ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2002
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η υστερία συνεχίζεται...

Ινδοί στρατιώτες δοκιμάζουν τα συρματοπλέγματα στα σύνορα με το Πακιστάν, όπου οι ανταλλαγές πυρών παραμένουν σφοδρές

Associated Press

Ινδοί στρατιώτες δοκιμάζουν τα συρματοπλέγματα στα σύνορα με το Πακιστάν, όπου οι ανταλλαγές πυρών παραμένουν σφοδρές
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΡΩΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι καθημερινές εξελίξεις στην κρίση Ινδίας - Πακιστάν κλιμακώνουν, όλο και περισσότερο, την ένταση και συντηρούν τους φόβους ευρύτερης σύγκρουσης.

Στο στρατιωτικό επίπεδο ξεχώριζε η είδηση της νέας - τρίτης κατά σειρά - δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου από το Πακιστάν, με τον κωδικό Γκαζναβί, και δυνατότητα πλήγματος με πυρηνικές κεφαλές σε βεληνεκές 290 χιλιομέτρων, βαθιά δηλαδή στο ινδικό έδαφος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντον». Την ίδια ώρα, καθόλου τυχαία, το Πεντάγωνο διοχέτευε και η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» δημοσίευε εκτιμήσεις για τις συνέπειες της χρήσης των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν οι δύο πλευρές, σε περίπτωση σύρραξης: 12 εκατομμύρια νεκροί, 7 εκατομμύρια τραυματίες, ενώ και η «πιο περιορισμένη» χρήση πυρηνικών θα έχει συνέπειες ανάλογες «του κατακλυσμού»: ραδιενεργό μόλυνση, λιμός, ασθένειες και μεταλλάξεις, μια πραγματικότητα με την οποία η μόνη περίπτωση πολεμικής χρήσης ατομικών όπλων - από τις ΗΠΑ κατά της Ιαπωνίας στο λυκαυγές του Β` Παγκοσμίου Πολέμου - δεν μπορεί καν να συγκριθεί...

Το Πεντάγωνο μάλιστα διευκρινίζει, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπους που η «Ποστ» επικαλείται χωρίς να κατονομάζει, πως δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» πλέον, με άλλα λόγια ότι τίποτε δε διασφαλίζει πως οι δύο χώρες απλώς κάνουν ρητορικές μπλόφες για τη χρήση των πυρηνικών τους οπλοστασίων. Και ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση είναι «να ρίξει τη θερμοκρασία» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Το Πακιστάν έκανε χθες την τρίτη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μέσα σε τρεις μέρες...

Associated Press

Το Πακιστάν έκανε χθες την τρίτη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μέσα σε τρεις μέρες...
Πράγμα καθόλου εύκολο. Χτες, η εφημερίδα «Χιντουστάν Τάιμς» έγραφε ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο ινδικός στρατός έχει σκοτώσει κάπου 230 Πακιστανούς στρατιώτες στις συνεχείς συγκρούσεις στη Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στο Κασμίρ. Την ίδια ώρα ο Ινδός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες προειδοποιούσε πως «υπάρχουν 3.000 τρομοκράτες» κοντά στα σύνορα, «έτοιμοι να εισβάλουν» στη χώρα του. Και ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Τζασουάντ Σινχ δήλωνε πως «δε θα καθορίσει το αν η Ινδία θα αναλάβει δράση το αν υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα στο Πακιστάν».

Σε ό,τι αφορά την προχτεσινή ομιλία του Πακιστανού πραξικοπηματία στρατηγού και «εκλεγμένου» Προέδρου, Περβέζ Μουσάραφ, η στάση της ινδικής κυβέρνησης ήταν από ειρωνική ως περιφρονητική. Ο Σινχ έκανε σχόλια περί «διγλωσσίας» του Μουσάραφ, ο οποίος από τη μια λέει ότι «ελέγχει το Πακιστάν», αλλά όχι «τους τρομοκράτες που δρουν εκεί», χαρακτήρισε τον στρατηγό «άνθρωπο με πολύ μικρό λεξιλόγιο» και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο είτε άμεσου διαλόγου είτε τριμερούς, με αμερικανική ή ρωσική μεσολάβηση. Συνολικά, η εκτίμηση της κυβέρνησης Βάτζπαϊ είναι πως η ομιλία Μουσάραφ ήταν «απογοητευτική και επικίνδυνη».

Από την αεροπορική βάση Πράτικα ντι Μάρε της Ιταλίας, όπου γινόταν η κοινή διάσκεψη ΝΑΤΟ - Ρωσίας, τόσο το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο όσο και η ρωσική κυβέρνηση απηύθυναν -- σπάζοντας τον άτυπο νόμο ότι δε σχολιάζουν συγκρούσεις εκτός ορίων ευθύνης τους - μια προτροπή στις δύο κυβερνήσεις: «Οι Πρόεδροι και πρωθυπουργοί απευθύνουν έκκληση προς τις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση της έντασης και επανάληψη των μεταξύ τους συνομιλιών για να επιλυθούν ειρηνικά τα προβλήματά τους», είπε ο λόρδος Ρόμπερτσον, ΓΓ του ΝΑΤΟ. Σε μια ακόμη πιο «παράδοξη» εξέλιξη, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ανέθεσαν (ατύπως) στον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν το ρόλο του «πυροσβέστη», αφού θα συναντήσει προσεχώς τόσο τον Μουσάραφ όσο και τον Βάτζπαϊ στο Καζαχστάν. Σχεδόν όλοι οι ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις συνεντεύξεις Τύπου σχολίασαν ότι «ανησυχούν» για την κρίση Ινδίας - Πακιστάν.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αρμιτέιτζ αναμένεται στην περιφέρεια αυτήν την εβδομάδα ή στις αρχές της μεθεπόμενης. Ο Βρετανός ΥπΕξ Τζακ Στρο, που ολοκλήρωσε ήδη την επίσκεψή του στο Πακιστάν και αναμενόταν χτες στην Ινδία, κάλεσε τον Αμπντούλ Σατάρ - τον ομόλογό του - να φροντίσει «να τερματιστεί η τρομοκρατία από τις δύο πλευρές των συνόρων». Στις δύο χώρες στέλνει και η Ιαπωνία έναν υψηλόβαθμο διπλωμάτη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεϊκέν Σουγκιούρα, σε «μεσολαβητική» προσπάθεια. Το Τόκιο - μεγαλύτερος παροχεύς οικονομικής βοήθειας στις δύο χώρες - θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» της επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Πακιστάν και της Ινδίας ή να απειλήσει να σταματήσει τη χορήγηση βοήθειας.


ΝΕΠΑΛ
Νέες άγριες μάχες

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Νεπάλ και των Μαοϊκών ανταρτών αναφέρονταν χτες στο δυτικό τμήμα της χώρας, στην περιοχή Ρουκούμ. Σύμφωνα με το κρατικό Ράδιο Νεπάλ ο στρατός ανέσυρε «152 σορούς» ανταρτών, που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο αριθμός των θυμάτων από πλευράς των ανταρτών, σύμφωνα με ανταποκριτή του σταθμού, «αυξάνεται». Δε δόθηκαν στοιχεία για το αν και πόσες απώλειες είχε η κυβερνητική πλευρά. Αντίθετα, ο στρατός ισχυρίστηκε ότι «ανέσυρε χιλιάδες όπλα που είχαν κλαπεί» από αποθήκες του σε ενέργειες των ανταρτών. Αυτό, πάντως, που έγινε σαφές ήταν το ότι η προχτεσινή επανεπιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα από τον μονάρχη Γκιανέντρα αποτελούσε, κατ' ουσίαν, το «πράσινο φως» στο στρατό να εντείνει τις επιχειρήσεις του: η ιστοσελίδα NepalNews.com σημειώνει πως ο στρατός της χώρας πραγματοποιεί «τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της πρόσφατης ιστορίας, μετά το 1970».

Ο υπηρεσιακός (πλέον) πρωθυπουργός Ντεούμπα συναντήθηκε χτες με τους επικεφαλής των ξένων διπλωματικών αποστολών, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι «οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, δίκαια και ελεύθερα» την 13η Νοεμβρίου εφέτος. Ενώ ο διχασμός στο κυβερνών Κόμμα του Κονγκρέσο βαθαίνει με αφορμή την απόφαση του Ντεούμπα να διαλύσει τη Βουλή, η αξιωματική αντιπολίτευση, το Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ - Ενωμένο Μαρξιστικό - Λενινιστικό, προσπαθεί «να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις του, με στόχο να νικήσει στις επερχόμενες εκλογές», σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ