Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Αμερικανικές αντιδράσεις για τη συνέχιση των εποικισμών...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Προβοκατόρικα» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης να προωθήσει την οικοδόμηση 770 νέων κατοικιών Εβραίων εποίκων στον εποικισμό Γκίλο, στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι (...) Αυτά τα βήματα των ισραηλινών αρχών δείχνουν σταθερή επιτάχυνση της εποικιστικής δραστηριότητας και υποβαθμίζουν συστηματικά τις προοπτικές για λύση δύο ανεξάρτητων κρατών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες «ενισχύουν ένα πρότυπο προβοκατόρικης και αντιπαραγωγικής ενέργειας που θέτει σοβαρά ερωτήματα για την τελική δέσμευση του Ισραήλ για μία ειρηνική, μέσω διαπραγμάτευσης, λύση με τους Παλαιστίνιους».

Το ίδιο 24ωρο, η ισραηλινή Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ιr Amim, που τάσσεται κατά των εβραϊκών εποικισμών, ανακοίνωσε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν 168 κατοικίες Παλαιστινίων, αφήνοντας άστεγους πάνω από 700 Παλαιστίνιους, στο πλαίσιο της «λογικής» των κατοχικών αρχών για συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων. Οπως σημειώνει η οργάνωση, ο αριθμός ισοδυναμεί με τις κατοικίες που κατεδάφισαν όλο το 2015.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε χτες η ανακοίνωση Ισραηλινών αξιωματούχων πως από τη Δευτέρα, 1η Αυγούστου, αναλαμβάνει γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη ο Ντάνι Νταγιάν, Εβραίος έποικος από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης. Το γεγονός σχολιάστηκε ως μία επιπρόσθετη ένδειξη της εντεινόμενης επιρροής των Εβραίων εποίκων στην ισραηλινή κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ