Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πενθήμερη άτυπη Συνάντηση Κορυφής

Από τη συνάντηση των Βλ. Πούτιν και Λ. Κούτσμα

Associated Press

Από τη συνάντηση των Βλ. Πούτιν και Λ. Κούτσμα
Πενθήμερη άτυπη επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποίησε από τις 30 Απρίλη έως τις 4 Μάη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν. Τόσες μέρες (!) κράτησαν και οι επαφές του Ρώσου Προέδρου στη Γιάλτα με τον Ουκρανό ομόλογό του, Λ. Κούτσμα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Ρώσος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας των χωρών της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) για τη σύσταση του ενιαίου οικονομικού χώρου με την ΕΕ. «Εχουμε σκοπό να δουλέψουμε στην κατεύθυνση της σύστασης του ενιαίου οικονομικού χώρου μαζί με τη Μεγάλη Ευρώπη» - δήλωσε ο Βλ. Πούτιν, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Σημείωσε, επίσης, ότι στο θέμα αυτό «θα αφιερωθεί η Συνάντηση Κορυφής Ρωσίας - ΕΕ στις 31 Μάη στην Αγ. Πετρούπολη, όπου έχουν προσκληθεί και οι ηγέτες των κρατών της ΚΑΚ».

Ο Βλ. Πούτιν σημείωσε πως τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν «στα πλαίσια της συνεργασίας για την ένταξη των χωρών μας στον ΠΟΕ, όπως και στα πλαίσια του συγχρονισμού της νομοθεσίας της Ρωσίας με την Ουκρανία».

Για τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, ο Βλ. Πούτιν είπε ότι «αυτές πρέπει να οικοδομούνται με μη κλασικά μέσα και μη κλασικούς τρόπους. Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι μοναδικές. Μας συνδέει όχι μόνον η κοινή ιστορία. Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Ουκρανίας συνδέει την τύχη του με τη Ρωσία, καθώς και πολλοί πολίτες της Ρωσίας συνδέουν την τύχη τους και την τύχη των συγγενών τους με την Ουκρανία. Ετσι έχει διαμορφωθεί η κατάσταση», σημείωσε ο Πούτιν.

Από τη μεριά του, ο Λ. Κούτσμα εξέφρασε την ικανοποίηση από τις διαπραγματεύσεις και διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από την εμβάθυνση των σχέσεων με τον στρατηγικό συνεργάτη της Ουκρανίας που είναι η Ρωσία». Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «ΡΙΑ Νόβοστι», ο Πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για πιο τακτικές διαβουλεύσεις στα πολιτικά ζητήματα, στην εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, για τη λύση του προβλήματος στη σύσταση του ενιαίου οικονομικού χώρου.

Στο επίκεντρο, η ενεργειακή και στρατιωτικο-οικονομική συνεργασία

Πέρα από τα πολιτικά προβλήματα, όπως, π.χ., το μέλλον της ΚΑΚ, η Ευρασιατική Ενωση, η διεύρυνση της ΕΕ και οι σχέσεις της τελευταίας με τις χώρες της ΚΑΚ, τη συνάντηση των δύο Προέδρων απασχόλησε και η πρόοδος γύρω από το στρατιωτικό - μεταφορικό αεροπλάνο ΑΝ-70, που από κοινού προτίθενται να κατασκευάσουν οι δύο χώρες, αλλά και η τριμερής συνεργασία Ρωσίας - Ουκρανίας - Γερμανίας για την εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οπως έγινε γνωστό, στις 7/5, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τριμερής συνάντηση για το ζήτημα αυτό.

Και με τους Αμερικάνους;

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμη αντιπροσωπείας της Ουκρανίας βρισκόταν στην Ουάσιγκτον. Στη σύνθεση της ουκρανικής αντιπροσωπείας, βρίσκεται τόσο ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφάλειας της χώρας Γ. Μαρτσούκ, όσο και ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Β. Σκιντσένκο, καθώς επίσης και ο Β. Γκορμπούλιν, επικεφαλής του «Κέντρου Ευρωατλαντικής Ολοκλήρωσης» και ο αντιπρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου Α. Ζίνστενκο. Η ουκρανική αντιπροσωπεία αναμένεται να συζητήσει στις ΗΠΑ την παραπέρα εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας τους με το ΝΑΤΟ και την πιθανή συμμετοχή της Ουκρανίας στη σύνθεση των πολυεθνικών κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ