Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση συγκρούσεων και αντιπαράθεσης Δυτικών με τη Ρωσία

Από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό
Από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι μάχες μεταξύ συριακού στρατού, αντικαθεστωτικών δυνάμεων και ισλαμιστών μισθοφόρων από τη μια, η μεγαλύτερη ΝΑΤΟική εμπλοκή με πρόσχημα την προστασία των τουρκοσυριακών και ελληνοτουρκικών συνόρων και τον έλεγχο των προσφυγικών ροών και η αντιπαράθεση με τη Ρωσία κυριαρχούν στη σύγκρουση στη Συρία που κλιμακώνεται.

Ενδεικτικές και οι αποκαλύψεις αντικαθεστωτικών και μισθοφόρων του «Μετώπου Αλ Νούσρα», που δρουν στο Χαλέπι, στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Αναδεικνύουν τους δεσμούς τους με ξένες δυνάμεις επέμβασης, με αφορμή τις πρόσφατες προτάσεις Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο συριακό έδαφος με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών. Οπως σημείωσαν, «δίχως την υποστήριξη αραβικών χωρών με πολεμιστές και όπλα δεν θα μπορέσουν άλλο να κρατήσουν τα εδάφη που έχουν υπό τον έλεγχό τους», χάνοντας από το συριακό στρατό, τη Ρωσία και τους συμμάχους της.

Αντιδράσεις Δυτικών αξιωματούχων έναντι της Μόσχας

Οι επιτυχίες των συριακών στρατευμάτων γύρω από το Χαλέπι, με την κάλυψη της ρωσικής αεροπορίας, προκαλούν αντιδράσεις σε Δυτικούς ιμπεριαλιστές, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, που παραπονέθηκε προχτές για τα «μεγάλα πλήγματα» που προκαλούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά των Σύρων αμάχων, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που δήλωσε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία επιδεινώνουν «μία ήδη τραγική κατάσταση, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των προσφύγων».

Απάντηση σε τέτοιες δηλώσεις έδωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, που κάλεσε την Γερμανίδα καγκελάριο να είναι πιο προσεκτική στις δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις» για θανάτους αμάχων από ρωσικές επιδρομές στη Συρία. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι πλέον αδύνατο να συζητήσει η ρωσική κυβέρνηση τρόπους βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας «λαθεμένες και παράλογες» τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ρωσία έχει θέσει υπό την κατοχή της τμήμα του συριακού εδάφους.

Ενταση σημειώθηκε και με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, μετά τη δήλωσή του πως οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία υποβάθμισαν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε τις δηλώσεις λέγοντας πως «σχόλια που προέρχονται από τον επικεφαλής ενός διεθνούς οργανισμού θα πρέπει να παραμένουν αμερόληπτα και αντικειμενικά».

Το ίδιο διάστημα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξέι Μέσκοφ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης, αύριο, Πέμπτη, ανάμεσα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο περιθώριο της συνάντησης της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» που θα συνεδριάσει την Πέμπτη στο Μόναχο της Γερμανίας. Επιπλέον, ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, φέρεται πως αναφέρθηκε σε ένα ρωσικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία το οποίο, έπειτα από ενδιαφέρον της κυβέρνησης Ομπάμα, γνωστοποιήθηκε στις ΗΠΑ, «που ζήτησαν τη βοήθεια της Μόσχας για να λυθεί η κρίση στη Συρία και να εγγυηθεί εκεχειρία, αφού απελπίστηκαν από την πολιτική τους στην περιοχή».

Αιματηρή βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό

Στη Δαμασκό, από την άλλη, θάνατο και αναστάτωση προκάλεσε ισχυρή βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησαν αυτόχειρες παγιδεύοντας με εκρηκτικά ΙΧ αυτοκίνητο για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους». Από την ισχυρή έκρηξη σε βόρειο προάστιο της συριακής πρωτεύουσας, κοντά σε λέσχη της Αστυνομίας, σκοτώθηκαν 10 άτομα, εκ των οποίων οι τρεις πολίτες και τραυματίστηκαν άλλοι 14.

Στο Ιράκ, στο μεταξύ, αξιωματούχοι του στρατού υποστήριξαν ότι πλέον το Ραμάντι, που είναι πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ, βρίσκεται υπό τον έλεγχό του. Ταυτόχρονα, ανησυχία εξέφρασαν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στη Βαγδάτη για την ασφάλεια του μεγάλου φράγματος στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ, το οποίο φαίνεται πως, λόγω έλλειψης επαρκών εργασιών συντήρησης, απειλείται με κατάρρευση. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, εκτιμάται πως θα πνιγούν πάνω από 500.000 άνθρωποι. Εχει ωστόσο ενδιαφέρον να σημειωθεί πως οι εντεινόμενες ανησυχίες των Αμερικανών για το φράγμα της Μοσούλης (λίγες μέρες ή βδομάδες πριν από την έναρξη επιχείρησης του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της πόλης) γίνεται μετά την ανάληψη έργων συντήρησης από ιταλική κατασκευαστική εταιρεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ