ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παραβιάσεις της εκεχειρίας και παζάρια στη Βιέννη

Το πυροβολικό του ουκρανικού στρατού σε πλήρη δράση, κατά κατοικημένων περιοχών κοντά στο Ντονέτσκ
Το πυροβολικό του ουκρανικού στρατού σε πλήρη δράση, κατά κατοικημένων περιοχών κοντά στο Ντονέτσκ
Συνεχίστηκαν και χτες οι αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις της λεγόμενης εκεχειρίας της συμφωνίας του Μινσκ, ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), στους θύλακες που ελέγχουν στις δύο αυτές ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος του Επιτελείου Στρατού της Ουκρανίας, Αντρέι Λισένκο, έκανε λόγο για 83 παραβιάσεις το τελευταίο διάστημα, κατά μήκος της γραμμής της αντιπαράθεσης και στις δύο επαρχίες, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Οι πολιτοφυλακές αναφέρουν σφοδρούς βομβαρδισμούς με βαρέα όπλα δώδεκα φορές, 51 βολές από άρματα μάχης και ρουκέτες και πολλά κατεστραμμένα κτίρια και υποδομές, τόσο στο Ντονέτσκ όσο και στο Λουγκάνσκ.

Επίσης, για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία συζήτησαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, στο περιθώριο των συνομιλιών στη Βιέννη για το ιρανικό πρόγραμμα. Το μόνο που ανακοινώθηκε είναι ότι θα συνεχιστούν οι πιο συχνές επαφές για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ και ορίστηκαν ειδικά γι' αυτόν το σκοπό ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καράσιν και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ζητήματα της Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ, η γνωστή διπλωμάτης που πρωτοστάτησε στη στήριξη του πραξικοπήματος και της ανατροπής της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς από αντιδραστικές εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις.

Τριμερής για την Ενέργεια

Παρά τη σφοδρή ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με την καπιταλιστική Ρωσία και τις ενδοαστικές κόντρες στο εσωτερικό, που πληρώνει με το αίμα του ο ουκρανικός λαός, δε σταματάνε καθόλου τα παζάρια μεταξύ τους για την Ενέργεια. Ετσι, χτες, έγινε τριμερής συνάντηση, στη Βιέννη, του υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας Ανθρακα της κυβέρνησης του Κιέβου, Βολοντομίρ Ντεμσίν, του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σεφτσοβίτσς. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία και στην αγορά της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η τιμή του φυσικού αερίου για την Ουκρανία, κατά το τρίτο τρίμηνο, θα είναι στα 247 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (δηλαδή με την έκπτωση που είχε αποφασιστεί πριν από ένα εξάμηνο και ενώ είχαν μεσολαβήσει οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία). Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom», πάντως, αναμένει ότι η Ουκρανία θα αγοράσει 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου την τρέχουσα χρονιά, ενώ για το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση.

Επέκταση κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τον Καναδά

Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση των κυρώσεων σε ρωσικές εταιρείες για την υπόθεση της Ουκρανίας. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οι ενεργειακές «Γκαζπρομνέφτ», «Σουργουτνέφτ», «Τρασνέφτ» και άλλες 14 εταιρείες, ανάμεσά τους η εταιρεία όπλων «Τούλα», η «Γιουνάιτ Αιρκράφτ», η εταιρεία εξυπηρέτησης αεροσκαφών «Ομπορονπρόμ», όπως και πρόσωπα και προσωπικότητες στην Κριμαία. Η απάντηση από τη ρωσική κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού Ντ. Μεντβέντεφ ήταν ότι οι αντικυρώσεις και τα αντίμετρα θα επεκταθούν ως τον Αύγουστο του 2016 και αφορούν κυρίως καναδικά τρόφιμα (κρέατα, ψάρια, λαχανικά κ.λπ.).

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ακαρπες οι πρώτες ψηφοφορίες για πρόεδρο Βουλής

ΑΓΚΥΡΑ.--

Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν, χτες, δύο ψηφοφορίες που έγιναν στην τουρκική Βουλή για την εκλογή νέου προέδρου, καθώς κανένας από τους τέσσερις υποψηφίους δε συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 367 ψήφους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», οι υποψήφιοι των AKP, CHP, MHP και HDP στον πρώτο γύρο πήραν 256, 132, 81 και 81 ψήφους, αντίστοιχα, αποτέλεσμα με μικρή απόκλιση από τον αριθμό των εδρών που κατανεμήθηκαν στα ίδια κόμματα με βάση τις εκλογές της 7ης Ιούνη και ήταν αντίστοιχα 258, 132, 80 και 80.

Στο δεύτερο γύρο, καταγράφηκε μια μικρή «μεταφορά» ψήφων προς τον υποψήφιο του CHP που πήρε 128 ψήφους, ενώ διαπιστώθηκε μείωση των ψήφων των υποψηφίων MHP και HDP.

Την ίδια στιγμή, η εσωτερική πολιτική της χώρας φαίνεται να κυριαρχεί όλο και περισσότερο στη συζήτηση και για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενόψει και των παζαριών που επίσημα θα ξεκινήσουν όταν εκλεγεί πρόεδρος Βουλής και ο Πρόεδρος της χώρας ξεκινήσει να αναθέτει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών.

Χτες, ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δήλωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «σας προειδοποιώ, μην τολμήσετε», αναφορικά με τα σχέδια για στρατιωτική δράση στη Συρία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση. Δεν πρέπει να το ξεχνούν αυτό», ενώ ασκώντας δριμεία κριτική στην ευθεία εμπλοκή του Ρ. Τ. Ερντογάν στις σχετικές διαβουλεύσεις υποστήριξε ότι «εκείνος που πρέπει πρώτος να μιλά για το ζήτημα αυτό είναι ο πρωθυπουργός, όχι ο Πρόεδρος».

Πάντως, στην αρθρογραφία εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας, όπως η «Χουριέτ», δε λείπουν απόψεις όπως ότι η εξωτερική πολιτική θα είναι το ζήτημα με το οποίο «θα κλειδώσει μια κυβερνητική συνεργασία AKP - CHP». Οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι «ο Κιλιντσάρογλου αναζητά μια καλύτερη εκπροσώπηση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας», όπως και ότι επιδιώκει να ελέγξει τουλάχιστον ένα από τα δύο κρίσιμα υπουργεία, τα Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, δήλωσε χτες ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα σίγουρα θα επιδράσουν και στην οικονομική κατάσταση της Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε εκφράσει την ετοιμότητα της Αγκυρας «να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να συνεργαστούμε (σ.σ. με την Ελλάδα) σε τομείς που συμπεριλαμβάνουν τον Τουρισμό, την Ενέργεια και το Εμπόριο», στο πλαίσιο «στήριξης» που η τουρκική πλευρά είναι πρόθυμη να προσφέρει στην ελληνική, εννοώντας προφανώς την εξασφάλιση εκείνων των μέσων που θα διασφαλίσουν την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη προώθηση κοινών επενδυτικών σχεδιασμών.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Συνέχεια στο «σίριαλ» με τις παρακολουθήσεις Γάλλων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Οτι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ παρακολουθούσε και δύο υπουργούς Οικονομίας της Γαλλίας υποστηρίζουν νέα δημοσιεύματα, που δίνουν συνέχεια στο «σίριαλ» με τις παρακολουθήσεις Γάλλων αξιωματούχων.

Τα προχτεσινά δημοσιεύματα φιλοξένησαν πάλι η «Λιμπερασιόν» και η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Μιντιαπάρ», με βάση στοιχεία του ιστότοπου «ΓΟΥΙΚΙΛΙΚΣ» (του γνωστού πρώην Αμερικανού πράκτορα Σνόουντεν). Τα συγκεκριμένα γαλλικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι η NSA επιδιδόταν σε «μαζικής κλίμακας οικονομική κατασκοπεία σε βάρος της Γαλλίας», επικαλούμενα πέντε αμερικανικές παρουσιάσεις στοιχείων τα οποία είχαν υποκλαπεί από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, που φέρεται να αποκαλύπτονται στον «ΓΟΥΙΚΙΛΙΚΣ».

Την προηγούμενη βδομάδα τα ίδια ΜΜΕ έγραψαν ότι η NSA παρακολουθούσε στο χρονικό διάστημα 2006 - Μάη 2012 τους τρεις κατά σειρά Προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ. Προχτές, αποκαλύφτηκε ότι στο στόχαστρο της NSA βρέθηκαν και ο Πιερ Μοσκοβισί, που διατέλεσε υπουργός Οικονομίας από το Μάη του 2012 έως τον Αύγουστο του 2014 ενώ σήμερα είναι επίτροπος της Κομισιόν με ευθύνη τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, αλλά και ο Φρανσουά Μπαρουέν, υπουργός Οικονομικών και μετά Οικονομίας επί Προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, από το Μάρτη του 2010 έως το Μάη του 2012. Επιπλέον, η NSA φέρεται να κατασκοπεύει «περίπου 100» μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις.

Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη ενόχληση της γαλλικής κυβέρνησης, που πριν από μερικές μέρες διαμήνυσε ότι «δε θα ανεχτεί να θέσει κανείς σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υπεράσπιση των συμφερόντων της». Φυσικά, τέτοιες πρακτικές δεν είναι άγνωστες στα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία, αντίθετα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και από κάθε πλευρά (ακόμα και μεταξύ «εταίρων»), ενώ και η χρονική στιγμή που γίνονται τέτοιες αποκαλύψεις πολλές φορές δεν είναι άσχετη με άλλες παράλληλες ή φαινομενικά άσχετες εξελίξεις.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές Ακιντζί στις Βρυξέλλες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τουλάχιστον μέχρι αύριο θα συνεχίσει τις επαφές του στις Βρυξέλλες ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, σε μια περίοδο που εντείνονται διεργασίες γύρω από το Κυπριακό με την όλο και πιο «ενεργό» ανάμειξη πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Αν και ο Ακιντζί αναχώρησε για την έδρα της ΕΕ το βράδυ της Δευτέρας, μέχρι χτες δεν είχαν γίνει κάποιες ανακοινώσεις ή δηλώσεις για το περιεχόμενο των συναντήσεων.

Πάντως, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Ακιντζί δήλωσε από τα Κατεχόμενα ότι η προχτεσινή συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ήταν «αποδοτική». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Ακιντζί διέψευσε δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν να δέχεται μια ισχυρή κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι υποστηρίζει αυτό που υπάρχει και στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φλεβάρη 2014 και συμπληρώνοντας ότι «δεν μιλούμε ούτε για ενιαίο κράτος ούτε για συνομοσπονδία».

Ακόμα, ο Ακιντζί είπε ότι αν υπάρχει ικανοποιητική πραγματική πρόοδος μέχρι το Σεπτέμβρη «μπορεί να επιτευχθεί» και ο στόχος σύγκλησης μιας πολυμερούς σύσκεψης, ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρονται εδώ και καιρό διάφοροι, συγκαταλέγοντας στους συνομιλητές και τις μέχρι σήμερα «εγγυήτριες δυνάμεις» της Κύπρου Βρετανία, Τουρκία, Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ