Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝOTIA ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Κοινή παρέμβαση ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Αυστραλίας

Η κατάσταση στην περιοχή δεν αφορά άμεσα καμία από τις τρεις χώρες, επισημαίνει αντιδρώντας η Κίνα

Από πρόσφατη περιπολία κινεζικού αεροσκάφους στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Xinhua

Από πρόσφατη περιπολία κινεζικού αεροσκάφους στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
ΠΕΚΙΝΟ.--

Κοινή παρέμβαση για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) έκαναν οι ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την 6η συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) τους, Τζον Κέρι, Φούρνιο Κισίντα και Τζούλι Μπίσοπ, αντίστοιχα, στο πλαίσιο του «Τριμερούς Στρατηγικού Διαλόγου».

Στην παρέμβασή τους, οι τρεις πλευρές επισημαίνουν «τη δέσμευσή τους για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους για τη διασφάλιση ενός ειρηνικού, σταθερού μέλλοντος ευημερίας για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και τον κόσμο». Οι υπουργοί «επανέλαβαν τη σημασία της διατήρησης της θαλάσσιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Ασίας - Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού. Κάλεσαν όλα τα κράτη να σεβαστούν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων. Επαναβεβαίωσαν τη σημασία των αποφάσεων των κρατών και της διασαφήνισης των διεκδικήσεών τους με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο των Θαλασσών του 1982 (UNCLOS), χωρίς να χρησιμοποιείται βία ή εξαναγκασμός για την προώθηση των διεκδικήσεών τους».

Εκφράζοντας τις «σοβαρές τους ανησυχίες για τις θαλάσσιες διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», οι υπουργοί διατύπωσαν την ισχυρή τους αντίθεση «σε κάθε μονομερή ενέργεια εξαναγκασμού που θα μπορούσε να αλλάξει το "στάτους κβο" και να αυξήσει τις εντάσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποχής από μονομερείς ενέργειες που προκαλούν μόνιμη φυσική αλλαγή στο θαλάσσιο περιβάλλον σε περιοχές για τις οποίες εκκρεμεί οριοθέτηση και κάλεσαν όλες τις χώρες να απόσχουν από ενέργειες, όπως εγγειοβελτιωτικά έργα μεγάλης κλίμακας και την κατασκευή προκεχωρημένων φυλακίων, όπως και τη χρησιμοποίησή τους για στρατιωτικούς σκοπούς». Τέλος, κάλεσαν Κίνα και Φιλιππίνες «να συμμορφωθούν με την απόφαση της 12ης Ιούλη του Διαιτητικού Δικαστηρίου στην υπόθεση Φιλιππίνων - Κίνας που είναι τελική και δεσμευτική και για τις δύο πλευρές». Εκαναν, μάλιστα, λόγο για «μια κρίσιμη ευκαιρία για τη διατήρηση της υπάρχουσας διεθνούς τάξης, που βασίζεται σε νόμους, και για επίδειξη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο».

Μεταξύ άλλων, ΗΠΑ - Ιαπωνία - Αυστραλία εκφράζουν την αντίθεσή τους και για κάθε «μονομερή ενέργεια εξαναγκασμού», που θα μπορούσε αυξήσει τις εντάσεις και στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα.

Τα παραπάνω αποτυπώνουν την «ετοιμότητα» καταρχήν των ΗΠΑ - Ιαπωνίας, που με όλους τους συμμάχους τους στην περιοχή παρακολουθούν τις κινήσεις των άλλων κέντρων και ειδικά της Κίνας, δεδομένης της μεγάλης σημασίας που έχει η Νότια Κινεζική Θάλασσα για το εμπόριο, την Ενέργεια και άλλους κλάδους.

Η κοινή τοποθέτηση των τριών δεν άργησε να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κίνας, που με δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, τόνισε - σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - ότι τα ζητήματα που υπάρχουν στην περιοχή δεν αφορούν απευθείας καμία από τις τρεις αυτές χώρες, τις οποίες και κάλεσε να σεβαστούν τις προσπάθειες των άμεσα εμπλεκόμενων χωρών να διαφυλάξουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ