ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση συγκρούσεων και αντιπαράθεσης Δυτικών με τη Ρωσία

Από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό
Από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι μάχες μεταξύ συριακού στρατού, αντικαθεστωτικών δυνάμεων και ισλαμιστών μισθοφόρων από τη μια, η μεγαλύτερη ΝΑΤΟική εμπλοκή με πρόσχημα την προστασία των τουρκοσυριακών και ελληνοτουρκικών συνόρων και τον έλεγχο των προσφυγικών ροών και η αντιπαράθεση με τη Ρωσία κυριαρχούν στη σύγκρουση στη Συρία που κλιμακώνεται.

Ενδεικτικές και οι αποκαλύψεις αντικαθεστωτικών και μισθοφόρων του «Μετώπου Αλ Νούσρα», που δρουν στο Χαλέπι, στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Αναδεικνύουν τους δεσμούς τους με ξένες δυνάμεις επέμβασης, με αφορμή τις πρόσφατες προτάσεις Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο συριακό έδαφος με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών. Οπως σημείωσαν, «δίχως την υποστήριξη αραβικών χωρών με πολεμιστές και όπλα δεν θα μπορέσουν άλλο να κρατήσουν τα εδάφη που έχουν υπό τον έλεγχό τους», χάνοντας από το συριακό στρατό, τη Ρωσία και τους συμμάχους της.

Αντιδράσεις Δυτικών αξιωματούχων έναντι της Μόσχας

Οι επιτυχίες των συριακών στρατευμάτων γύρω από το Χαλέπι, με την κάλυψη της ρωσικής αεροπορίας, προκαλούν αντιδράσεις σε Δυτικούς ιμπεριαλιστές, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, που παραπονέθηκε προχτές για τα «μεγάλα πλήγματα» που προκαλούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά των Σύρων αμάχων, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που δήλωσε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία επιδεινώνουν «μία ήδη τραγική κατάσταση, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των προσφύγων».

Απάντηση σε τέτοιες δηλώσεις έδωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, που κάλεσε την Γερμανίδα καγκελάριο να είναι πιο προσεκτική στις δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις» για θανάτους αμάχων από ρωσικές επιδρομές στη Συρία. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι πλέον αδύνατο να συζητήσει η ρωσική κυβέρνηση τρόπους βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας «λαθεμένες και παράλογες» τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ρωσία έχει θέσει υπό την κατοχή της τμήμα του συριακού εδάφους.

Ενταση σημειώθηκε και με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, μετά τη δήλωσή του πως οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία υποβάθμισαν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε τις δηλώσεις λέγοντας πως «σχόλια που προέρχονται από τον επικεφαλής ενός διεθνούς οργανισμού θα πρέπει να παραμένουν αμερόληπτα και αντικειμενικά».

Το ίδιο διάστημα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξέι Μέσκοφ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης, αύριο, Πέμπτη, ανάμεσα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο περιθώριο της συνάντησης της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» που θα συνεδριάσει την Πέμπτη στο Μόναχο της Γερμανίας. Επιπλέον, ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, φέρεται πως αναφέρθηκε σε ένα ρωσικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία το οποίο, έπειτα από ενδιαφέρον της κυβέρνησης Ομπάμα, γνωστοποιήθηκε στις ΗΠΑ, «που ζήτησαν τη βοήθεια της Μόσχας για να λυθεί η κρίση στη Συρία και να εγγυηθεί εκεχειρία, αφού απελπίστηκαν από την πολιτική τους στην περιοχή».

Αιματηρή βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό

Στη Δαμασκό, από την άλλη, θάνατο και αναστάτωση προκάλεσε ισχυρή βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησαν αυτόχειρες παγιδεύοντας με εκρηκτικά ΙΧ αυτοκίνητο για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους». Από την ισχυρή έκρηξη σε βόρειο προάστιο της συριακής πρωτεύουσας, κοντά σε λέσχη της Αστυνομίας, σκοτώθηκαν 10 άτομα, εκ των οποίων οι τρεις πολίτες και τραυματίστηκαν άλλοι 14.

Στο Ιράκ, στο μεταξύ, αξιωματούχοι του στρατού υποστήριξαν ότι πλέον το Ραμάντι, που είναι πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ, βρίσκεται υπό τον έλεγχό του. Ταυτόχρονα, ανησυχία εξέφρασαν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στη Βαγδάτη για την ασφάλεια του μεγάλου φράγματος στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ, το οποίο φαίνεται πως, λόγω έλλειψης επαρκών εργασιών συντήρησης, απειλείται με κατάρρευση. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, εκτιμάται πως θα πνιγούν πάνω από 500.000 άνθρωποι. Εχει ωστόσο ενδιαφέρον να σημειωθεί πως οι εντεινόμενες ανησυχίες των Αμερικανών για το φράγμα της Μοσούλης (λίγες μέρες ή βδομάδες πριν από την έναρξη επιχείρησης του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της πόλης) γίνεται μετά την ανάληψη έργων συντήρησης από ιταλική κατασκευαστική εταιρεία.

Η Τουρκία υψώνει τους τόνους

Η τουρκική αστική τάξη επιστρατεύει όλα τα μέσα για να διασφαλίσει τη θέση και τα συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή (και όχι μόνο), ενώ «τρέχουν» ανακατατάξεις που ανησυχεί ότι μπορεί και να την πλήξουν. Μια μέρα μετά την κοινή «πρωτοβουλία» Τουρκίας - Γερμανίας να καλέσουν το ΝΑΤΟ να «εμπλακεί» στη διαχείριση της κατάστασης στο Αιγαίο αλλά και τα τουρκο-συριακά σύνορα και μάλιστα ως «μέσο απάντησης και στους ρωσικούς βομβαρδισμούς που αυξάνουν τις προσφυγικές ροές», η κυβέρνηση διατήρησε και χτες υψηλούς τόνους απέναντι στη Μόσχα, με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να δηλώνει: «Μην ανησυχείτε καθόλου, οι τύραννοι που μετέτρεψαν τη Συρία, το αγαπημένο μου Χαλέπι και το Μπαγιρμπουκάκ (σ.σ. περιοχή στη βόρεια Συρία όπου μένουν πολλοί Τουρκμένοι) σε μια λίμνη αίματος, μια μέρα θα το πληρώσουν σίγουρα».

Χτες το απόγευμα, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, μετά από αίτημα του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για την πραγματοποίηση του οποίου μάλιστα ο Νταβούτογλου ανέβαλε για λίγες ώρες την αναχώρησή του για την Ολλανδία.

Ενδεικτικές των διαθέσεων του τουρκικού κεφαλαίου να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς της περιοχής είναι οι δηλώσεις του Νταβούτογλου που, μνημονεύοντας τη στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ το 2003, υπογράμμισε πως «δε θέλουμε να κάνουμε το ίδιο λάθος που έγινε στο Ιράκ και στη Συρία» και τονίζοντας πως αν η εμπλοκή της Τουρκίας στη στρατιωτική αναμέτρηση τότε ήταν εντονότερη και αν «η Τουρκία ήταν στο Ιράκ, τότε η κατάσταση στο Ιράκ δε θα ήταν όπως είναι σήμερα... η Τουρκία θα καθόταν στο τραπέζι».

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα συνέχισε και χτες να επικρίνει συμμάχους της που δεν αναγνωρίζουν ως «τρομοκρατική οργάνωση» τις οργανώσεις Κούρδων της Συρίας όπως οι PYD και YPG. Από τη Βουδαπέστη όπου βρέθηκε χτες, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε (όπως προχτές είχε κάνει ο Ερντογάν) ότι «οι φίλοι και σύμμαχοί μας χρειάζεται να αποφασίσουν. Είμαστε εμείς ένας από τους εταίρους τους στη Συρία στον αγώνα κατά του Ντάες (σ.σ. «Ισλαμικό Κράτος») ή είναι (οι) τρομοκρατικές οργανώσεις;».

Πάντως, στην Ουάσιγκτον, το προηγούμενο απόγευμα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, είχε εξηγήσει ότι «όπως ξέρετε, εμείς δεν αναγνωρίζουμε το κόμμα PYD ως τρομοκρατική οργάνωση», συμπληρώνοντας ότι «ακόμα και οι καλύτεροι φίλοι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε όλα. Οι Κούρδοι μαχητές έχουν υπάρξει από τους πιο πετυχημένους ως προς την καταδίωξη του Ντάες στη Συρία».

Τέλος, χαρακτηριστικά των προσδοκιών της τουρκικής αστικής τάξης είναι και τα άρθρα που εμφανίστηκαν χτες στον κυβερνητικό Τύπο. Ετσι, το κεντρικό άρθρο της διαδικτυακής «Σαμπάχ» είχε χτες τίτλο «Καιρός για την ΕΕ να αποφασίσει» και ανέλυε διεξοδικά την «ανεπάρκεια» και την «ανετοιμότητα» της ΕΕ να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, επισημαίνοντας ότι δεν αρκούν τα 3 δισ. ευρώ που οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί στην Τουρκία, αλλά και ότι «η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως ένα συστατικό μέρος της Ευρώπης και του μέλλοντός της»...

ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Προτάσεις πριν την επόμενη φάση επέμβασης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε μία προσπάθεια να αποσιωπήσει τις ευθύνες διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που αποσταθεροποίησαν τη Λιβύη, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, εξαπολύοντας το 2011 ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά του τότε Προέδρου, Μουαμάρ Καντάφι, ο Βρετανός πρέσβης στη Λιβύη, Πέτερ Μίλετ, καταθέτοντας χτες σε επιτροπή της Βουλής των Λόρδων αναγνώρισε την κατάσταση χάους και αποσταθεροποίησης που επικρατεί στη χώρα. Ωστόσο, μετέθεσε τις ευθύνες, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ...στην λιβυκή Κεντρική Τράπεζα που εξακολουθεί να πληρώνει δεκάδες χιλιάδες ένοπλους, ισλαμιστές μισθοφόρους. Οχι 30.000 που ήταν μέχρι την ανατροπή και τη δολοφονία του τότε ηγέτη της Λιβύης, αλλά 140.000 σήμερα.

Ο Βρετανός πρέσβης σημείωσε ότι η πληρωμή των 140.000 μισθοφόρων από την λιβυκή Κεντρική Τράπεζα καθιερώθηκε το 2012, όταν ηγετικά στελέχη τους απείλησαν με όπλο τον τότε υπουργό Οικονομικών, αναγκάζοντάς τον να υπογράψει διάταγμα, με το οποίο ρυθμιζόταν η καταβολή μισθού σε όλα τα μέλη ένοπλων οργανώσεων που συμμετείχαν στην ανατροπή του Καντάφι. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι κατάσταση «χάους, αποσταθεροποίησης που δεν είναι βιώσιμη». Χαρακτήρισε τον αριθμό των μισθοφόρων «τεράστιο που συνιστά πραγματική πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση ενότητας». Πρότεινε να σταματήσει η καταβολή μισθοδοσίας σε όσους ενόπλους δηλώσουν πως δεν στηρίζουν την υπό συγκρότηση κυβέρνηση ενότητας, παρά, όπως σημείωσε τον κίνδυνο «πρόκλησης εμφύλιου πολέμου».

Σε άλλο σημείο συνέστησε να γίνει σταδιακή «αποστράτευση» των δεκάδων χιλιάδων μισθοφόρων στη Λιβύη και να ενθαρρυνθούν να αναλάβουν «διαφορετικά πόστα...».

Σε σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας ΤΕΛΕΓΚΡΑΦ σημειώνονται τα σχέδια δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών για την υπό ιταλική διοίκηση αποστολή τουλάχιστον 6.000 στρατιωτών και εκπαιδευτών στη Λιβύη εκ των οποίων 1.000 θα είναι Βρετανοί. Ο Βρετανός πρέσβης σημείωσε ότι «εάν η Λιβύη δεν ζητήσει ξένη στρατιωτική βοήθεια θα καταρρεύσει» (σ.σ. λες και δεν έχει καταρρεύσει ήδη...), υποστηρίζοντας την επόμενη φάση ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα, αυτή τη φορά, με πρόσχημα την «καταπολέμηση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» που υπολογίζεται ότι είναι ήδη πάνω από 6.500, έχοντας φτιάξει το προπύργιό τους στη Σύρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ