Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Επίσημη ανακοίνωση για συγκρότηση σώματος «Εθνοφρουράς»

Στο πλαίσιο της «υπεράσπισης της ασφάλειας του έθνους»

Σε όλα τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας που δρουν στο έδαφος της Γαλλίας, προστέθηκε από χτες και η «Εθνοφρουρά»
Σε όλα τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας που δρουν στο έδαφος της Γαλλίας, προστέθηκε από χτες και η «Εθνοφρουρά»
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τη συγκρότηση σώματος «Εθνοφρουράς» ανακοίνωσε επίσημα, χτες, η γαλλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων για την ασφάλεια της χώρας και του έθνους και της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η Εθνοφρουρά θα οικοδομηθεί από τις υπάρχουσες επιχειρησιακές εφεδρείες». Οι απαραίτητες προετοιμασίες θα γίνουν μέσα στον Αύγουστο ώστε «να καταστεί επιχειρησιακή το ταχύτερο δυνατό αυτή η δύναμη, που θα τεθεί στην υπηρεσία της προστασίας των Γάλλων». Λεπτομέρειες για τις ακριβείς αρμοδιότητες του νέου σώματος δεν έχουν δοθεί.

Μετά το μακελειό στη Νίκαια, η συζήτηση για την ανάγκη να ενισχυθούν οι δυνάμεις ασφαλείας έχει αναζωπυρωθεί, με τον Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, να αναφέρεται στην ανάγκη να αναπτυχθούν εφεδρείες σε Χωροφυλακή και Αστυνομία αλλά και 12.000 παραπάνω έφεδροι σε Στρατό Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό, με στόχο την υποστήριξη των δυνάμεων της τάξης, που θεωρείται πως αντιμετωπίζουν πίεση εξαιτίας των αυξημένων «τρομοκρατικών επιθέσεων». Στο πλαίσιο αυτό, από δηλώσεις αξιωματούχων και δημοσιεύματα προκύπτουν εκτιμήσεις ότι μέχρι τα τέλη του Ιούλη θα είναι διαθέσιμοι 15.000 έφεδροι, από 12.000 που είναι σήμερα.

Η «κινητοποίηση» τμημάτων του στρατού για την «αντιμετώπιση» κινδύνων στο εσωτερικό των χωρών είναι κάτι που επανειλημμένα έχει τεθεί ως στόχος και σε πολλά ντοκουμέντα και Συνόδους Κορυφής της ΕΕ. Τέτοιες αποφάσεις - παροτρύνσεις έρχονται στο προσκήνιο σε όλο και περισσότερες χώρες καθώς ο «κίνδυνος της τρομοκρατίας» στρώνει το έδαφος και για ένταση της αστυνομοκρατίας - καταστολής σε βάρος των εργατικών - λαϊκών κινημάτων και αγώνων.

Στο μεταξύ, όσον αφορά τις έρευνες για την πρόσφατη δολοφονική επίθεση στη Νορμανδία (της οποίας την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος»), χτες οι αρχές ανακοίνωσαν ότι και ο δεύτερος δράστης ήταν γνωστός και οι Μυστικές Υπηρεσίες τον είχαν καταγράψει ως «ύποπτο ριζοσπαστικοποίησης». Επιπλέον, η αρμόδια μονάδα φέρεται να είχε ειδοποιηθεί από ξένη μυστική υπηρεσία.

  • Η αυτονομιστική οργάνωση FLNC, που δρα στην Κορσική, τόνισε χτες ότι σε περίπτωση επιθέσεων από ισλαμιστές εξτρεμιστές θα απαντήσει «χωρίς κανένα δισταγμό».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ