Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζεται το παζάρι για την «επόμενη μέρα»

Ρωσική πρόταση για «Κογκρέσο του Συριακού Λαού»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΣΤΑΝΑ.--

Διπλωματικοί αξιωματούχοι της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, που έχουν αναγορευτεί «εγγυήτριες δυνάμεις» της εκεχειρίας στη Συρία, ανακοίνωσαν χτες από την Αστάνα του Καζακστάν, όπου πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος γύρος ενδοσυριακών διαβουλεύσεων, πως θα μελετήσουν τη ρωσική πρόταση για τη συγκρότηση ενός «Κογκρέσου του Συριακού Λαού» ή ενός συριακού «Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου», στο πλαίσιο των προγραμματισμένων για τα τέλη Νοέμβρη ενδοσυριακών συνομιλιών της Γενεύης. Αποφασίστηκε επίσης ο επόμενος, όγδοος κατά σειρά γύρος των ενδοσυριακών διαβουλεύσεων στην Αστάνα να πραγματοποιηθεί μετά τα μέσα Δεκέμβρη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στη συγκρότηση ενός «Κογκρέσου του Συριακού Λαού», είπε ότι θα επιδιωχθεί μέσω αυτού του σχήματος η διεύρυνση όλων όσοι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία σε επίπεδο φυλών, εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων. Πρόσθεσε ότι στη διάρκεια των χτεσινών διαβουλεύσεων στην Αστάνα κυριάρχησαν ανθρωπιστικά ζητήματα, άλλα που αφορούν την αποναρκοθέτηση περιοχών της Συρίας και την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου τα τουρκικά στρατεύματα επιχειρούν με πρόσχημα τη δημιουργία ζώνης «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων». Αλλες διπλωματικές πηγές από την Αστάνα προέβλεπαν ότι αργότερα χτες βράδυ θα εκδιδόταν κοινή ανακοίνωση αναφορικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης ομήρων και αιχμαλώτων. Ενδιαφέρον προκάλεσε πάντως χτες η συνάντηση του Αμερικανού αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Σάτερφιλντ με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Καϊράτ Αμπντραχμάνοφ στην Αστάνα και η δήλωση του πρώτου πως εκτιμά ιδιαιτέρως «το ρόλο της διαδικασίας στην Αστάνα για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Συρία».

Το ίδιο 24ωρο, πάντως, εντείνονται οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού και των ρωσικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων σε θέσεις τζιχαντιστών στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, που χτυπήθηκαν από τουλάχιστον τρεις πυραύλους «Καλίμπρ», τους οποίους εκτόξευσε το ρωσικό υποβρύχιο «Βέλικι Νόβγκοροντ» από την Ανατολική Μεσόγειο. Σε ανακοίνωση του ρωσικού στρατού αναφέρεται ότι οι πύραυλοι πέτυχαν το στόχο τους, που ήταν διοικητικά κέντρα, μια οχυρωμένη γέφυρα όπου είχαν συγκεντρωθεί τζιχαντιστές και οχήματα, και μια μεγάλη αποθήκη όπλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ