Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σαρόν: Συζητάμε αλλά δεν αλλάζουμε τίποτε

Καμία πρόθεση υπαναχώρησης από την πολιτική της αιματηρής καταστολής σε βάρος των Παλαιστινίων δεν επέδειξε η ισραηλινή ηγεσία κατά τις συναντήσεις που είχε με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο

Παντού οι εξοντωτικοί έλεγχοι

Associated Press

Παντού οι εξοντωτικοί έλεγχοι
ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Αλλεπάλληλες συναντήσεις είχε με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, προκειμένου να επισπεύσει την εφαρμογή του «οδικού χάρτη» του διαμεσολαβητικού «κουαρτέτου» και να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη, την επόμενη βδομάδα, του Κόλιν Πάουελ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, δεν κρύβει την απροθυμία του να συνεργαστεί άμεσα και απαιτεί, ουσιαστικά, να ασκηθούν ακόμη περισσότερες πιέσεις στην παλαιστινιακή πλευρά. Οσο για τον ισραηλινό στρατό, συνέχιζε τις επιχειρήσεις του εντός των παλαιστινιακών εδαφών.

«Ο Πρόεδρος Μπους είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή του "οδικού χάρτη"», δήλωνε, χτες, μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς, ο Ουίλιαμ Μπερνς. Ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε ότι βασική προϋπόθεση για να προωθηθεί ο «οδικός χάρτης» είναι οι μεν Παλαιστίνιοι να «απορρίψουν δραστικά την τρομοκρατία», οι δε Ισραηλινοί να «ανακουφίσουν με συγκεκριμένα πρακτικά βήματα τον παλαιστινιακό λαό, να σταματήσουν κάθε εποικιστική δραστηριότητα, να χαλαρώσουν τον αποκλεισμό».

Ο Αμπάς δεν έκανε δηλώσεις. Εκ μέρους του, στους δημοσιογράφους μίλησε ο υπουργός αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις. Ο Σάεμπ Ερακάτ τόνισε ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός επισήμανε στον Μπερνς πως, πριν από οποιαδήποτε κίνηση, θα πρέπει η ισραηλινή κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι αποδέχεται τον «οδικό χάρτη» ως έχει και επανέλαβε ότι η παλαιστινιακή πλευρά επιθυμεί την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών που θα επιβλέπουν την εφαρμογή του. Οπως έγινε και τη μέρα παράδοσης του «οδικού χάρτη», στις συναντήσεις δε συμμετείχε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίο τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ επιδιώκουν, με κάθε τρόπο, να περιθωριοποιήσουν.

Δεκατετράχρονος θύμα ισραηλινής επιδρομής

Associated Press

Δεκατετράχρονος θύμα ισραηλινής επιδρομής
Λίγες ώρες νωρίτερα, την Κυριακή το βράδυ, ο Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, τον πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, και τον ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ. Ο Σαρόν φέρεται να δήλωσε έτοιμος «να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό». Ο Μοφάζ ανακοίνωνε ότι έχει, ήδη, συστήσει μια επιτροπή αρμόδια να συνομιλήσει με τους Παλαιστινίους για θέματα ασφαλείας, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστήριζαν ότι την επόμενη βδομάδα είναι πολύ πιθανό να συναντηθεί με τον Μαχμούντ Αμπάς και τον υπουργό αρμόδιο για θέματα ασφαλείας, Μοχάμαντ Νταχλάν.

Αλλεπάλληλα εμπόδια θέτει το Ισραήλ

Στο αίτημα Μπερνς να «χαλαρώσουν τα μέτρα στρατιωτικής καταστολής σε βάρος των Παλαιστινίων», οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ξεκαθάριζαν ότι «το Ισραήλ δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την αποχώρηση των στρατευμάτων του πριν οι Παλαιστίνιοι καταστείλουν την τρομοκρατία. Η πολιτική μας παραμένει αμετάβλητη». Επίσης, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει αν αποδέχεται ή όχι τον «οδικό χάρτη», για τον οποίο έχει διατυπώσει «15 επιφυλάξεις». Σήμερα, το ισραηλινό Κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα.

Εκτός από τα λόγια, η ισραηλινή ηγεσία δεν παρέλειψε να επιδείξει την απροθυμία της και με πράξεις. Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε, χτες, στη σύλληψη δύο «υψηλόβαθμων στελεχών», όπως υποστηρίζει, της «Τζιχάντ», στον καταυλισμό Ντεχάισε της Βηθλεέμ. Την Κυριακή, Ισραηλινοί στρατιώτες που περιπολούσαν στον καταυλισμό Μπαλάτα στη Νάμπλους, επικαλούμενοι ότι δέχτηκαν επίθεση από νεαρούς Παλαιστινίους, άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 16χρονος Παλαιστίνιος και να τραυματιστούν άλλοι 7.

Λίγο νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, αποφάσιζε να αναστείλει την κατεδάφιση 10 παράνομων εποικισμών στη Δ. Οχθη «γιατί δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν όντως είναι παράνομοι». Η απόφασή του προκάλεσε αναταραχή στον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες εξέφρασαν ικανοποίηση και το κεντρώο Σινούι οργή. Τέλος, χτες το πρωί, δικαστήριο του Ισραήλ καταδίκασε σε 14 φορές ισόβια και 50 χρόνια κάθειρξη ως ηθικό αυτουργό δεκάδων επιθέσεων κατά Ισραηλινών τον Παλαιστίνιο Νάσερ Αουίς, τον οποίο η ισραηλινή ηγεσία θεωρεί «δεξί χέρι» του ηγέτη της «Φατάχ», Μαρούαν Μπαγκούτι, που επίσης δικάζεται στο Τελ Αβίβ.

Νέα προβλήματα για τους Εργατικούς

Ακέφαλο είναι από χτες το Εργατικό Κόμμα μετά την αιφνίδια παραίτηση του ηγέτη του, Αμράμ Μίτζνα, που είχε αναλάβει τα ηνία μόλις τον περασμένο Νοέμβρη. Ο Μίτζνα, που θεωρούνταν από τους μετριοπαθέστερους στην ηγεσία του κόμματος, διέρρεε ότι παραιτήθηκε εξαιτίας του «εμφυλίου» που έχει ξεσπάσει στο κόμμα και όχι εξαιτίας της ήττας του στις πρόσφατες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ