Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Παραίτηση μετά την «ανάφλεξη» του σκανδάλου υποκλοπών...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών (έναντι υπουργών, διπλωματών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων και του προέδρου της ΠΓΔΜ) μπορεί να έγινε προ δύο ετών, ωστόσο οι εντεινόμενες διαστάσεις που παίρνει τις τελευταίες βδομάδες στα Σκόπια και οι σχετικές αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στον Πρόεδρο Μπόρις Τραϊκόφσκι και στον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι επέφεραν χτες την (αναμενόμενη...) παραίτηση της επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και πρώην υπουργού Εσωτερικών, Ντόστα Ντίμοφσκα.

Σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι, η Ντίμοφσκα εξηγεί πως πήρε την απόφασή της αδυνατώντας να ανθέξει στις ισχυρές πιέσεις στελεχών του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Η Ντίμοφσκα (πρώην στέλεχος του κόμματος VMRO-DPMNE) εξέφρασε την ελπίδα πως η παραίτησή της «θα άρει την πίεση που ασκείται στην κρατική υπηρεσία πληροφοριών»...

Πάντως, απ' το γραφείο του Προέδρου Τραϊκόφσκι δεν έγινε γνωστή η άμεση αποδοχή της παραίτησης. Ανώνυμος αξιωματούχος της Προεδρίας της ΠΓΔΜ είπε σε δημοσιογράφους πως «η επιστολή της Ντίμοφσκα εξετάζεται».

Για την ιστορία, ας αναφερθεί πως η Ντίμοφσκα διορίστηκε πέρσι απ' τον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι αφότου αυτή παραιτήθηκε απ' το VMRO-DPMNE. Η ίδια εμπλέκεται στο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών (δημοσιοποιήθηκε το Γενάρη του 2001 μετά από καταγγελίες του νυν πρωθυπουργού) όταν διατέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών.

Ανεπίσημα, η παραίτηση της Ντίμοφσκα συνδέεται με το σάλο που ξέσπασε προ ενός μηνός με την απόφαση του Προέδρου Τραϊκόφσκι να απαλλάξει την επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών από τις κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν σχετικά με την εμπλοκή της στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Η τότε απόφαση του Τραϊκόφσκι προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού Τσερβενκόφσκι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ