός του σε παγκόσμιο επίπεδο από τις πολυεθνικές εταιρείες προδιαγράφει ένα νέο εφιαλτικό τοπίο για τους λαούς. Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και στη βάση της κυβερνητικής πολιτικής, είναι δεδομένο ότι η πολυεθνική που θα επικρατήσει στη «μάχη» για την ΕΥΑΘ θα επιδιώξει να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τον έλεγχό της στην εταιρεία, αλλά και να κάνει το επόμενο βήμα με τη διεκδίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Η κρισιμότητα της κατάστασης έχει, ωστόσο, ενεργοποιήσει και το λαϊκό κίνημα. Η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και οι μαζικοί φορείς που συσπειρώνονται σε αυτή, διεξάγουν ήδη εξορμήσεις ενημέρωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένη θέση, όχι μόνο για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά συνολικά για τη διαχείριση του νερού, θεωρώντας ότι είναι φυσικός πόρος κοινή κληρονομιά, και ως τέτοιο πρέπει να αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία. Μόνο τότε θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η διαχείρισή του απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο. Στη βάση αυτή, προβάλλει και ειδικότερες διεκδικήσεις ενάντια στην εισβολή των ιδιωτών και για μια φιλολαϊκή αξιοποίηση των υδάτων κόντρα στην εμπορευματοποίησή τους.

Και η ΛΑΡΚΟ στο «σφυρί»

Την περασμένη Κυριακή, δημοσιοποιήθηκε και η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εξεύρεση «στρατηγικού επενδυτή» για τη ΛΑΡΚΟ, στη βάση των αποφάσεων της διυπουργικής Επιτροπής στις 13 του Ιούλη. Η προθεσμία λήγει στις 21 Αυγούστου και ήδη έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του ο όμιλος Μυτιληναίος, ο οποίος ωστόσο το συνδέει με ευνοϊκές ρυθμίσεις για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που αποτελεί ένα σημαντικό κόστος για την επιχείρηση και τη ρύθμιση των χρεών της. Μια ολλανδική και μια αυστραλιανή εταιρεία εμφανίζονται επίσης στον κύκλο των ενδιαφερόμενων. Αυτή τη στιγμή, το Δημόσιο κατέχει το 33,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, η ΕΘΝΙΚΗ το 36,43%, η ΔΕΗ το 28,56% και η ΔΕΚΑ το 1,5%.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Περιορισμός της χρηματοδότησης και τον Ιούνη

Συνεχίστηκε και το μήνα Ιούνη η «σφικτή» πιστωτική πολιτική από την πλευρά των τραπεζών, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να παρουσιάσει περαιτέρω επιβράδυνση. Οι τραπεζίτες, παρά τη μεγάλη οικονομική ενίσχυση ύψους 28 δισ. ευρώ που έλαβαν από το κράτος, αλλά και την ευχέρεια άντλησης νέων δανείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με επιτόκιο μόλις 1%, κρατούν κλειστή την κάνουλα των δανείων, φοβούμενοι ότι η οικονομική ανέχεια των εργαζομένων και η άνοδος της ανεργίας, θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση των επισφαλών δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση τον Ιούνη και διαμορφώθηκε στο 7,6%, από 9,4% το Μάη και 15,9% το Δεκέμβρη του 2008. Σε απόλυτα μεγέθη, τα υπόλοιπα των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιούνη ανήλθαν στα 249.999 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα δάνεια προς τα νοικοκυριά διαμορφώθηκαν στα 117.986 εκατ. ευρώ και σημείωσαν ετήσιο ρυθμό μεταβολής 6,2%, από 7,3% το Μάη και 12,8% το Δεκέμβρη του 2008. Τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκαν στα 78.734 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια μεταβολή 6%, από 7,3% το Μάη και 11,5% το Δεκέμβρη του 2008. Τα καταναλωτικά δάνεια ανήλθαν στα 36.281 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό μεταβολής 7,1%, από 8,4% το Μάη και 16% το Δεκέμβρη του 2008. Τέλος, τα λοιπά δάνεια (αγορές μετοχών κλπ) διαμορφώθηκαν στα 2.971 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια μεταβολή μόλις 0,9%, από 4,7% το Μάη και 5% το Δεκέμβρη του 2008.

Η ίδια εικόνα εμφανίζεται και για την πλειοψηφία των επιχειρηματικών κλάδων, καθώς ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης σημείωσε νέα επιβράδυνση. Το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων τον προηγούμενο Ιούνη διαμορφώθηκε στα 132.014 εκατ. ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό χρηματοδότησης να υποχωρεί στο 8,8%, από 11,4% το Μάη και 18,7% το Δεκέμβρη του 2008. Από την ανάλυση των επί μέρους επιχειρηματικών κλάδων προκύπτει ότι ο ρυθμός αύξησης της χρηματοδότησης προς τη βιομηχανία περιορίστηκε στο 2,5%, από 5,9% το Μάη και 15,8% το Δεκέμβρη του 2008, στο εμπόριο στο 10,9%, από 14% το Μάη και 19,5% το Δεκέμβρη του 2008, στον τουρισμό στο 9,4%, από 10,9% και 19,7% και στις κατασκευές στο 10,8% (από 15,8% και 35,2% αντίστοιχα).

ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΓΙΑΣ
Αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα

Αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα πραγματοποιούν την Πέμπτη το πρωί οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς διεκδικώντας άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων που θέτουν με τις δυναμικές κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα.

Στο μεταξύ «για λάθη του ΕΛΓΑ στις εκτιμήσεις για την ακαρπία του 2008» αναγκάστηκε να μιλήσει ο διοικητής του Οργανισμού Ν. Κατσαρός, επιρρίπτοντας, όμως, προκλητικά την ευθύνη γι' αυτά στους συμβασιούχους γεωπόνους. Τα παραπάνω δήλωσε ο διοικητής, σε σύσκεψη στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, που επί της ουσίας αποτέλεσε κομματική σύσκεψη της ΝΔ, αφού αυτή έγινε με τη συμμετοχή κυβερνητικών αγροτοσυνδικαλιστών και απουσία εκπροσώπων των μηλοπαραγωγών, που όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούν δυναμικές κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Οπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί Αγιάς «ο συνεχής και αταλάντευτος αγώνας των μηλοπαραγωγών ανάγκασε τον κ. Κατσαρό να μιλήσει για λάθη του ΕΛΓΑ στις εκτιμήσεις για ακαρπία του 2008, φορτώνοντας, όμως, τα πάντα στους συμβασιούχους γεωπόνους , με τους οποίους εμείς δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα γιατί είναι παιδιά μας και γνωρίζουμε την πολιτική ομηρεία που υφίστανται». Και υπογραμμίζουν: «Αυτό δε σημαίνει ότι το πρόβλημα έπαψε να υπάρχει και εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως τη συγγνώμη του ο κ. Κατσαρός έπρεπε να τη ζητήσει από τους πληγέντες και αδικηθέντες μηλοπαραγωγούς μπροστά τους και όχι σε κλειστή κομματική σύσκεψη και να επανορθώσει κλείνοντας το ραντεβού με τον κ. Υπουργό». Και καταλήγοντας τονίζουν ότι «οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι βρέθηκαν στο πλάι τους και ποιοι πρωτοστατούσαν στις διεκδικήσεις τους, αλλά και ποιοι έλαμψαν διά της απουσίας τους προσδοκώντας κομματικά και προσωπικά οφέλη»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ