ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Συνάντηση υπουργών για το «ψητό» της εκμετάλλευσης των λαών

Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας
Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εκπρόσωποι των δύο πιο ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών της ΕΕ και των πιο ισχυρών αστικών τάξεων, Γερμανίας και Γαλλίας, συναντήθηκαν χτες στο Βερολίνο, προς αναζήτηση νέων δρόμων κερδοφορίας για τα μονοπώλια των χωρών τους και κοινή στρατηγική στην επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Οι υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης, Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, και Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχαν συναντήσεις με τους Γερμανούς ομολόγους τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντίστοιχα, όπου συμμετείχαν και οι κεντρικοί τραπεζίτες των δύο χωρών. Το ζητούμενο είναι η προώθηση επενδύσεων ενώ πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια συνάντηση τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Η συνάντηση δε αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο που προωθείται και το λεγόμενο επενδυτικό πακέτο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά «ζεστό» χρήμα προς το κεφάλαιο από το ξεζούμισμα των λαών. Οπως διαρρεόταν, οι ηγεσίες Γαλλίας και Γερμανίας θα στήριζαν τις προτάσεις Γιούνκερ για πακέτο ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από εκεί και πέρα βγαίνουν τα μαχαίρια για το ποια μονοπώλια θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτό. Η Γερμανία πιέζει να μην υπάρξει χαλάρωση στα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ η γαλλική κυβέρνηση πλασάρει τη χαλάρωση ως βασικό ζήτημα για να υπάρξει ανάπτυξη.

Το ζήτημα αυτό βεβαίως θα είναι αντικείμενο και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 18 και 19 Δεκέμβρη, όπου θα ενταθεί ο ανταγωνισμός αλλά και η προσπάθεια συγκερασμού των συμφερόντων, που συνήθως ανταποκρίνεται στη θέση και την ισχύ που έχει το κάθε καπιταλιστικό κράτος έναντι των άλλων.

ΓΑΛΛΙΑ
Το κεφάλαιο... διαδηλώνει και τα θέλει όλα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Κάθε όριο προκλητικότητας φαίνονται έτοιμοι να ξεπεράσουν οι μεγαλοεργοδότες στη Γαλλία, οπλισμένοι με το θράσος που τους δίνει η ένταση της αντεργατικής επίθεσης, με τη στήριξη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης αλλά και όλων των αστικών δυνάμεων.

Ετσι, χτες, ο πρόεδρος της Ενωσης των βιομηχάνων MEDEF Πιέρ Γκατάζ δήλωνε ότι «εμείς οι επιχειρηματίες δεν αντέχουμε πια, ασφυκτιούμε», λίγο πριν από «κινητοποίηση» που έγινε στο Παρίσι με τη στήριξη και της Γενικής Συνομοσπονδίας Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων. Στη συγκεκριμένη οργάνωση συμμετέχουν επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 υπαλλήλους.

Ο Γκατάζ προσπάθησε να «κλαφτεί», κάνοντας λόγο για 60.000 επιχειρήσεις που κλείνουν κάθε χρόνο, προσπαθώντας να εξισώσει τις «δυσκολίες» των μεγαλοεπιχειρηματιών που ανησυχούν μήπως αποκλειστούν από τη διαδικασία συγκέντρωσης του κεφαλαίου που θα αυξήσει τη δύναμη των πιο ισχυρών και την ασφυκτική πίεση που δέχονται μικροεπαγγελματίες που συνθλίβονται από τη στήριξη των μονοπωλίων και ξεκληρίζονται.

Μετά τις φοροαπαλλαγές και μια σειρά αντεργατικά μέτρα που ήδη προώθησε η κυβέρνηση και σχεδιάζει να επεκτείνει (π.χ. μέσα από την εξάπλωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας), η μεγαλοεργοδοσία επικεντρώνει σήμερα τις αξιώσεις της σε ζητήματα που αφορούν τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» και την πλήρη απελευθέρωση των σχέσεων εργασίας. Για παράδειγμα, διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να υπογράφουν προσωρινές συμβάσεις για δουλειά για λιγότερες από 24 ώρες εργασίας τη βδομάδα όπως και ότι οι εταιρείες με λιγότερους από 250 εργαζόμενους πρέπει να ενημερώνουν δύο μήνες νωρίτερα αν σχεδιάζουν να βάλουν «λουκέτο».

Πάντως, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι μοιράζεται τις αγωνίες του ντόπιου κεφαλαίου για διασφάλιση της θέσης του στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Λίγες μέρες πριν, δέχτηκε συμβουλές για νέες αντεργατικές ανατροπές, μεταξύ άλλων για σύνδεση των μισθών με τα επίπεδα της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της παγκόσμιας οικονομίας...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Οι Γάλλοι βουλευτές σε μια συμβολικής σημασίας, μη δεσμευτική ψηφοφορία τάχθηκαν, χτες, υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους με 339 ψήφους υπέρ και 151 κατά. Πρόκειται για αντίστοιχη κίνηση όπως αυτές στα Κοινοβούλια Μεγάλης Βρετανίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας, που αν και δεν αλλάζουν τίποτε, απ' την άλλη καταγράφουν μια πίεση προς το Ισραήλ για συνέχιση και κατάληξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Στην ψηφοφορία πάντως δεν ήταν παρόντες ούτε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, ούτε ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ενώ ο υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αρλέμ Ντεζίρ, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε μία συμβολική αναγνώριση που θα οδηγήσει μονάχα σε ένα εικονικό κράτος». Αμεση βέβαια ήταν η αντίδραση του Ισραήλ, που με ανακοίνωση της πρεσβείας του στο Παρίσι έσπευσε να σημειώσει ότι η απόφαση αυτή «θα απομακρύνει τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία για την ειρήνη», ενώ «στέλνει ένα λάθος μήνυμα στους ηγέτες και στους λαούς της περιοχής». Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την κίνηση αυτή.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Την παραίτησή του από το στράτευμα ανακοίνωσε ο Κολομβιανός στρατηγός Ρούμπεν Νταρίο Αλσάτε Μόρα, επικεφαλής της συνδυασμένης αντιαντάρτικης μονάδας «Τιτάν», σε συνέντευξή του που παραχώρησε χτες μετά την απελευθέρωσή του την Κυριακή από τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP). Ο στρατηγός, που αιχμαλωτίστηκε από τους κομμουνιστές αντάρτες με πολιτικά σε ζώνη όπου γίνονται επιχειρήσεις, απέδωσε την παραίτηση στο γεγονός ότι «έσφαλε και δεν τήρησε τα μέτρα ασφαλείας».

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Σε περικοπές μισθών κατέληξαν τη Δευτέρα το βράδυ η σλοβένικη κυβέρνηση με τις ηγεσίες των συνδικάτων των δημοσίων υπάλληλων, στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων και για να συνταχθεί βιώσιμος προϋπολογισμός. Στην πραγματικότητα για να βγει χωρίς σημαντικές απώλειες από την κρίση η πλουτοκρατία, με τα βάρη να πληρώνουν οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι συμβιβασμένες ηγεσίες αναμένεται να βάλουν την τελική υπογραφή μετά από έγκριση από τα μέλη των συνδικάτων. Η συμφωνία προβλέπει την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων λιτότητας και επιπλέον περικοπές σε επιδόματα και σε επικουρικές συντάξεις. Ως αντάλλαγμα, οι ηγεσίες πήραν υπόσχεση για «ξεπάγωμα προαγωγών» από το τέλος του επόμενου έτους.

ΚΑΪΡΟ.-- Εφεση κατά της απόφασης δικαστηρίου να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του πρώην Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, του υπουργού του επί των Εσωτερικών και έξι συνεργατών του για το φόνο διαδηλωτών κατά την εξέγερση του 2011, άσκησε ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου. «Μια μελέτη του αιτιολογικού της απόφασης αποκάλυψε νομικά ελαττώματα στην ετυμηγορία», αναφέρει. Το ζήτημα αυτό, στο πλαίσιο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη χώρα, ήταν αναμενόμενο και αν ο πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου ξαναδικαστεί αυτή θα είναι η τρίτη και τελευταία φορά με βάση τη νομοθεσία της χώρας.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ
Ευχολόγιο για «απάλειψη της σύγχρονης σκλαβιάς»

ΒΑΤΙΚΑΝΟ.--

Μια κοινή Χάρτα των θρησκευτικών ηγετών για την «απάλειψη της σύγχρονης σκλαβιάς και της εμπορίας ανθρώπων έως το 2020» ανακοινώθηκε ότι υπογράφτηκε χτες σε ειδική τελετή στο Βατικανό. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ιδεαλιστικό ευχολόγιο που αφαιρείται από τη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα, την αιτία που αναπαράγει και τη χρήση του ανθρώπου ως εμπορεύματος.

Για την Καθολική Εκκλησία υπογράφει ο πάπας Φραγκίσκος, ενώ εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ.

Την κοινή αυτή διακήρυξη υπέγραψαν, επίσης, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι, εκ μέρους των αγγλικανών, εκπρόσωποι των ινδουιστών και των βουδιστών, ο αρχιραβίνος Ντάβιντ Ρόζεν και οι αγιατολάχ Μοχάμαντ Τάκι αλ Μονταρέσι και Σέιχ Μπασίρ Χουσάιν Ελ Τάγιεμπ.

Στόχος όπως λέγεται του ευχολόγιου - πρωτοβουλίας είναι «να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να απαλειφθεί η εμπορία ανθρώπων, η εκμετάλλευση της πορνείας, το εμπόριο οργάνων, η καταναγκαστική εργασία και κάθε άλλη σύγχρονη μορφή σκλαβιάς, η οποία παραβιάζει την αρχή βάσει της οποίας όλοι οι άνθρωποι πρέπει να χαίρουν της ίδιας ελευθερίας και να έχουν την ίδια αξιοπρέπεια».

Πρόκειται, βέβαια, τουλάχιστον για ουτοπία στην κοινωνία όπου κυριαρχεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και το κυνήγι του κέρδους των καπιταλιστών οδηγεί στο αιματοκύλισμα των λαών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δυναμική απεργία ανθρακωρύχων

ΣΜΥΡΝΗ.--

Από τη Δευτέρα έχει ξεκινήσει στην Τουρκία απεργία των εργαζομένων στα ανθρακωρυχεία και τον θερμοηλεκτρικό σταθμό της κρατικής εταιρείας Ενέργειας στην περιοχή Γιαταγκάν, στην ευρύτερη περιοχή της Μούγκλα, κοντά στη Σμύρνη. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση των ορυχείων και του σταθμού που τροφοδοτεί με Ενέργεια τη Σμύρνη, τις βιομηχανίες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της και γενικά όλη την παράκτια ζώνη.

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την ιδιωτικοποίηση από 1η Δεκέμβρη, οπότε αναμενόταν οι νέοι ιδιοκτήτες της να την επισκεφθούν. Ομως, από την πρώτη στιγμή οι ανθρακωρύχοι ταμπουρώθηκαν στις πύλες των ορυχείων, κατάσχοντας μάλιστα και χρησιμοποιώντας τα οχήματα και τις μηχανές για να προστατευτούν. Εχουν καταφέρει τη συσπείρωση σχεδόν όλων των εργατών, περίπου 1.000, καθώς και των οικογενειών τους, της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι στηρίζουν τον αγώνα τους. Στα συγκεκριμένα ορυχεία έχουν πραγματοποιηθεί δυναμικές κινητοποιήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τότε που είχαν έρθει στη δημοσιότητα τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με στελέχη και μέλη του, ενώ η κυβέρνηση του ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) έχει απειλήσει ότι θα στείλει στρατό για να καταστείλει την εργατική κινητοποίηση.

Το σοσιαλδημοκρατικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, δηλώνει επίσης τη διαφωνία του στην ιδιωτικοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ