Τρίτη 6 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Κινήσεις εντυπωσιασμού...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Πρόταση «αμοιβαίας καταστροφής» των πυρηνικών οπλοστασίων που ανέπτυξαν από το 1998 Ινδία και Πακιστάν υπέβαλε χτες η κυβέρνηση υπό τον πραξικοπηματία στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν Αζίζ Αχμέντ Χαν δήλωσε χθες ότι «αν η Ινδία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση, θα το κάναμε κι εμείς ευχαρίστως -- αλλά πρέπει να είναι κάτι αμοιβαίο». Η δήλωση αυτή έγινε ενώ ο τσιφλικάς που έγινε πρωθυπουργός, ο Ζαφαρουλάχ Τζαμαλί, ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει συζητήσεις «στρογγυλής τραπέζης» με τα υπόλοιπα κόμματα του Πακιστάν αναφορικά με τη χάραξη κοινής στρατηγικής ενόψει του πιθανού διαλόγου με την Ινδία.

Την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία της Ινδίας και του 73χρονου πρωθυπουργού της Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι θα εξομαλύνουν τις διακοπείσες και πάντοτε ταραγμένες διπλωματικές τους σχέσεις, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη έναρξης διμερούς διαλόγου.

Ωστόσο το θέμα της αποπυρηνικοποίησης είναι πολύ πιθανό να μην τεθεί ποτέ στο τραπέζι, καθώς ο Βάτζπαϊ και το κυβερνών κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα βλέπουν το ινδικό πυρηνικό οπλοστάσιο ως μέσο «αποτροπής» όχι μόνο του Πακιστάν - και της «τρομοκρατίας» που κατά την άποψη των ινδουιστών/εθνικιστών και των όψιμων συμμάχων τους (που λέει ο λόγος) Αμερικανών απορρέει από τον αλυτρωτισμό των Πακιστανών σχετικά με το Κασμίρ - αλλά και έναντι της Κίνας...

Στο μεταξύ και νέα επεισόδια βίας ξέσπασαν χθες στο Κασμίρ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και 20 τραυματίστηκαν από επίθεση με χειροβομβίδα σε ανοιχτή αγορά της συνοικίας Ντόντα, ενώ έξι άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός υπουργού του Κασμίρ, τραυματίστηκαν από έκρηξη στο κέντρο της συνοικίας Γκαντερμπάλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ