Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
«`Η συμμορφώνεστε ή πληρώνετε το τίμημα»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

«Αν είχε αμφιβολίες, τώρα, σίγουρα, ο Πρόεδρος Ασαντ γνωρίζει πολύ καλά τι οφείλει να πράξει, ώστε η Συρία να αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή». Αυτό εκτιμούσε, μετά το τέλος της σύντομης επίσκεψής του στη Συρία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, δηλώνοντας ότι «ο Πρόεδρος Ασαντ έδωσε την αίσθηση ότι δεν επιθυμεί ούτε να γίνει η Συρία καταφύγιο για καταζητούμενους Ιρακινούς, ούτε να διακινδυνεύσει την ηρεμία στην περιοχή».

Ο Πάουελ υποστήριξε ότι ο Σύρος Πρόεδρος «δεσμεύτηκε να κλείσει τα γραφεία στη Δαμασκό όσων οργανώσεων δε λειτουργούν αυστηρά εντός των πλαισίων του νόμου και του διατυπωμένου ρόλου τους ως ενημερωτικών κέντρων». Εντούτοις, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δε διευκρίνισε τι ακριβώς εννοούσε ο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Εσπευσε, όμως, να εκτιμήσει ότι «πρόκειται για σημαντικές δεσμεύσεις» και συμπλήρωσε ότι κατέστησε σαφές στον Σύρο ηγέτη ότι οι ΗΠΑ «θα παρακολουθούν από κοντά» τις κινήσεις του, διότι δεν αρκούνται σε δεσμεύσεις, αλλά σε πράξεις. Αφησε, επίσης, να εννοηθεί πως αν η Συρία «αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται τη νέα κατάσταση» θα έχει οικονομικά οφέλη από αυτήν, αλλά, αν γίνει το αντίθετο, θα μπορούσαν να της επιβληθούν και πολιτικές ή οικονομικές κυρώσεις.

Αμερικανικές διπλωματικές πηγές διέρρεαν, μετά το τέλος της τρίωρης συνάντησης Πάουελ - Ασαντ, ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «έθεσε ευθέως τα ζητήματα» και ότι «οι Σύροι εξέφρασαν τη βούληση να συνεργαστούν». Μια μέρα αργότερα, η συριακή εφημερίδα «Αλ Μπάαθ», όργανο του ομώνυμου κυβερνώντος κόμματος, επαναλάμβανε την, ουσιαστικά, πάγια θέση της Συρίας ότι «η Δαμασκός είναι πρόθυμη να συνεργαστεί σε όλα, εφόσον λυθεί, στη βάση των αρχών του ΟΗΕ, το ζήτημα της κατοχής των αραβικών εδαφών από το Ισραήλ». Η εφημερίδα, επίσης, ανέφερε ότι «εφόσον τα γραφεία των παλαιστινιακών και λιβανικών οργανώσεων που βρίσκονται στη Δαμασκό χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τα τεκταινόμενα στην περιοχή, η λειτουργία τους είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης».

Με ανακοινώσεις τους, η λιβανική «Χεζμπολάχ» και η παλαιστινιακή «Χαμάς» (δύο από τις 4 οργανώσεις των οποίων τα γραφεία ζήτησαν να κλείσουν οι ΗΠΑ, οι άλλες είναι οι «Τζιχάντ» και το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης») δηλώνουν πεπεισμένες ότι η Συρία δεν πρόκειται να υποκύψει στις αμερικανικές αξιώσεις για καταστολή της ένοπλης αντίστασης «όσο συνεχίζεται η ισραηλινή κατοχή». Την ίδια στιγμή, ισραηλινές διπλωματικές πηγές δήλωναν ότι αμφιβάλλουν πολύ για τις «καλές προθέσεις» της συριακής ηγεσίας, όπως παρουσιάστηκαν από τον Κόλιν Πάουελ, ενώ η ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» αποκάλυπτε ότι το Ισραήλ απέρριψε τη συριακή πρόταση για επανέναρξη των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών που κατατέθηκε σε μυστικό γύρο, μεταξύ τους, διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ