ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και αλλαγές στα Σώματα Ασφαλείας

Σχέδια να δοθεί στην αστυνομία βαρύς οπλισμός και ανακατατάξεις στα Σώματα του Στρατού

Ο Γιλντιρίμ καταθέτει στεφάνι στο μαυσωλείο του Ατατούρκ, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου

Copyright 2016 The Associated

Ο Γιλντιρίμ καταθέτει στεφάνι στο μαυσωλείο του Ατατούρκ, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου
ΑΓΚΥΡΑ.--

Καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε «καθεστώς έκτακτης ανάγκης», η κυβέρνηση ενισχύει διαρκώς τα μέτρα που μπορεί να αξιοποιήσει για τον έλεγχο των πολιτικών της αντιπάλων και φυσικά ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, αφού η τρομοκράτηση και η ενσωμάτωση των λαϊκών στρωμάτων παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα για την αστική τάξη της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Εφκάν Αλά, ανακοίνωσε πως η αστυνομία σύντομα θα αποκτήσει βαρέα όπλα, συνδέοντας την απόφαση με την πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος και σχολιάζοντας ότι «δεν είναι πολιτική μας να συμπεριφερόμαστε σαν να μη συνέβη τίποτα». Επιπλέον, ο Αλά συνέδεσε την ενίσχυση της αστυνομίας και με την ανάγκη να διαμορφωθούν ένα «σύστημα ασφαλείας» και μια «ισορροπία εξουσιών» που θα μπορεί να εμποδίσουν «άτομα ψυχικά άρρωστα» ή «μη εμπιστοσύνης» να βλάψουν την Τουρκία. Ακόμα, επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει αναδιάρθρωση και στις Μυστικές Υπηρεσίες, επαναφέροντας την «απογοήτευση» που προκάλεσε στην κυβέρνηση το γεγονός ότι δεν πληροφορήθηκε έγκαιρα τα σχέδια ανατροπής της. «Αν δεν κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα αντιμετωπίσουμε κι άλλο μέγιστο πρόβλημα μετά από 5 ή 10 χρόνια», ανέφερε.

Στο μεταξύ, νωρίς χτες το πρωί υπέβαλαν την παραίτησή τους δύο ανώτατοι στρατιωτικοί και μέχρι πρότινος μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS) της χώρας, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίασή του, όπου αναμενόταν να ανακοινωθούν κρίσιμες αλλαγές. Πρόκειται για τους στρατηγούς Ιχσάν Ουγιάρ, αρχηγό του Στρατού Ξηράς της Τουρκίας, και Καμίλ Μπασόγλου, αρχηγό του τομέα Εκπαίδευσης και Δόγματος Διοίκησης.

Πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, το πρώτο υπό την προεδρία Γιλντιρίμ και διάρκειας μιας μέρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ συνοδευόμενος από μέλη του Συμβουλίου.

Το CNN Turk μετέδιδε χτες πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες και το Γενικό Επιτελείο Στρατού θα πρέπει να τεθούν υπό την Προεδρία της Δημοκρατίας και όχι του πρωθυπουργού.

Προχτές το βράδυ, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αποτάχθηκαν 1.684 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στα γεγονότα της 15ης Ιούλη, ενώ χτες ανακοινώθηκαν 88 νέες απολύσεις στο υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, αργά το βράδυ της Δευτέρας, έγινε γνωστό ότι με προεδρικό διάταγμα άνοιξε ο δρόμος για την παύση λειτουργίας 130 Μέσων Ενημέρωσης, στα οποία συγκαταλέγονταν τρία ειδησεογραφικά πρακτορεία, 16 τηλεοπτικοί σταθμοί, 45 ημερήσιες εφημερίδες κ.τ.λ., μεταξύ των οποίων και η «Ζαμάν», που ανήκε στον επιχειρηματικό όμιλο του ισλαμιστή Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά είχε ήδη σταματήσει να λειτουργεί εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα.

Αντιδράσεις στο εξωτερικό

Οι διαστάσεις που αποκτούν τα μέτρα της κυβέρνησης του ΑΚP συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στο εξωτερικό.

Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «μια ανησυχητική τάση στην Τουρκία», στην οποία «οι επίσημοι φορείς, οι αστυνομικοί και οι δικαστικοί, χρησιμοποιούνται για να αποθαρρύνουν τον θεμιτό πολιτικό διάλογο».

Ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο - σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Φαρχάν Χακ - εξέφρασε την ανησυχία του για την έκταση που θα πάρει το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» και τις «ανησυχητικές αναφορές για κακοποίηση κάποιων από τους κρατουμένους, όπως και για τις συνθήκες κράτησής τους».

Οσον αφορά την τύχη του Γκιουλέν, που η Αγκυρα επίμονα ζητά την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, επικαλέστηκε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις οποίες πιθανώς να διαφύγει σε Αυστραλία, Μεξικό, Καναδά, Νότια Αφρική ή Αίγυπτο. Πάντως, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Σερίφ Ισμαήλ, είπε ότι δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα χορήγησης ασύλου στο Κάιρο, ωστόσο αν κάτι τέτοιο γίνει, αυτό θα εξεταστεί.

Τέλος, στον τουρκικό Τύπο συνεχίζονται τα ερωτήματα για το μέλλον και τη σημασία της συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας. Η χτεσινή «Σαμπάχ» φιλοξένησε κεντρικό άρθρο στην ιστοσελίδα της με τίτλο «Η τουρκική κοινή γνώμη ζητά από τις ΗΠΑ αποδείξεις ότι δεν είναι πίσω από το πραξικόπημα», όπου σχολιάζοντας τις αμφιλεγόμενες αντιδράσεις πολλών αμερικανικών ΜΜΕ και επιτελείων καταλήγει: «Για να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση εμπιστοσύνης, οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν την πολιτική ενοχοποίησης του θύματος, να καταδικάσουν ανεπιφύλακτα το πραξικόπημα, να πουν και να δείξουν ότι είναι με την πλευρά της δημοκρατίας και να προσπαθήσουν να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη του τουρκικού λαού και να σεβαστούν την ελεύθερη βούλησή του. Διαφορετικά, οι σημερινές και οι μελλοντικές τουρκικές κυβερνήσεις θα δεχτούν μεγάλη πίεση για να εξηγήσουν την αξία της διατήρησης μιας συμμαχίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

ΣΥΡΙΑ
Πρόταση Ασαντ για αμνηστία σε αντικαθεστωτικούς...

Και συρο-ρωσική επιχείρηση για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων στο Χαλέπι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Την επίσπευση εξελίξεων σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο φαίνεται να προκαλεί η πλήρης περικύκλωση της πόλης Χαλέπι χτες από το συριακό στρατό, μετά την ανακατάληψη της συνοικίας Μπάνι Ζέιντ, της τελευταίας που απέμενε στα χέρια αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών.

Λίγες ώρες μετά την ανακατάληψη, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, εξέδωσε προεδρικό διάταγμα, ανακοινώνοντας τη χορήγηση αμνηστίας σε όλους όσοι καταζητούνται από τη Δικαιοσύνη και παραδώσουν όπλα μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Στο ίδιο διάταγμα αναφέρεται μάλιστα πως όσοι ένοπλοι αφήσουν ελεύθερους αιχμαλώτους, χωρίς αντάλλαγμα, μέσα στον επόμενο ένα μήνα θα απαλλαχθούν από κάθε ποινή εάν υπάρχουν σε βάρος τους κατηγορίες...

Αμέσως μετά Σύροι και Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη δημιουργία τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων και ενός τέταρτου για τη διαφυγή ενόπλων (τζιχαντιστών και «μετριοπαθών») στο βόρειο τμήμα της πόλης με κατεύθυνση την περιοχή Καστέλο, πετώντας μάλιστα και σχετικά φέιγ βολάν σε περιοχές του βόρειου Χαλεπίου. Επιπλέον, μουσουλμάνοι ιερωμένοι κάλεσαν τον κόσμο να παραδώσει τα όπλα, ενώ ο κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας, Μοχάμεντ Ολμπι, διαβεβαίωσε πως θα προσφερθούν προσωρινά καταλύματα σε όλους όσοι κάνουν χρήση των διαδρόμων.

Αν και το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ μετέδωσε πως δεκάδες αντικαθεστωτικοί παραδόθηκαν δίνοντας τα όπλα τους, φαίνεται πως η ρωσο-συριακή πρωτοβουλία αντιμετωπίστηκε - αρχικά τουλάχιστον - με επιφύλαξη, καθώς δεν αναφέρθηκαν άμεσα ούτε παραδόσεις όπλων, ούτε διελεύσεις ενόπλων.

Σε διπλωματικό - στρατιωτικό επίπεδο αναφέρθηκε και μία ακόμη ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ανακοίνωσε πως αναχώρησε χτες από τη Μόσχα με προορισμό τη Γενεύη ο Ρώσος στρατηγός Σ. Γκαντχιμαγκομέντοφ μαζί με άλλους Ρώσους εμπειρογνώμονες ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με βασικό θέμα τη συζήτηση «της κρίσης στην πόλη Χαλέπι».

Στη Γενεύη, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, εξέφρασε την επιθυμία του να δει πώς θα μπορούσε ο ΟΗΕ να συντονίσει με τη Ρωσία ένα σχέδιο βοήθειας των αμάχων στο Χαλέπι και τον εκεί αφοπλισμό αντικαθεστωτικών ενόπλων. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα μεταβεί σύντομα στην Τεχεράνη, ώστε να ενημερώσει το Ιράν για την πρόσφατη ρωσο-αμερικανική συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας στη Συρία...

Στον αντίποδα αυτών, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, και Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσαν τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της να τερματίσουν την «καταστροφική πολιορκία» του Χαλεπίου, επειδή «παραβιάζει τη συμφωνία παύσης πυρός του Μονάχου και το διεθνές Δίκαιο». Κάτι βέβαια που δεν έκαναν όσον καιρό η μισή πόλη ήταν υπό την κατοχή των αντικαθεστωτικών...

Η «κατανόηση» της «Αλ Κάιντα»

Επιπροσθέτως, χτες ο υπαρχηγός της «Αλ Κάιντα», Αχμεντ Χασάν Αμπού ελ Χέιρ, σε εξάλεπτο ηχητικό μήνυμά του που κυκλοφόρησε μέσω Διαδικτύου κάλεσε τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Μέτωπο Νούσρα» να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να «προστατεύσουν τα συμφέροντα του Ισλάμ, των Μουσουλμάνων και να συγκροτήσουν μία καλή ισλαμική κυβέρνηση στη Συρία» και ότι του επιτρέπεται να σπάσει τους δεσμούς του με τη «μητρική» οργάνωση, προκειμένου να διαφυλάξει την ενότητά του.

Το μήνυμα του υπαρχηγού της« Αλ Κάιντα» εμφανίζεται λίγες μέρες αφότου έγινε γνωστό πως ο αρχηγός του «Μετώπου Νούσρα», Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι, ετοιμάζεται να αλλάξει το όνομα και τη σημαία της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά όχι ταυτότητα, με την προσδοκία πως έτσι θα μπορέσουν να γλιτώσουν από τις - κατά τα φαινόμενα - επικείμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις ΗΠΑ - Ρωσίας στη Συρία...

Τέλος, έκθεση της οργάνωσης «Βαλκανικό Δίκτυο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας», που δημοσίευσε χτες η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», υποστηρίζει ότι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εξήγαγαν σε Συρία και άλλες χώρες της Μ. Ανατολής όπλα αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και πολλά από αυτά έπεσαν σε χέρια τζιχαντιστών.

ΙΣΡΑΗΛ
Αμερικανικές αντιδράσεις για τη συνέχιση των εποικισμών...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Προβοκατόρικα» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης να προωθήσει την οικοδόμηση 770 νέων κατοικιών Εβραίων εποίκων στον εποικισμό Γκίλο, στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι (...) Αυτά τα βήματα των ισραηλινών αρχών δείχνουν σταθερή επιτάχυνση της εποικιστικής δραστηριότητας και υποβαθμίζουν συστηματικά τις προοπτικές για λύση δύο ανεξάρτητων κρατών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες «ενισχύουν ένα πρότυπο προβοκατόρικης και αντιπαραγωγικής ενέργειας που θέτει σοβαρά ερωτήματα για την τελική δέσμευση του Ισραήλ για μία ειρηνική, μέσω διαπραγμάτευσης, λύση με τους Παλαιστίνιους».

Το ίδιο 24ωρο, η ισραηλινή Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ιr Amim, που τάσσεται κατά των εβραϊκών εποικισμών, ανακοίνωσε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν 168 κατοικίες Παλαιστινίων, αφήνοντας άστεγους πάνω από 700 Παλαιστίνιους, στο πλαίσιο της «λογικής» των κατοχικών αρχών για συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων. Οπως σημειώνει η οργάνωση, ο αριθμός ισοδυναμεί με τις κατοικίες που κατεδάφισαν όλο το 2015.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε χτες η ανακοίνωση Ισραηλινών αξιωματούχων πως από τη Δευτέρα, 1η Αυγούστου, αναλαμβάνει γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη ο Ντάνι Νταγιάν, Εβραίος έποικος από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης. Το γεγονός σχολιάστηκε ως μία επιπρόσθετη ένδειξη της εντεινόμενης επιρροής των Εβραίων εποίκων στην ισραηλινή κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ