ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέο «επεισόδιο» στην ενδοαστική αντιπαράθεση

Από τις Βρυξέλλες, ο αποπεμφθείς Καταλανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το σχέδιο ανεξαρτητοποίησης

Ο Καταλανός αστός πολιτικός Κ. Πουιτζντεμόντ δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες ότι θα επιμείνει στην ανεξαρτητοποίηση με ...καθυστέρηση

Copyright 2017 The Associated

Ο Καταλανός αστός πολιτικός Κ. Πουιτζντεμόντ δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες ότι θα επιμείνει στην ανεξαρτητοποίηση με ...καθυστέρηση
Το «σίριαλ» ενδοαστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την καταργηθείσα καταλανική συνεχίζεται με νέα επεισόδια, με τον αποπεμφθέντα Πρόεδρο Κάρλες Πουιτζντεμόντ, που έχει διαφύγει στο Βέλγιο, να δίνει συνέντευξη από τις Βρυξέλλες και να εμφανίζεται ως επικεφαλής της «εξόριστης νόμιμης κυβέρνησης της Καταλονίας», ενώ ένα άλλο μέρος της «συνεχίζει να εργάζεται στην επαρχία».

Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός του νεοφιλελεύθερου Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Κόμματος Καταλονίας (PDECat), που εμφανιζόταν ως εγγυητής της ανεξαρτησίας, με τη στήριξη διαφόρων σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, όπως η Ρεπουμπλικανική Αριστερά και η Λαϊκή Ενότητα, εμφανίστηκε να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Δεν ζητώ πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για πολιτικούς λόγους, ζητώντας από την Ευρώπη να δράσει για το θέμα της Καταλονίας». Επίσης, μιλώντας ανακατεμένα Καταλανικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Αγγλικά ζήτησε εγγυήσεις από την ισπανική κυβέρνηση και «δίκαιη αντιμετώπιση από τη Δικαιοσύνη» για να μπορέσει να γυρίσει στην επαρχία μαζί με τα πέντε μέλη της κυβέρνησής του που τον ακολούθησαν. Τόνισε ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες ως πρωτεύουσα της Ευρώπης, η οποία ...«σέβεται τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ελεύθερης έκφρασης και δεν προωθεί τη βία», κάτι που, όπως σημείωσε, «κάνει η ισπανική κυβέρνηση».

Ακόμη, ο Πουιτζντεμόντ διαμήνυσε πως χρειάζεται μια «επιβράδυνση» της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας για την αποφυγή ταραχών. «Υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο σχέδιο για να αποφύγουμε τη βία. Αν αυτή η στάση έχει ως τίμημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Δημοκρατίας, τότε πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα λογικό τίμημα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα», σημείωσε.

Περί «δίωξης ιδέας» μιλάει ο Πουιτζντεμόντ

Σχετικά με τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί από την ισπανική Εισαγγελία για στάση, ανταρσία και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «διώκεται μια ιδέα, κάποιοι πολιτικοί και όχι ένα αδίκημα». Πρόσθεσε ότι «η (ισπανική) κυβέρνηση που ζητά τώρα τις εκλογές έχει σκοπό να μας κλείσει στη φυλακή και με κατηγορίες που δεν έχουν νομική ισχύ ζητά 30 χρόνια κάθειρξη για τον καθένα μας». Επίσης, είπε ότι αυτός και οι καθαιρεθέντες υπουργοί θέλουν «να καταγγείλουν την πόλωση του ισπανικού δικαστικού συστήματος και να δείξουν στον κόσμο το σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει στο ισπανικό κράτος».

Πάντως, σχετικά με την προκήρυξη των εκλογών στις 21 Δεκέμβρη, δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόκληση και ότι «θα δεχτούμε τα αποτελέσματα, όπως πάντα», ωστόσο δηκτικά αναρωτήθηκε αν θα κάνει το ίδιο η ισπανική κυβέρνηση. Ηδη τα περισσότερα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές.

Από την άλλη, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, στην οποία προχώρησε το Κοινοβούλιό της στις 27 Οκτώβρη. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου, θα εξετάσει τις κατηγορίες για εξέγερση και στάση σε βάρος της προέδρου και ορισμένων βουλευτών της καταλανικής Βουλής. Αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή ο πρώην Καταλανός Πρόεδρος και η κυβέρνησή του έχουν κληθεί από την ισπανική Δικαιοσύνη να καταθέσουν για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, με πιο πιθανό ενδεχόμενο να μην προσέλθουν.

Νωρίτερα, ο Βέλγος δικηγόρος Πολ Μπικάερτ, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του αποπεμφθέντος Προέδρου, μιλώντας σε ολλανδόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό, είπε ότι ο Πουιτζντεμόντ δεν εγκατέλειψε την Καταλονία ούτε σκοπεύει να κρυφτεί στο Βέλγιο. Η παρουσία Πουιτζντεμόντ στο Βέλγιο προκαλεί εσωτερικές πολιτικές εντάσεις, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον φιλελεύθερο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ, ότι είναι όμηρος του εθνικιστικού κόμματος της ολλανδόφωνης Φλάνδρας, που συμμετέχει στην κυβερνητική πλειοψηφία και εμμέσως έχει ταχθεί υπέρ της απόσχισης της Καταλανίας από την Ισπανία, όπως άλλωστε και της Φλάνδρας από το Βέλγιο. Οι γαλλόφωνοι (Βαλόνοι) σοσιαλιστές καταλογίζουν στον Μισέλ ότι λόγω της ομηρίας του έχουν επιδεινωθεί οι διπλωματικές σχέσεις Βελγίου - Ισπανίας, αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Εξάλλου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Αλφόνσο Ντάστις και Ραφαέλ Καταλά, αντίστοιχα, εκφράζουν ανοιχτά αμφιβολίες για την αποδοχή μίας αίτησης χορήγησης ασύλου του Πουιτζντεμόντ στο Βέλγιο.

Η Ισπανική Πολιτοφυλακή (Guardia Civil) πραγματοποίησε χτες έρευνα στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας (Mossos d' Esquadra), στο πλαίσιο της έρευνας για το απαγορευμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, την 1η Οκτώβρη, ενώ έρευνες διεξάγονται ταυτοχρόνως στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας στο Σαμπαντέλ της Καταλονίας και αλλού.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας αναμενόταν να συνεδριάσει χτες το βράδυ για να εξειδικεύσει μέτρα εφαρμογής του άρθρου 155 του Συντάγματος που καταργεί το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας.

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση με αφορμή δηλώσεις του πρέσβη Ενρίκε Βιγκέρα (περί απουσίας θέσης της ελληνικής κυβέρνησης), η πρώτη, με ανακοίνωση, «εκφράζει τις ευχαριστίες της για την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών το περασμένο Σαββατοκύριακο υπέρ της ισπανικής εδαφικής ακεραιότητας και απορρίπτοντας μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων». Δηλώνει δε την επιθυμία «να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο για μια στενή σχέση εγγύτητας με τις ελληνικές αρχές». Επίσης, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ελληνας πρέσβης στη Μαδρίτη κλήθηκε στο ΥΠΕΞ της Ισπανίας, όπου ανώτατος αξιωματούχος επέκρινε τη συμπεριφορά του Ισπανού πρέσβη στην Αθήνα και την χαρακτήρισε «μεμονωμένο περιστατικό».

ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζεται το παζάρι για την «επόμενη μέρα»

Ρωσική πρόταση για «Κογκρέσο του Συριακού Λαού»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΣΤΑΝΑ.--

Διπλωματικοί αξιωματούχοι της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, που έχουν αναγορευτεί «εγγυήτριες δυνάμεις» της εκεχειρίας στη Συρία, ανακοίνωσαν χτες από την Αστάνα του Καζακστάν, όπου πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος γύρος ενδοσυριακών διαβουλεύσεων, πως θα μελετήσουν τη ρωσική πρόταση για τη συγκρότηση ενός «Κογκρέσου του Συριακού Λαού» ή ενός συριακού «Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου», στο πλαίσιο των προγραμματισμένων για τα τέλη Νοέμβρη ενδοσυριακών συνομιλιών της Γενεύης. Αποφασίστηκε επίσης ο επόμενος, όγδοος κατά σειρά γύρος των ενδοσυριακών διαβουλεύσεων στην Αστάνα να πραγματοποιηθεί μετά τα μέσα Δεκέμβρη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στη συγκρότηση ενός «Κογκρέσου του Συριακού Λαού», είπε ότι θα επιδιωχθεί μέσω αυτού του σχήματος η διεύρυνση όλων όσοι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία σε επίπεδο φυλών, εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων. Πρόσθεσε ότι στη διάρκεια των χτεσινών διαβουλεύσεων στην Αστάνα κυριάρχησαν ανθρωπιστικά ζητήματα, άλλα που αφορούν την αποναρκοθέτηση περιοχών της Συρίας και την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου τα τουρκικά στρατεύματα επιχειρούν με πρόσχημα τη δημιουργία ζώνης «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων». Αλλες διπλωματικές πηγές από την Αστάνα προέβλεπαν ότι αργότερα χτες βράδυ θα εκδιδόταν κοινή ανακοίνωση αναφορικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης ομήρων και αιχμαλώτων. Ενδιαφέρον προκάλεσε πάντως χτες η συνάντηση του Αμερικανού αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Σάτερφιλντ με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Καϊράτ Αμπντραχμάνοφ στην Αστάνα και η δήλωση του πρώτου πως εκτιμά ιδιαιτέρως «το ρόλο της διαδικασίας στην Αστάνα για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Συρία».

Το ίδιο 24ωρο, πάντως, εντείνονται οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού και των ρωσικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων σε θέσεις τζιχαντιστών στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, που χτυπήθηκαν από τουλάχιστον τρεις πυραύλους «Καλίμπρ», τους οποίους εκτόξευσε το ρωσικό υποβρύχιο «Βέλικι Νόβγκοροντ» από την Ανατολική Μεσόγειο. Σε ανακοίνωση του ρωσικού στρατού αναφέρεται ότι οι πύραυλοι πέτυχαν το στόχο τους, που ήταν διοικητικά κέντρα, μια οχυρωμένη γέφυρα όπου είχαν συγκεντρωθεί τζιχαντιστές και οχήματα, και μια μεγάλη αποθήκη όπλων.

ΗΠΑ
Θέλουν «ενιαίο ομόσπονδο Ιράκ»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη θέση των ΗΠΑ πως στηρίζουν μία «ισχυρή κουρδική αυτόνομη κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός ενιαίου ομόσπονδου Ιράκ» επανέλαβε χτες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, με αφορμή την παραίτηση του Προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, που τίθεται από σήμερα σε ισχύ, έπειτα και από τη χτεσινή έγκρισή της από το κουρδικό κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, Ερμπίλ.

Η Νάουερτ απέφυγε να σχολιάσει την πικρία και απογοήτευση του Μπαρζανί για τη «σιωπή» των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού κατά των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά και την έλλειψη υποστήριξης μετά το κουρδικό δημοψήφισμα του Σεπτέμβρη για ανεξαρτησία, χαρακτηρίζοντας τον Μπαρζανί «ιστορική προσωπικότητα και θαρραλέο ηγέτη του λαού του, που πολέμησε στο πλευρό του Διεθνούς Συνασπισμού των ΗΠΑ» κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Τόνισε ότι ένα ενιαίο Ιράκ είναι «απαραίτητο για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και τη διαρκή ήττα» του ISIS, καλώντας την ηγεσία των Κούρδων και τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι να εργαστούν «επειγόντως για να λύσουν εκκρεμή ζητήματα του ιρακινού Συντάγματος». Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ, μέσω του γραφείου του Κούρδου πρωθυπουργού (και ανιψιού του παραιτηθέντος Προέδρου) Νεχιρβάν Μπαρζανί.

Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξήρε επίσης τον «ιστορικό ρόλο» του επί 12 χρόνια Προέδρου των Κούρδων του Β. Ιράκ. Απηύθυνε εντούτοις έκκληση «στην περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν και στις ιρακινές ομοσπονδιακές αρχές» να απόσχουν από «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» και να συνεχίσουν στο «δρόμο του διαλόγου, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, για να καταλήξουν σε διαρκή ειρήνη μέσα σ' ένα ενιαίο Ιράκ».

Νωρίτερα, Κούρδοι αξιωματούχοι διέψευσαν τις δηλώσεις Τούρκων υψηλόβαθμων αξιωματούχων πως τουρκικά και ιρακινά στρατεύματα ανέκτησαν, από την τουρκική πλευρά των συνόρων, τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος Ιμπραχίμ αλ Χαλίλ.

Επίθεση στο Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εντονη ανησυχία προκάλεσε χτες βράδυ στο κέντρο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη η πληροφορία για πρόσκρουση οχήματος σε κατάμεστο δρόμο από ποδηλάτες και πεζούς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αδιευκρίνιστου αριθμού ατόμων. Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν και πυροβολισμούς σε περιοχή που απέχει μερικά τετράγωνα μακριά από το χώρο μνημείου στο πρώην Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου και τον τραυματισμό αρκετών ατόμων. Ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης, Μπιλ Ντε Μπλάσιο, σε δηλώσεις που έκανε λίγα λεπτά μετά το περιστατικό, έπειτα από την ενημέρωσή του από αστυνομικούς αξιωματούχους, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει απειλή» και ότι έχει συλληφθεί ένα άτομο που σχετίζεται με το συμβάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ