ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εμπλοκές και διαρκής αλλαγή σχεδίων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΒΑΣΟΡΑ.--

Σε διαρκή αναδιαμόρφωση σχεδίων όσον αφορά στο, υπό αμερικανική κατοχή, Ιράκ φαίνεται ότι προχωρά η Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να υπερσκελίσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της να ελέγξει το Ιράκ.

Σύντομη συνάντηση είχε, χτες, ο Τζέι Γκάρνερ με τον Δανό διπλωμάτη, Ολε Βόλερς Ολσεν, ο οποίος αναλαμβάνει το συντονισμό της νότιας περιφέρειας της Βασόρα, μιας από τις 4, τελικά, διοικητικές ζώνες στις οποίες οι κατοχικές δυνάμεις θα χωρίσουν το Ιράκ. Ο Γκάρνερ δε διευκρίνισε γιατί άλλαξαν τα αρχικά σχέδια για 3 ζώνες (υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, Βρετανία, Πολωνία) και αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι ο Ολσεν θα αναλάβει άμεσα τα καθήκοντά του, εγκαταλείποντας τη θέση του πρεσβευτή που κατέχει στη Συρία.

Την ίδια στιγμή, στο βορρά, στη Μοσούλη, 200 εκπρόσωποι αντίπαλων εθνοτήτων εξέλεξαν, υπό το βλέμμα του Αμερικανού υποστράτηγου Ντέιβιντ Πέτριους, 24μελές δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα αναλάβει τη διοίκηση της πόλης, που, σχεδόν, παραμένει σε χάος. Δήμαρχος εξελέγη ο Αραβας απόστρατος στρατηγός Γκάνεμ αλ Μπόσα, αντιδήμαρχος ένας Κούρδος, όπως και δύο βοηθοί, ενώ συμμετέχουν 1 Τουρκομάνος και 1 Ασσύριος.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική διοίκηση στη Μοσούλη είναι απλώς μικρογραφία της γενικής εικόνας. Ο Τζέι Γκάρνερ δήλωνε ότι ελπίζει στην εκλογή μιας πολυμελούς προσωρινής ηγεσίας, στα τέλη Μάη, στην οποία θα συμμετέχουν οι ηγέτες, τουλάχιστον, των βασικών αντιπολιτευτικών οργανώσεων που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ: των δύο κουρδικών κομμάτων, του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου, της Εθνικής Ιρακινής Συμμαχίας και του σιιτικού φιλοϊρανικού Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ.

Ο Γκάρνερ, επίσης, επιβεβαίωσε ότι, την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται στο Ιράκ, ο πρώην διπλωμάτης και νυν στέλεχος του ιδρύματος του Χένρι Κίσινγκερ, Πολ Μπρέμε, ο οποίος θα αναλάβει το «πολιτικό σκέλος» της ιρακινής ανασυγκρότησης, ενώ στον απόστρατο στρατηγό θα απομείνει το «διοικητικό σκέλος». Τέλος, μετά από αλλεπάλληλες εμπλοκές, η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι υποχώρησε στην ιρακινή αντίδραση και διόρισε στη θέση του υπουργού Πετρελαίου τον Ιρακινό τεχνοκράτη Θαμίρ Αμπάς Γαντμπάν, αφήνοντας τη θέση του βασικού συμβούλου στον εκλεκτό της, πρώην διευθυντή της «Shell», Φίλιπ Κάρολ.

Το μέλλον του «μεταπολεμικού Ιράκ» θα συζητήσει, την Πέμπτη, στον ΟΗΕ, με τον ΓΓ Κόφι Ανάν και τον Χαβιέ Σολάνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Εντούτοις, ο υφιστάμενός του, υφυπουργός Τζον Μπόλτον, ξεκαθάριζε ότι «ο ΟΗΕ δεν έχει κανένα ρόλο, βραχυπρόθεσμα, στην αναζήτηση των ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής». Προς το παρόν, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας περιμένει την αμερικανική απάντηση στο αίτημά της να ερευνήσει τις καταγγελίες περί λεηλασίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων και εργαστηρίων στο Ιράκ, ενώ η Ουάσιγκτον ευελπιστεί να συγκεντρώσει αρκετές πληροφορίες μετά τη σύλληψη της «κυρίας Ανθρακα», της Χούντα Σάλιχ Μάχντι Αμας, που θεωρείται ειδήμων στο ιρακινό οπλικό πρόγραμμα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Καταστροφικοί οι ανεμοστρόβιλοι και οι καταιγίδες που πλήττουν απ' το περασμένο 48ωρο τις κεντρικές ΗΠΑ. Εξαιτίας τους έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άτομα σε Κάνσας και Μιζούρι. Αντίθετα, στο Ντιτρόι, όπου χτες αναφέρθηκαν υπόγειες εκρήξεις εξαιτίας «ανωμαλιών» στο ηλεκτρικό σύστημα, δε σημειώθηκαν τραυματισμοί, αλλά προληπτικές εκκενώσεις του ομοσπονδιακού δικαστηρίου και άλλων δημοσίων κτιρίων...

ΚΟΤΟΝΟΥ.-- Σε κατάσταση πένθους για δύο ακόμη μέρες ζει από χτες το δυτικοαφρικανικό Μπενίν. Αφορμή ο θάνατος 16 ανθρώπων και ο τραυματισμός δεκάδων άλλων, όταν δημιουργήθηκαν επεισόδια και πανικός μετά από αγώνα στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Δε φάνηκαν άμεσα τα αποτελέσματα της πολιτικής παρέμβασης (τύπου «διαμεσολάβησης») των Προέδρων Νιγηρίας, Ν. Αφρικής και Μαλάουι στην κρίση μεταξύ του Προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής» Μόργκαν Τσβανγκιράι. Ο πρώτος απαίτησε αναγνώριση της επανεκλογής του προ συνομιλιών και ο δεύτερος «διάλογο άνευ όρων».

ΛΟΥΣΑΚΑ.-- Στα 33 χρόνια (απ' τα 44 που ήταν προ δεκαετίας) μειώθηκε ο προσδόκιμος μέσος όρος ζωής στη Ζάμπια, εξαιτίας του AIDS, της ξηρασίας και της φτώχειας..

ΑΛΓΕΡΙ.-- Ο Αχμέντ Ουιάχια είναι από χτες ο νέος πρωθυπουργός της Αλγερίας. Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται εντός των προσεχών ημερών.

ΤΟΚΙΟ.-- Νεότερα στοιχεία δείχνουν σημαντική γήρανση του πληθυσμού της Ιαπωνίας. Ο αριθμός παιδιών έως 15 ετών αποτελεί το 14% του πληθυσμού (χαμηλότερο ποσοστό μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), ενώ αντίθετα ο αριθμός των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών ξεπερνά το 18%...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
«`Η συμμορφώνεστε ή πληρώνετε το τίμημα»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

«Αν είχε αμφιβολίες, τώρα, σίγουρα, ο Πρόεδρος Ασαντ γνωρίζει πολύ καλά τι οφείλει να πράξει, ώστε η Συρία να αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή». Αυτό εκτιμούσε, μετά το τέλος της σύντομης επίσκεψής του στη Συρία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, δηλώνοντας ότι «ο Πρόεδρος Ασαντ έδωσε την αίσθηση ότι δεν επιθυμεί ούτε να γίνει η Συρία καταφύγιο για καταζητούμενους Ιρακινούς, ούτε να διακινδυνεύσει την ηρεμία στην περιοχή».

Ο Πάουελ υποστήριξε ότι ο Σύρος Πρόεδρος «δεσμεύτηκε να κλείσει τα γραφεία στη Δαμασκό όσων οργανώσεων δε λειτουργούν αυστηρά εντός των πλαισίων του νόμου και του διατυπωμένου ρόλου τους ως ενημερωτικών κέντρων». Εντούτοις, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δε διευκρίνισε τι ακριβώς εννοούσε ο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Εσπευσε, όμως, να εκτιμήσει ότι «πρόκειται για σημαντικές δεσμεύσεις» και συμπλήρωσε ότι κατέστησε σαφές στον Σύρο ηγέτη ότι οι ΗΠΑ «θα παρακολουθούν από κοντά» τις κινήσεις του, διότι δεν αρκούνται σε δεσμεύσεις, αλλά σε πράξεις. Αφησε, επίσης, να εννοηθεί πως αν η Συρία «αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται τη νέα κατάσταση» θα έχει οικονομικά οφέλη από αυτήν, αλλά, αν γίνει το αντίθετο, θα μπορούσαν να της επιβληθούν και πολιτικές ή οικονομικές κυρώσεις.

Αμερικανικές διπλωματικές πηγές διέρρεαν, μετά το τέλος της τρίωρης συνάντησης Πάουελ - Ασαντ, ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «έθεσε ευθέως τα ζητήματα» και ότι «οι Σύροι εξέφρασαν τη βούληση να συνεργαστούν». Μια μέρα αργότερα, η συριακή εφημερίδα «Αλ Μπάαθ», όργανο του ομώνυμου κυβερνώντος κόμματος, επαναλάμβανε την, ουσιαστικά, πάγια θέση της Συρίας ότι «η Δαμασκός είναι πρόθυμη να συνεργαστεί σε όλα, εφόσον λυθεί, στη βάση των αρχών του ΟΗΕ, το ζήτημα της κατοχής των αραβικών εδαφών από το Ισραήλ». Η εφημερίδα, επίσης, ανέφερε ότι «εφόσον τα γραφεία των παλαιστινιακών και λιβανικών οργανώσεων που βρίσκονται στη Δαμασκό χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τα τεκταινόμενα στην περιοχή, η λειτουργία τους είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης».

Με ανακοινώσεις τους, η λιβανική «Χεζμπολάχ» και η παλαιστινιακή «Χαμάς» (δύο από τις 4 οργανώσεις των οποίων τα γραφεία ζήτησαν να κλείσουν οι ΗΠΑ, οι άλλες είναι οι «Τζιχάντ» και το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης») δηλώνουν πεπεισμένες ότι η Συρία δεν πρόκειται να υποκύψει στις αμερικανικές αξιώσεις για καταστολή της ένοπλης αντίστασης «όσο συνεχίζεται η ισραηλινή κατοχή». Την ίδια στιγμή, ισραηλινές διπλωματικές πηγές δήλωναν ότι αμφιβάλλουν πολύ για τις «καλές προθέσεις» της συριακής ηγεσίας, όπως παρουσιάστηκαν από τον Κόλιν Πάουελ, ενώ η ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» αποκάλυπτε ότι το Ισραήλ απέρριψε τη συριακή πρόταση για επανέναρξη των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών που κατατέθηκε σε μυστικό γύρο, μεταξύ τους, διαπραγματεύσεων.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΕΔΥΕ, ΕΕΔΔΑ, ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ
«Το Ιράκ είναι μόνο η αρχή... »

Πάλη για απελευθέρωση του λαού του Ιράκ, από τους Αμερικανούς, ήταν το μήνυμα που κυριάρχησε σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Συνδικάτο Οικοδόμων, με θέμα την αλληλεγγύη και την ανθρωπιστική βοήθεια στον ιρακινό λαό. Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν ο Δήμος Νίκαιας, η ΕΕΔΥΕ και η ΕΕΔΔΑ, μίλησαν ο Ε. Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο Χ. Παπαμάργαρης, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ και ο πρόεδρος της ιρακινής, μη κυβερνητικής, ανθρωπιστικής οργάνωσης «Ελ Αμάλ», Μόνα Νοαμάν.

Ο κ. Νοαμάν τόνισε την ανάγκη αντίδρασης του διεθνούς κινήματος στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που σαν κύριο στόχο έχει την επαναχάραξη των συνόρων στη Μέση Ανατολή και τον έλεγχο των πετρελαίων της περιοχής. Σαν προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση του Ιράκ έθεσε την ύπαρξη έννομης τάξης, μίας κεντρικής εξουσίας, προερχόμενης από το λαό του Ιράκ και όχι από τις δυνάμεις κατοχής, τη λειτουργία της οικονομίας και την ανοικοδόμηση σε συνδυασμό με την ανθρωπιστική βοήθεια. Ιδιαίτερη αναφορά, έγινε στη συνεργασία της «Ελ Αμάλ», που σημαίνει ελπίδα, με την ΕΕΔΥΕ και την προσπάθεια δημιουργίας κινητής νοσοκομειακής μονάδας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε όλη τη χώρα.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και ο Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Β. Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Π. Μακρής, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967-74, κ. Βαρδάνης, εκπρόσωποι του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και άλλων φορέων. Η εκδήλωση έκλεισε με την παράδοση σκίτσων και μηνυμάτων παιδιών του Κερατσινίου, για τα παιδιά του Ιράκ, από εκπρόσωπο της Επιτροπής Ειρήνης της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ